Mentati Duny

Mentati Duny https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235076/mid_mentati-duny-235076.jpg 4 52 11

Školy Duny série

< 2. díl >

Mentati Duny je další román Briana Herberta a Kevina J. Andersona, zasazený do populárního vesmíru Duny, vytvořeného Frankem Herbertem. Zhruba sto let po bitvě o Corrin se na planetách odehrávají změny, které ovlivní budoucnost celého lidstva. Hnutí Manforda Toronda, jež získalo vliv po porážce myslících strojů, putuje po planetách a fanaticky ničí všechny stopy po technologiích. Gilbertus Albans, svěřenec nenáviděného robota Erasma, založil na planetě Lampadas mentatskou školu, v níž své svěřence učí být „lidskými počítači“, provádět matematické výpočty vyššího řádu a nacházet logické zákonitosti. Ctihodná matka Raquella Berto-Anirulová se pokouší znovu vybudovat Sesterstvo spolu se svou nejtalentovanější studentkou Valyou Harkonnenovou, která má ovšem vlastní cíl – pomstít se Vorianu Atreidovi, hrdinovi z dob Služebnického džihádu, jehož viní z pádu své rodiny. Válku proti antitechnologickým fanatikům vede i Josef Venport. Jeho kosmická flotila díky zmutovaným kormidelníkům ovládá skoro všechen meziplanetární obchod. Jenže slepá víra se nepoddává snadno… Začíná křížové tažení, které rozhodne o dalším směřování vesmíru – vydá se lidstvo na cestu k civilizaci, či se obrátí zpátky k době temna?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Baronet
Originální název:

Mentats of Dune


více info...

Přidat komentář

KubaHanzelin
24.03.2024 4 z 5

Zpátky u Škol Duny!
Mentati jsou za mě zajímavější, čtivějším a akčnějším dílem než bylo Sesterstvo, kniha měla minimum hluchých míst a po dohnání předchozí trilogie mi teď vše do sebe hezky zapadá, opravdu jsem zvědav na završení trilogie a na napojení na originální Dunu

ArkAngel
22.05.2023 4 z 5

Český Atreides hodnotí Dunu: Přestože není druhý díl trilogie Škol Duny dokonalý, rozhodl jsem se mu hvězdičku přidat, jelikož opět skvěle zvládá politické hry a to hned v několika dějových linkách. Místy mi sice vadilo, že se přešlapuje na místě a čekáme vlastně na to, až daná situace nastane, ale ve Hře o trůny tomu občas také tak bylo. Linka s mentaty a Erasmem byla pochopitelně nejlepší, Venport byl tentokrát také o něco zajímavější. Škoda ale Voriana, jeho příběh je tam vlastně jenom proto, že autoři neví, jak s tímto nestárnoucím hrdinou naložit. Trošku absurdní navíc je, že Atreidové na jedné planetě rybaří a Harkonennové na jiné velrybaří, jako by se v galaxii nedaly dělat jiné věci.


alishek
19.05.2023 4 z 5

Další skvělé pokračování/začátek příběhů Duny, opět několik dejovych linek, co se prolínají a končí překvapivě.

AnoMANder
24.10.2022 3 z 5

Kvalitou podobné předchozímu dílu. Jen je tu více zajímavých událostí a "nečekaných" konců některých postav.
Postavy se charakterově nijak zvlášť nevyvíjí, více vystupuje do popředí nenávist Harkonnenů vůči Atreidům.
Kvituji pozornost věnovanou Arrakis, ale chybí mi (i v předchozím dílu) podrobný popis impéria, jednotlivých rodů, seznamy planet, rodokmeny atd.
P.S. Hodně (spíš negativního) čekám v posledním díle od Erasma :-)

vlkcz
16.09.2021 3 z 5

Zatím asi nejslabší díl. Nejvíc mi lezlo na nervy časté opakování typu "v minulém díle se událo". A vůbec nejvíc, když autoři opakují děj, který se odehrál o 100 stránek dřív. Taky některé motivy jsou i na sci-fi na hraně uvěřitelnosti. Ale pořád se to čte dobře.

DuncanIdaho
07.07.2017 5 z 5

Opět poutavá kniha s dějem napínavým tak akorát.

PatSandor
06.02.2017 5 z 5

Propadl jsem Duně a celá série má speciální místo v knihovně.

NavoSever
19.01.2017 3 z 5

Není špatná, děj mi ale přijde už trochu kostrbatý, jak se musí držet předešlých událostí a dospět k událostem nadcházejícím. Čekal jsem asi trochu více. Stále doufám, že úroveň trilogie pozvedne závěrečný díl a zlepší tak celkový dojem.

slunečnice777
07.11.2016 5 z 5

Sledujeme osudy známých a oblíbených postav. Velmi se těším až se dozvím, jaký osud čeká Voriana. Hodně věcí mě překvapilo a jsem natěšený na další pokračování které má vyjít příští rok. Pokud někdo čeká divočinu, musím předem říci že bude zklamaný. Příběh se čte sám osobě velmi dobře.

bagrista
01.01.2016 4 z 5

Překvapivě dobrá kniha, narozdíl od předešlých "presequelů" i docela napínavá. Doporučuji ale jen fanouškům, kteří četli originální sérii.

Atak
08.10.2015

Tato knížka je poutavě napsaná, četla se dobře, těším se jak to bude pokračovat :)

Autoři knihy

Kevin J. Anderson
americká, 1962
Brian Herbert
americká, 1947

Kniha Mentati Duny je v

Právě čtených4x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených7x
Knihotéce110x
Chystám se číst46x
Chci si koupit24x
dalších seznamech1x