Skřítci a démoni Krušných hor

Skřítci a démoni Krušných hor https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461777/bmid_skritci-a-demoni-krusnych-hor-7oS-461777.jpg 5 3 2

Souhrnný přehled o skřítcích a tajemných postavách Krušných hor na základě rukopisných a tištěných pramenů sepsal PhDr. Jiří Wolf. Seznámí nás s lesními duchy, démony, vládcem Krušných hor Rýbrcoulem a Marzebillou a dalšími tajemnými postavami Krušnohoří.

Přidat komentář

Supermartonator
01.02.2023 4 z 5

Jakožto Duchcovák jsem velmi pyšný na to, co pan Wolf dělá. Je to malá, ale moc pěkná knížečka s krásnými ilustracemi, které má na svědomí jeho paní (která mě učila kdysi i na ZUŠce na výtvarném kroužku). Mnoho publikací o tajemných bytostech ze severních Čech není a tak je tato kniha o to hodnotnější. Přesto mám i nějakou tu výtku. Nejvíce asi k výběru fotnu písma, které mně osobně (subjektivní výtka) čtení značně ztěžovalo. Druhou výtkou je fakt, že bych si býval přál, aby kniha byla obsáhlejší.
V každém případě za tuto publikaci moc děkuji a koho, zajímají strašidla a pověsti o tajemných bytostech, tomu knihu rozhodně velmi doporučuji.

Ithaka
18.01.2021 5 z 5

Nesmírnou radost mi udělalo druhé, rozšířené vydání knihy Skřítci a démoni Krušných hor, které sepsal duchcovský historik Jiří Wolf na základě podrobného studia rukopisných a tištěných pramenů. Na černých stránkách popsaných bílým písmem ožívá bizarní panteon krušnohorských bytostí počínaje vládkyní hor Marzebillou, přes Schrackagerla a Jüdela, až po perkmony. První vydání se mi dostalo do rukou zcela náhodou jako zápůjčka od kamaráda, neboť ihned po svém vydání v roce 2005 bylo téměř okamžitě rozebráno. Na rozdíl od něj je to druhé opatřeno působivými ilustracemi výtvarnice Petry Wolfové a je až s podivem jak výrazově působivé může být použití obyčejných pastelek na sytě černém podkladu. Jediné, co mi kazilo požitek ze čtení bylo užití až příliš zdobného fontu, který na sebe strhává více pozornosti, než by bylo zdrávo. Krom čtení vlastního potěšil mne též poetický závěr, obsáhlý doslov a především podrobný soupis pramenů a literatury, ze kterých bylo čerpáno. Výsek z melancholické duše Rudohoří rozhodně stojí za přečtení.