Skok do prázdného bazénu

Skok do prázdného bazénu https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464283/bmid_skok-do-prazdneho-bazenu-VHv-464283.jpg 4 22 3

„Tahle kniha by se klidně mohla jmenovat Příběh skokana do prázdných bazénů,“ říká izraelský spisovatel Amos Oz. To když vypráví o zlomových okamžicích svého života, kdy se několikrát vydal do neznáma a musel začít znovu – změnil si jméno a opustil domov, podstatnou část života strávil v kibucu, kde si těžce vybojoval podmínky na psaní a nakonec i odtud musel spolu s dětmi a manželkou odejít téměř bez peněz a bez prostředků. Rozhovor s ním vede dlouholetá redaktorka jeho knih Šira Chadadová. Kriticky se ho ptá na jeho psaní a inspirace, politické postoje a vztah k erotice a genderu, empaticky naslouchá, když Oz vypráví o sebevraždě své matky nebo hněvu fanatiků, které pobouřil svými texty. V šesti rozhovorech o vášni a lásce, vině, radosti a smrti přináší ojedinělý a intimní vhled do života a tvorby významného spisovatele, věčného čekatele na Nobelovu cenu za literaturu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry

Vydáno: , Paseka
Originální název:

ממה עשוי התפוח , 2018


více info...

tami1
tami1
11.02.2022 5 z 5

Poutavý rozhovor mezi Amosem a Širou o životě v Izraeli z pohledu člověka, který prožil téměř celý svůj dospělý život v komunitě kibucu Chulda. Jeho život velmi ovlivnila sebevražda matky, odcizení od otce, následný vstup do komuny a změna jména.
Amos Oz byl osobností, se kterou se muselo počítat na poli literatury, politiky a lidství. Díky své píli a nevídané sebereflexi byl člověkem, který se dokázal na různé aspekty svého života podívat vždy z několika úhlů.

"Nejsem zoufalý, protože vím, že žít, to je jako řídit auto se zakrytým předním
sklem a mít jen boční zpětná zrcátka, která ukazují, co je za námi. Známe jen
to, co bylo, ne to, co nás čeká. "

petrarka72
petrarka72
19.06.2021 5 z 5

Podmanivý rozhovor, je příjemné ho číst; ne jako dogmatické sdělování věčných pravd, ale jako inspiraci pro fantazii, přemýšlení a radost z hledání. Vynikající pasáže třeba o tom, co může znamenat světlo v koupelně zahlédnuté při procházce před pátou ranní, jaký je pach bitevního pole, co všechno přináší dar sexuality, proč je literatura sestřenice klepů, za jakých okolností může umění plnit funkci slepce ve tmě a jak vyjít se svými mrtvými. Díky - a těším se na Příběh o lásce a tmě.


douchová
douchová
19.05.2021 4 z 5

Rozhovor s mým oblíbeným spisovatelem mi mnohé dokreslil a četla jsem ho s potěšením....Velmi oceňuji, jak se odhalil a co na sebe řekl. Velmi doporučuji.

Štítky knihy

rozhovory izraelská literatura

Autoři knihy

Amos Oz (p)
izraelská, 1939 - 2018
Šira Chadad (p)
izraelská

Kniha Skok do prázdného bazénu je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě10x
Knihotéce41x
Chystám se číst29x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x