Skunčí dílny firmy Lockheed

Skunčí dílny firmy Lockheed https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133481/skunci-dilny-firmy-lockheed-133481.jpg 5 5 4

Tato kniha popisuje historii organizace, která se bezprostředně zapojovala do mnoha projektů, jež přímo nebo nepřímo souvisely se zájmy národní bezpečnosti. Vzhledem k tomu nadešel až teprve v poslední době okamžik, kdy je již možné o mnohých dřívějších programech leteckého vývoje Skunčích dílen mluvit veřejně a uvádět ověřené údaje. Jiné programy, zejména ty novější, zůstávají nadále citlivým tématem a tedy mimo záběr této knihy. Firma Lockheed vyhověla autorovým žádostem o přístup k dosud nezveřejněným údajům a uvolnila vůbec poprvé mnoho unikátních dokumentů pro doplnění a srovnání informací. Nacházejí se mezi nimi záznamy „Kellyho" Johnsona a dalších zasvěcených, které popisují každodenní činnost ve Skunčích dílnách, zvláště pak zkoušky a problémy jednotlivých programů vývoje letadel. Výňatky z těchto deníků spolu s rozličnými jinými odtajněnými dokumenty o vlastních strojích představují většinu dosud nepublikovaného textového materiálu, zahrnutého v této knize. Rozsah poznatků je nepochybně mnohem širší, nejsou však určeny pro veřejnost. Žádáme čtenáře, aby pochopili, že většina citátů z deníků (ne-li všechny) je opsána v původním znění. Nebyly provedeny žádné pravopisné, technické ani historické změny, které by měly dopad na smysl vyjádření. Pro znalejší čtenáře - a pro zaměstnance firmy Lockheed, kteří byli blíže zapojeni do vybraných projektů Skunčích dílen - je třeba poznamenat, že některé kapitoly vědomě obsahují ne zcela úplné informace. Dosud citlivé skutečnosti byly na žádost firmy Lockheed buď záměrně vypuštěny, anebo z nich byly zařazeny jen vybrané části. Co se týče prvního případu, stojí za zmínku údaje o výrobě U-2. Kvůli trvajícím bezpečnostním opatřením ze strany americké vlády nemůže Lockheeďs Advanced Development Company potvrdit přesnost informací o výrobě U-2 uvedených v této knize. Veškeré omyly a věcné chyby spadají zcela na vrub autora. Jay Miller... celý text

Literatura naučná Vojenství
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Lockheed's Skunks Works , 1993


více info...

Přidat komentář

JiříŠkorpík
25.09.2020 5 z 5

Další ultra podrobná kniha z oboru, přičemž mě zejména potěšily informace o struktuře organizace i řízení, projektů ve S. dílnách. Překvapily mě výpisky z prototypových deníků, které měly podobnou koncepci, jako ty, které používáme v práci, navíc je trochu uklidňující, že z nich plynou podobné chyby jakých se dopouštíme sami při stavbách prototypů.
Co se týká vydání, tak mě nepotěšilo velmi malé písmo, jehož čtení velmi unavovalo.

G.digger
24.05.2019 5 z 5

Skvělý materiál pro toho koho zajímají letouny z této fabriky. Skunk works jsou pojem a je neuvěřitelné, co všechno dokázali. Škoda, že není něco podobného v novém vydání (zlatá 90. léta!).


Perseus
19.04.2019 5 z 5

Výborná kniha o projektech letadel, která byla zkonstruována ve firmě Lockheed od roku 1943 do 1993. Je zde detailně popsán komplikovaný vznik firmy a její první letouny. Taktéž projekty známých letadel jako P-80, U-2, A-12/SR-71, F-117 a jiné, ale i projekty prakticky neznámé jako SUNTAN, X-7 atd, kdy většina z nich byla přísně tajná. Autor se zaměřuje především na vývoj a zkoušky prototypů, nikoliv na jejich službu u letectva. Odhaluje, že Skunčí dílny nejsou jen budovy, nebo areály v Burbanku, ale je to filozofie, která spočívá v efektivní a úzké spolupráci mezi konstruktéry a dělníky a díky této spolupráci je možné rychle, efektivně a levně vymyslet, zkonstruovat a otestovat prototyp žádaného letounu.
Mohu jen doporučit každému, kdo se zajímá o moderní letectví.

lazarus
27.08.2012 5 z 5

Velmi detailní encyklopedie pobočky firmy Lockheed - Skunk`s Works, zabývající se vývojem technologicky nejdokonalejších letadel v celé historii letectví.
Kniha rozebírá nejenom historii společnosti od jejího vzniku, ale taky zveřejňuje veškeré dostupné, respektive odtajněné parametry letadel, které Skunčí dílny vyvinuly. Patří mezi ně například nejimpozantnější špionážní SR-71 Blackbird, jeho předchůdce U2, F-117 Nighthawk, nebo nejnovější stroj americké armády F-22 Raptor.
Závěrem se Miller zabývá budoucím vývojem vojenských letadel a budoucností S.W. vůbec.
Publikace obsahuje detailní specifikace společností vyvinutých strojů.

Autorovy knížky

Jay Miller
americká
1999  96%Skunčí dílny firmy Lockheed

Kniha Skunčí dílny firmy Lockheed je v

Právě čtených1x
Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chci si koupit2x