Sklíněné korálky

Sklíněné korálky https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446940/bmid_sklinene-koralky-JjR-446940.jpg 4 40 16

Historický román Petra Sýkory Sklíněné korálky čtenáře zavede do zámku ve Velkých Losinách a jeho okolí, na severní Moravu konce 17. století, do míst nechvalně známých procesů s čarodějnicemi. Milostný příběh princezny Anny Vilemíny a velkostatkářova jedináčka Michala, dvou mladých lidí z odlišných společenských vrstev, se odehrává na pozadí inkvizičního běsnění soudce Bobliga a jeho poskoků, v časech tak blízkých a tak vzdálených středověkému tmářství. Díky Sýkorovu citu pro filmové či seriálové vyprávění lze román číst i jako sequel ke knižní předloze a filmovému zpracování Kladiva na čarodějnice, jako by chtěl autor dát důraz na nadčasová témata, díky nimž se román Václava Kaplického (1963) a snímek Otakara Vávry (1969) těšily značné popularitě: souboj jedince proti dobové zvůli a davové manipulaci, svár pravdy a lži, střet bigotního křesťanství se sekularismem. Sýkorův takřka filmový střih, vypointované humorné scény či jazyk čerpající z dobových a regionálních zvláštností, hra s žánry a relativizací mýtů a dějinných faktů, to vše dohromady utváří pestrý koktejl epizod.... celý text

Přidat komentář

Datr1
16.03.2023 4 z 5

Knížka je čtivá, dá se řict i napínavá, období upalování čarodějnic naštěstí na ústupu, líbila se mi. Vadilo mi snad jen používání přítomného, minulého a budoucího času současně.

JIVaJaH
20.01.2023 5 z 5

Kniha má tři části. První a třetí byla čtivá, i když neveselá. Druhá část se opravdu táhla. Moc hezky je zde vidět vliv víry. Jak těžké je oprostit se od toho, co mi do teď bylo tvrzeno a já věřil, přestože nebyl důkaz. Temná doba a tajemné místo je zárukou napětí.


VerronikaH
10.01.2023 3 z 5

Pozoruhodný příběh jedné z nejtemnějších dob našich dějin. Je smutné, kolik zla dokáže člověk napáchat z pouhé chamtivosti. Autorovi se povedlo velmi dobře vykreslit obrázek doby i myšlení jak panského, tak prostého lidu. Kniha ve mě sice nezanechala přehnaně silné pocity, ale její čtení jsem si i tak užila.

V.Lenka
28.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Četla jsem krátce po Kaplického Kladivu na čarodějnice, ze kterého jsem byla nadšená. Tato kniha na Kaplického velmi volné navazuje. Nejedná se o literaturu faktu, ale o vyfabulovany pribeh, ktery se odehrává v historickych kulisách losinskeho zamku a nechvalně proslulých čarodějnických procesů. Rovněž šlo o psychologii postav, sledujeme zejména myšlenkový převod komorníka Karla, který zpočátku bere čarodějnice jako fakt, ke kterému nemá důvod přistupovat kriticky.
Kniha je velice čtivě napsaná. Jak už tu psali čtenáři přede mnou, tak kniha je rozsáhlá a prostřední část je méně svižná, ale vyústí do hodně akční poslední části. Kniha se mi libila, mohu ji doporučit. Jedná se o prvotinu autora, musím vyzvednout historickou věrohodnost díla, zajímavé literární postupy (např.stejna scéna se odehrává na statku a na zámku, nebo doktor porozuje komornika a komornik doktora) i jazyk.

adela.hol
23.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, a kdyby byla kniha poloviční, vůbec by mi to nevadilo. Kniha je rozdělena do třech částí, která se věnuje vždy jedné nebo dvěma postavám. Všem třem částem, ale dominuje postava komorníka Karla.

V první části se seznamujeme nejen s ním, ale také s doktorem Kvěchem, který moderními metodami té doby, vyléčí třináctiletou hraběnčinu vnučku Annu Vilemínu. Kromě toho také otevře Karlovi oči ohledně soudce Bobliga a jak je to vlastně s čarodějnicemi, které jsou u nich odhalovány a upalovány, jak na běžícím pásu.
Ve druhé části, která je nejrozsáhlejší, sledujeme zrod dětské lásky mezi Annou a jejím patnáctiletým učitelem rajtování. Michal je syn velkostatkáře, a tak jakákoliv láska (nebo v jejich věku spíš zatím nevinné přátelství) je zakázaná.
Ve třetí části je ukázáno, jakým způsobem byly odhalovány čarodějnice, jak už v první části upozornil doktor Kvěch. A dostáváme se tak k nejzajímavější části knihy.

Jak už jsem psala výše, za mě by kniha stačila poloviční. Druhá část mě chvílemi nudila, protože zdlouhavé domlouvání s Michalovým otcem nebo se samotnými dětmi, každý Michalův příjezd a odjezd (i když se zrovna rajtování nekonalo) mi přišly zbytečné. A vlastně otevřený konec mě nakonec zklamal.

Kniha má ale rozhodně hluboký podtext v tom, jak dokážou být lidé slepí, jak stačí jeden člověk, aby ovlivnil velkou masu lidí. Což se bohužel stává v jakékoliv době.

Hall3006
15.08.2022 4 z 5

Rozsáhlý román, rozdělený na tři části. První byla nejrozvláčnější a jistě mohla být pro příběh kratší, ale autor nás chtěl dostatečně uvést do problematiky tehdejší doby kdy ještě vládlo tmářství a jeho boj s pokrokem. To tmářství zde ztělesňuje stará hraběnka a soudce Boblig. Ano ten Boblig, co nechával upalovat čarodejnice. Chvílemi jsem nemohl uvěřit v hloupost a zlobu lidské povahy, ale ... ta s pokrokem a dobou nevymizela. Co zbůsobila tehdy na Losinách na konci 17. stol? To se dočtete v tomto obsáhlém díle, kdy se v druhé části seznámíme s jedním statkářem a jedním komorníkem, který prozřel. Není to oddechové čtení na léto, ale pro milovníky historie velmi poučné čtení.

Buchtičkajani
30.07.2022 1 z 5

Po dlouhé době knížka, kterou jsem nedočetla. Trápila jsem s ní třista stran, čekala jsem, že se začne něco dít. Prostě jsem se nezačetla.

ještěrka38
02.03.2022 4 z 5

Začátek a konec knihy super.. Kniha je rozdělena do 3 částí a prostřední část s názvem Anna a Michal je naprosto zbytečná, nudná a navíc mi to přišlo jako pohádka pro děti.. Zbytek knihy je skvělý..
Nakonec se mi hodí i do letošní výzvy má jen 21 hodnocení .

Vladka078
25.06.2021 5 z 5

Skvělé, čtivé, krásně napsané. Přečteno jedním dechem.

Sidonia
15.06.2021 1 z 5

Pouze jsem rozečetla, nezaujal mě styl psaní, nevčetla jsem se .

MMacicekk
24.05.2021 5 z 5

Na to, že se jedná o autorovu prvotinu, nemám v podstatě ději co vytknout. Sžila jsem se s příběhem i postavami, s napětím očekávala co přinesou následující stránky, s obavami prožívala osudy některých lidí, s údivem a šokem jsem sledovala, čeho je člověk schopen a bála se nevyhnutelného konce, co přinese. Přála jsem postavám jiný osud, ale do knihy jsem šla s tím, že nečtu žádnou pohádku na dobrou noc, i když se tak místy tvářila. Doporučuji.

alnahu
19.04.2021 4 z 5

Čtivý historický román ze 17.století nás zavede na zámek Velké Losiny a nechá nás nahlédnout do osudů a myšlení místních obyvatel. Na zámku žije princezna Anna Vilemína ,která má u sebe pouze služebnou a proto se upne právě na sklíněné korálky ,které ji přivezl z ciziny doktor, který ji léčil. a ta jim svěřuje své pocity a tajnosti Celý příběh je opředen temnou atmosférou tehdejší doby ,kdy byly lidé odsuzováni za čarodějnictví a spolčení s ďáblem. Inkvizice tehdy měla dlouhé prsty, majetek nařčeného vždy propadl inkvizitorům. Dějově není kniha náročná ,ale docela obšírně rozepsána.

broskev28
03.04.2021 5 z 5

Pro mě naprosto skvělá kniha.
Dějištěm je Losinsko, Šumpersko a Mohelnicko v 90.letech 17.století, tedy kraj, ve kterém jsem strávila prvních dvacet let svého života. Na zámku ve Velkých Losinách jsem léta brigádničila jako průvodkyně, takže když Anna s Michalem vyráželi na své výpravy do okolí, já jsem před sebou tu krajinu viděla. V Sobotíně jsem byla mnohokrát a přes Maršíkov jsme jezdili na kole i štrapácovali pěšky. Jistě, tehdejší krajina určitě vypadala jinak, ale já prostě byla doma.
Jako by tohle nestačilo, jazyk knihy je skvělý, příběh výborný a bobligovských ukrutností právě jen tolik, abyste neměli přání knihu odložit. Postavy možná trochu idealizované, ale o to "čitelnější" a sympatičtější. Nevím, jak dalece si autor pohlídal dokonalou historickou věrnost předlohy, ale určitě se mu povedlo napsat zajímavou a čtivou knihu z naší historie. Vzhledem k tomu, že P.S. je povoláním ajťák, absolvent matematicko-fyzikální fakulty UK, můj obdiv a uznání jsou bezbřehé. A to tím spíš, že Sklíněné korálky jsou jeho prvotinou.
Vyzkoušejte sami a uvidíte! Věřím, že nebudete zklamáni.

"Viděl umírat tolik lidí jako snad žádný jiný člověk na světě s výjimkou Boha . . . tedy kdyby Bůh existoval. A mnohokrát to byl nesnesitelný, protože bezmocný pohled. Kéž by bylo možné každý život ukončit snadno, bezbolestně a uctivě. Proč se život člověka nedá zavřít jako rozevřená kniha, pokud možno až po přečtení poslední stránky?"

orinka3
17.03.2021 5 z 5

Ani se mi nechce věřit, že je to první kniha autora. Je vyzrálá, psaná originálním stylem s velkým citem pro psychologii postav. Pan spisovatel si zvolil téma, které bylo zpracované již dříve. Ať v knihách anebo i ve filmu. Všichni máme v paměti hrůzné skutky hamižného, odpudivého ďábla Bobliga, který rozpoutal peklo ve Velkých Losinách. Filmová hraběnka byla ve filmovém Kladivu na čarodějnice zpodobněna jako zralá dáma, v knize je to senilní žena, která má bohužel rozhodovací moc. Dětské postavy v knize jsou dojemně upřímné, doktor Kvěch dává nemocné a osamělé Anně Vilemíně korálky s legendou, které ona uvěří a korálky jí pak pomáhají zvládat nejrůznější situace. Karl, hlavní komorník, zosobňuje úředníčkovskou povahu, která je stále pod pantoflem Jejich Milostí, kterým oddaně slouží. Nepochybuje o ničem. Až mu doktor Kvěch prozradí běh věcí a teprve pak začne uvažovat. Stále ale nemá odvahu k nějakému zákroku, i když o něm přemítá ve dne v noci. Sám se neodvažuje, strach ho svazuje, i když ví, že se děje nespravedlnost. Myslí si, že když si někoho zaváže slibem peněz, on udělá špinavou práci za něj. Jenže to není tak snadné. Nezachrání vůbec nikoho, román nekončí žádným happy endem, nejhorší zlo je prozatím zažehnáno, ale spravedlnost v koutě pláče krvavé slzy.

Hakl54
21.01.2021 5 z 5

Autor vychází z historie, kterou převyprávěl do napínavého příběhu. Chvíle naděje a bezstarostnosti střídá hrůza a beznaděj. Krásně napsané.

VladimírB
11.11.2020 4 z 5

Myslím, že kniha P. Sýkory by snesla na obálce označení "Světový bestseller" a klidně i filmové zpracování. Vynikající příběh, neotřelé výrazové prostředky, důkladné popisy osob i prostředí. Snad jen by stálo za úvahu knihu zkrátit tak o 100 stran. Někdy je popis děje trošku obšírný. Jinak knihu vřele doporučuji.