Navigátoři Duny

Navigátoři Duny https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345262/mid_navigatori-duny-nS0-345262.jpg 4 39 12

Školy Duny série

< 3. díl

Román Navigátoři Duny je strhující finále z cyklu o velkých školách vesmíru Duny, trilogie z pera Briana Herberta a Kevina J. Andersona, odehrávající se deset tisíc let před legendárním románem Franka Herberta. Děj cyklu přibližuje okolnosti vzniku benegesseritského Sesterstva a jeho chovného programu, „lidských počítačů“ mentatů a v závěrečném dílu též zázračných navigátorů čili kormidelníků plavidel Kosmické gildy. V neustávající bitvě o budoucnost lidstva se rozum střetává s fanatismem… Proti sobě stojí tři mocní hráči: nový imperátor Roderick Corrino, uvážlivý, ale i tvrdý panovník, jemuž leží na srdci blaho rozlehlého Impéria. Náboženský fanatik Manford Torondo, opojený vlastní silou… A konečně Josef Venport se svým monopolem na bezpečné mezihvězdné cestování, záhadnými zmutovanými tvory, s těžbou melanže na Arrakis, s bankovními operacemi po celé říši. Do hry vstupují i další činitele – náhody, nepochopení, lidská pošetilost, umíněnost, láska… To vše dohromady buduje scénu, na níž se o milénia později odehrají známé události Duny, jednoho ze stěžejních děl světové sci-fi literatury.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Baronet
Originální název:

Navigators of Dune , 2016


více info...

Přidat komentář

KubaHanzelin
31.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Nemůžu říct, že mě závěr trilogie zklamal, ale pár problémů s ním mám..
Např. Vorova linka je tak ledabyle ukončena, že nevím co si o ni ve výsledku myslet.
To, že se kniha táhla a mohla být tak o 150 stran kratší mě taky neuráží, ale prostě mohla:) tzv. méně omáčky by neuškodilo..
Ale jinak to beru jako poměrně rozumně zakončenou trilogii, kde už nevidím problém v návaznosti na originální Dunu, protože bylo vše v pořádku vysvětleno, velkou výhodu máme v tom, že tento knižní vesmír, stejně jako vesmír jiných velkých známých sci-fi, má spoustu prostoru pro rozšíření.
Uvidíme, co nám budoucnost nachystá

alishek
04.06.2023 5 z 5

Naprosto senzační ukončení této trilogie, všechny hlavní postavy dojdou svého cíle, některé s více překvapením než jiné


ArkAngel
24.05.2023 2 z 5

Český Atreides hodnotí Dunu: Nebudu tvrdit, že nebyly kapitoly, které by mne nebavily, ale jako celek není kniha příliš funkční. A vlastně ani jako trilogie. Autoři si schematicky připravili, jaké věci ze světa Duny chtějí osvětlit a natáhli to na celé tři díly, kdy pozabíjeli většinu nových postav, které zvládli představit. Čtenář si tak buduje pouto k jednotlivým postavám nebo sleduje zajímavé dějové linky, jen aby bylo všechno utnuto a pár dalších linek je pak zase nahozeno, aby se jich případně mohli chopit v další tvorbě. Takhle teda ne, to není literatura, ale pouze ždímání značky.

Ládja
05.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Prostě další z vycpávkových dílů. Kdyby nevznikl, tak by se nic nestalo. Není tam nic, co by bylo zásadní pro budoucnost(kromě vzniku gildy). Jako proč ne, ale už je vidět, že je vše zbytečně na sílu a vlastně zbytečné. Osoby, které v předešlých dílech dostaly prostor, tak se systematicky v tomto díle likvidují a je jedno, jak moc jsou důležití...2,5* za nostalgii k Duně...

AnoMANder
01.11.2022 4 z 5

Nejdynamičtější a nejvíce dějová část trilogie. Většinu knihu se děj posouvá pomalým tempem, naopak konec je hodně hektický, mohl být podrobnější na úkor předchozích stránek. Konce některých postav překvapivé, u jiných zase hodně nelogické chování (např. Ventport). Imperátor je asi chlap, který objevil virus štěstí, vše se děje přesně tak, jak potřebuje :-)
Celkově kniha nechává hodně otevřené konce, asi můžeme čekat další trilogii :-)

vlkcz
22.09.2021 1 z 5

Já si tedy pod pojmem strhující představuji něco jiného. Ale to by autorům nedalo přes 500 stran, ale nejvýš polovinu. Prvních zhruba 80 stránek může člověk s klidným svědomím přeskočit, protože jde víceméně jen o rekapitulaci předchozího děje. Pokud se tam něco nového objeví, autoři to skoro jistě ještě zopakují. Jestliže v minulém díle působily návraty k předchozímu ději rušivě, tady už snad nebyla stránka, na které by se nevysvětlovalo, proč je dotyčný tam, kde je, proč dělá to, co dělá apod. A jako kdyby to nestačilo, naprostá většina postav se, jak píše stilgar1, chová jako mentálové. (MINISPOILER) Korunu všemu nasadí přeměna téměř mentatky Anny, i když s poškozeným mozkem, v čistou slepici. A mám pocit, že jedna ze zlikvidovaných postav se objevuje ještě někde v závěru Duny, už si nepamatuji jestli v Kapitule, Lovcích, nejspíš v Písečných červech. (KONEC MINISPOILERU)
Naproti tomu závěrečných 50 stran je uspěchaných a působí spíš jen jako náčrt dalších dějin.
Tohle se opravdu nepovedlo. Už dlouho jsem u knížky tak netrpěl, a ta jedna hvězda je hlavně z úcty k předchozím dílůma a proto, že odpad vypadá přeci jen ještě hůř.

willis
04.12.2019 odpad!

Tihle dva paraziti neví kdy přestat.

stilgar1
08.06.2019 3 z 5

Už v prvních dvou částech trilogie o školách Duny bylo poznat, že K. J. Andersonovi a B. Herbertovi dochází nápady i dech. V Navigátorech se to projevilo naplno - tolik nesmyslů, nelogičností a iracionality jsem snad v jedné knize ještě nezažil. Dalo by se pochopit, že se s těmito aspekty setkáváme u postav, od kterých se to tak nějak čeká (Manford, Anari atp.), ale že se tak budou chovat všichni (Roderick, Venport, Vor, Valya, Norma (!), Erasmus (!!!)) natolik, že v tom v podstatě toho Manforda překonají, je nepravděpodobné a podle mě i zcestné. Tato trilogie a vlastně i celá hexalogie o džihádu a post-džihádistickém období Impéria je touto části zbytečně pohřbena.

Hadati
07.06.2019 4 z 5

Závěrečný díl trilogie je plný zvratů. Ten, kdo zná původní Dunu, což jsou zřejmě všichni, co čtou tuhle sérii, tak toho nepřekvapí, že dojde k tak velkým změnám. A změny to jsou opravdu tak velké, že již lze vidět kontury budoucího politického uskupení, jaké známe právě z původní Duny. A i podle názvu je jasné, že v tomhle díle vznikne Gilda.

kUMters
07.11.2018 4 z 5

klasika

DuncanIdaho
28.12.2017 5 z 5

Dobré zakončení celé trilogie Školy Duny a vlastně i celého služebnického džihádu. Byla zde nastavena cesta k impériu takovému, jaké ho známe z dalších knih o Duně. Kniha dobře zapadla do celého cyklu Duny. Čte se to dobře. Určitě si to přečtěte.

Headvay
09.09.2017 4 z 5

Přečtení je spíše povinností pro ty, kteří četli zbyle knihy a nebo se k této dlouhé pouti chystají. Rozhodně nedoporučuji knihu číst jako samostatné dílo, i když obsahuje příjemně ukončený příběh.
Kniha rozhodně krásně popisuje okolnosti vzniku navigárorské gildy a stabilního impéria.

Autoři knihy

Kevin J. Anderson
americká, 1962
Brian Herbert
americká, 1947

Kniha Navigátoři Duny je v

Právě čtených3x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce103x
Chystám se číst39x
Chci si koupit22x
dalších seznamech2x