Skrytá slova

Skrytá slova https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460618/bmid_skryta-slova-1x5-460618.jpg 4 35 18

Jane Ronsonová je přímo ukázkovým příkladem svědomité a oddané ženy a matky. S noblesou a nadhledem sobě vlastním podporuje svého manžela Colina, guvernéra státu New York, a bravurně ustojí všechny skandály a nezdary spojené s jeho kariérou. Po létech poněkud omezené role manželky guvernéra Jane dosáhne vlastního úspěchu coby spisovatelka a může se těšit na vydání své prvotiny. Báječnou zprávu zhatí Colinova náhlá smrt, k níž došlo za podezřelých okolností, a co je horší, temné okolnosti jako by odrážely události zachycené na stránkách Janeiny knihy. Není divu, že se stává hlavní podezřelou a vyšetřování se soustředí zejména na ni. Policie vyslýchá členy Ronsonovy rodiny ve snaze zjistit, co se v onu osudnou noc stalo, a zvolna vychází najevo, že každý z nich něco skrývá. Někdo chrání Colina, jiný sebe, ale všichni usilují zachování dobrého jména své rodiny. Vyšetřování pokračuje a z hlubin minulosti se zvolna vynořuje syrová pravda, prchavá, nepolapitelná a především znepokojivá.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Kalibr , Ikar (ČR)
Originální název:

A Walk at Midnight , 2019


více info...

Přidat komentář

Naďa2411
01.12.2023 5 z 5

Kniha mi nedala spát a nutila mne číst a číst. Autorka mne vtáhla do příběhu obyčejné ženy Jane, která si v době dospívání prošla velmi špatnou a vlastně pro ženu jako takovou nejhorší zkušeností - znásilněním. Děj je popisován střídáním vyprávěním samotnou Jane od dětství, těhotenství, role matky a hlavně "oddané" manželky guvernéra stáru New York --- versus výslechy celé její rodiny, neboť náhle guvernér Colin umírá - pádem ze střechy. Jane po celý živo má ráda knihy, nachází v nich útěchu, sama poté začíná psát různé eseje. Protože v den úmrtí jejího manžela Colina vyjde najevo, že vychází Jane prvotina s názvem: Nevděčná mrcha - děj je o ženě, která zabije svého manžela, stane se Jane hlavní podezřelou.
V knize nám autorka popisuje problém žen, který je bohužel stále aktuální: psychické a fyzické násilí na ženách, které ač vyhledají pomoc nedokáží od tyrana odejít. Velmi citlivé téma k zamyšlení. Autorko díky za takovéto téma, přála bych si, abychom měli oči otevřené. Ženy, dívky, slečny - které se toto téma týká, ať mají přítelkyně jako byla v knize, jenž pomáhala hlavní hrdince a směřovala jí, aby uzdravila svou duši a víru. Někdy opravdu stačí málo , napsat pár skrytých slov.....I přesto, že děj je smutný, krutý, je kniha čtivá s podařenou obálkou.

čef
19.11.2023 3 z 5

Moderní román pro moderní ženy, takže je samozřejmě plný ženských problémů převážně s muži, ale i dětmi. Procházíme životem hrdinky – hrůzné dětství s bláznivou matkou, znásilnění, těhotenství, nevydařené manželství, hádky. Píše hrůzostrašné knihy a stále se trápí, asi z toho, jak si žije privilegovaná, v privilegované společnosti, kde jí nehrozí existencionální problémy.


Leena
31.10.2023 2 z 5

No, nějak mi to nesedělo časově.
Jane dostala svůj první iPad v 16 letech, a to by musel být rok 2010, kdy se prvně uvedly na trh, tudíž by jí v roce 2019 mělo být 25 let, jí už ale bylo 47 let:-)
Dále dceru měla ve 28 letech, a ta měla první dítě ve 24 letech, přičemž Jane bylo stále 47 let:-)
To tedy autorka nějak nevychytala:-(
A nakonec se mi zdálo podivné to, že jakožto oběť si vezme svého útočníka a má s ním děti.
Nelogické a prapodivné uvažování na tak inteligentní ženu, jakou ji v té knize vykresluje.

MichaelaS081
14.04.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila.

micha-ella
25.02.2023 3 z 5

Něco tak rozporuplného už jsem dlouho nečetla. Tohle že by nějaká žena udělala, takhle že by se chovala? V podstatě tím potrestala na polovinu svého života sama sebe. Byla mi krajně nesympatická až odporná. Ano, lidé jsou složití, psychologie takové výkyvy umí vysvětlit, ale ten příběh je přehnaný. Tolik negace, předstírání, lží a záporného chování skoro všech postav, to je prostě nepravděpodobné. A dlouhééé, ke konci už mi vadily opakované výslechy i přerušovaná časová osa, bylo to celé zbytečně natahované.

Danago
06.11.2022 3 z 5

Určitě to nebylo špatné. Ale asi jako Roman pro ženy bych to neoznačila. Nebránila bych se označení psycho thriller nebo psychologické drama . Hlavní hrdinka je velice zvláštní zpočátku mi nebyla úplně sympatická a z pozice matky jsem ji už vůbec nedokázala pochopit. Rozjezd mi připadal hodně pomalý a málem jsem knihy odložila, ale po 60 stránkách jsem už chtěla vědět jak to dopadne.
Rozhodně to nebude kniha při každého. I mnou některé pasáže hodně otřásly.

alexis818
08.07.2022 4 z 5

Velmi dobře se četlo.Kniha je dobrá psychologická sonda do života ženy,která potřebuje být sama sebou a je to velice těžké.Mne se moc líbila a nutí k zamyšlení.

soukroma
22.05.2022 2 z 5

Děsná rodina a ještě děsnější hlavní hrdinka. Depresivní, ve čtvrtině odkládám.
Autorka by možná psala zajímavěji příběhy z Jihoafrické republiky, odkud pochází, než z New Yorku, což je trochu otřepané místo děje. Styl není špatný, zde docela zdařilé střídání výpovědí členů rodiny po smrti otce s vyprávěním hrdinky, podezřelé spisovatelky a vdovy. Ale těch negativ a ještě vulgarit bylo přespříliš, takže mne nezajímalo, co se vlastně stalo a kdo za to může.

plamínek21
05.09.2021 5 z 5

"Výjimečná kniha. Temná, hrozivá, ale taky krásná."
Platí do puntíku.

PetraCy
25.08.2021 5 z 5

Dobře se čte... napínavá

Refadora
20.07.2021 5 z 5

Úžasná kniha! Neřekla bych, že to je úplně thriller. Kdo už má v tomto žánru něco načteno, ten velmi brzy odhalí zápletku a rozuzlení pro něj nebude žádným překvapením.. Síla knihy ale spočívá v něčem jiném než v napětí nebo šokujícím závěru. Autorka výtečně popsala život jedné dívky a ženy od mládí až do středního věku, příběh je z velké části psaný jako fiktivní autobiografie z pohledu hlavní postavy a v každé fázi knihy jde cítit její vývoj a to, jak ji události v jejím životě ovlivnily. Tento příběh je doplněn "současností" z pohledu hlavní i vedlejších postav, která především objasňuje zápletku- pro mne tyto pasáže ale byly spíš doplňkové a užívala jsem si hlavně vyprávění Jane. Nemůžu napsat o moc víc, abych toho moc neprozradila- ale kniha je opravdu velmi psychologická a v žádném ohledu neklouže po povrchu. Moc doporučuji všem čtenářům psychologických thrillerů i dramat z běžného života. Kniha opravdu vybízí k zamyšlení a i když jednání hlavní postavy v některých fázích života může působit nepochopitelně, v celkovém kontextu dává dokonalý smysl.

Doubravka1975
23.06.2021 5 z 5

Skvělé a čtivé. Příběh Jane je proložen vyšetřováním a výslechy všech členů rodiny. I když jsem na začátku myslela, že je to jasné, tak mě to bavilo číst a konec super !
Skutečnost převtělená do slov, zní děsivě. Nechtěla jsem, aby manžel objevil má skrytá slova.....

ArwenAragorn
22.05.2021 2 z 5

40%

Tak jsem pečlivě četla do konce, aby se potvrdilo to, co jsem si myslela celou dobu. A zarazilo mě, že policie na nic nepřišla.

jasmína
20.05.2021 4 z 5

Knize se nedá upřít, že se četla velice dobře, jen trošku brzy člověk ví, jak se věci mají (měly).....

Ale byly to dva dny příjemného čtení na odreagovaní.....

Szilvia1
19.05.2021 5 z 5

Byla to pěkně napsaná knížka,je ale smutné,že bohužel je takových žen spousta.Děj plynul pěkně,mě se knížka líbila.

Arsi
28.03.2021 4 z 5

Trochu pomalejší rozjezd, ale pak mě kniha vtáhla a užívala jsem si jí až do konce.

mysterygirl
22.03.2021

Pardon, ze se vyjadrim, ale uz nemuzu mlčet.
Buuu bude zrejme ctenarka DominaCz.
Nechápu, proc vubec cte, kdyz dle jejich hodnoceni haní úplně kazdou knihu, ktera vysla nebo kterou precetla

DominaCZ
19.03.2021 1 z 5

Hm, taková...ufňáganá knížka o napůl sexici nadržené, o napůl utahané matce, která má děcka, i když nechtěla...co si z toho vybrat, když jde o jednu osobu?

Ta "aféra" na střeše žádná hrůza nebyla, za to si může sama, žádný znásilnění, protože zapotřebí násilí nebylo.
Prostě mladá a blbá no, co na to říct, takových je víc. Divný mi jen bylo, jak to, že panna nezabřezla...

Já myslela, že se celou dobu mluví o tý její matce, která byla tak protivná...a ne, že ona-odstrkovaná knižní tlustá "chudera"-je vlastně stejná bůůů...hm, nezaujalo. Spíš odpuzovalo.

Štítky knihy

politici rodinná tajemství thrillery pro ženy

Autorovy knížky

2021  70%Skrytá slova

Kniha Skrytá slova je v

Právě čtených1x
Přečtených43x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce91x
Chystám se číst54x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x