Sirotek, bestie, špiónka

Sirotek, bestie, špiónka https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435955/bmid_sirotek-bestie-spionka-B9U-435955.jpg 4 49 16

Když patnáctileté Židovce zastřelí na hranicích při útěku z nacistického Německa matku, nabídne jí pomoc tajemný muž hovořící němčinou s podivným akcentem. Vyklube se z něj britský tajný agent, který blonďatou, modrookou Sáru pověří nebezpečným úkolem: Skryje se všem na očích v elitní internátní škole pro dcery nacistických pohlavárů a bude se vydávat za jednu z nich. Musí se skamarádit s dcerou vědce vyvíjejícího bombu schopnou zničit celá města a dostat se k tajným plánům na její výrobu. Sara svou roli árijské dívky oddané Vůdci hraje skvěle, přestože žije v neustálé hrůze z odhalení. Její vůle přežít a touha po pomstě jsou ale silnější než sebevětší strach.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Orphan, Monster, Spy , 2019


více info...

Přidat komentář

zimolka
03.02.2024 3 z 5

Místy takové hodně pohádkové, ale špatné to nebylo.

knihomolka27
11.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Tady není co řešit. Z téhle knihy jsem úplně odvařená. Zároven dodávám, že to tak nemusí mít každý, ale at se propadnu jestli tahle kniha není dobrá...a ona jakože JE. Opět, na to, že se jedná o knihu s nálepkou pro mládež a spousta lidí od toho tím pádem dává automaticky ruce pryč, jako by je snad takové knihy mohly popálit nebo nedejbože snížily jejich mozkovou kapacitu. Což upřímně nevím, jestli je u lidí s tímto snobským a jednoúčelovým uvažováním možné.

Do příběhu jsem se naprosto zamilovala. Jako film by to byla teda událost, to vám povím. Stejně jako u jiných knih co mě vystřelily až někam do vesmíru, vlastně nemám tak úplně co říct...snad jen, že tahle kniha je jedna z těch nejlepších válečných co jsem kdy četla.


Pavčule
15.05.2022 5 z 5

Druhá světová trochu jinak , což se mi líbilo . Přišlo mi to jako černá komedie s prvky pohádky .

Marbla2004
31.12.2021 5 z 5

Mně se kniha moc líbila. Konec byl takový trochu zmatený, ale jinak se pořád něco dělo a příběh mě prostě úplně vtáhl.

Luc.i
23.07.2021 3 z 5

Knížka se četla dobře, ale celkově mi na ní něco nesedlo.

Líbilo se mi téma příběhu, ještě jsem nečetla moc knížek z pohledu "špiona" za druhé světové války. O to víc mě zaujalo prostředí školy pro nacistické dívky.

Postavy byly celkem fajn ikdyz Saru jsem občas moc nechápala, její chování a tak.

Konec mi přišel trochu nedokončený nebo jakože, něco se vyřešilo ale přišlo mi že se vlastně moc za celou knížku nestalo.

Nejvíc mi vadilo , jak se tam na několika stránkách popisovalo, jak hlavní hrdinka trpí a je děsně zraněná a ztrácí vědomí a tak a pak najednou získala zatracenou sílu a byla vlastně úplně v pohodě a na další stránce ji už skoro nic nebylo.

Celkově dobrá knížka, jen mě moc nezaujala.3/5*

Desdemona18
24.02.2021 2 z 5

Hlavní hrdinka mi připomínala Chucka Norisse...

Miška02
08.01.2021 5 z 5

Pútavá a akčná kniha, ktorá podľa mňa zaujme hlavne násťročných 15+. Hlavná hrdinka Sára nie je žiadna padavka a ostatných dokáže oklamať svojimi skvelými hereckými výkonmi. Dejová linka sa točí okolo Sárinej nebezpečnej úlohy. Autorov štýl písania sa mi veľmi páčil. Vedel čo rozpísať podrobnejšie a čo zas menej. Viem si predstaviť aj pokračovanie. Knihe dávam 5 hviezdičiek.

lucie2371
04.01.2021 4 z 5

Upřímně jsem od této knihy čekala trochu víc. Znám lepší knihy na toto téma. Avšak i tak byla kniha zajímavá, proto dávám čtyři hvězdičky

ivca7818
19.12.2020 3 z 5

Kdyby mi bylo tak o patnáct let méně, jistě bych hodnotila knihu plným počtem hvězd. Takto ji musím zařadit do průměru, jelikož knižní trh je v posledních minimálně 10-15 letech doslova zahlcen údajně "pravdivými" příběhy s válečnou tematikou nebo příběhy, v nichž "údajně" figuruje někdo, kdo asistoval Mengelovi, nebo znal Mengeleho, nebo se viděl na pět vteřin s Mengelem a podobně, což už dnes nemůže nikdo brát reálně vážně. Již jsem k podobným knihám tohoto typu podobné hodnocení napsala i předtím a platí to, co jsem napsala i předtím - dnes již nelze sáhnout po knize zabývající se druhou světovou válkou, a to platí zejména o beletrii, a zároveň si neověřit, zda se údaje z ní zakládají na pravdě, nebo zda se jedná o skutečně kvalitní literaturu, nebo o knihu vytvořenou autorem na poptávku jeho agenta či nakladatelství. Tak to prostě dneska chodí.
I tato kniha měla a má od začátku velmi dobrý product placement, tedy dobrou reklamu a pro české vydání také dobrou obálku, z níž věta "Hanební parchanti pro dospívající" slibuje doslova spanilou nadupanou jízdu plnou dobrodružství a cílí tedy zejména na náctileté čtenáře. Ale nenechte se zmást. Hlavní hrdinka Sara se najednou v patnácti ocitla zcela sama, matku jí zabili před jejíma očima a nemá kam jít. Je to Židovka, a proto když jí je nabídnuto neznámým mužem připojit se k odboji, nemá co ztratit. Příběh je ale jaksi šablonovitý a postrádá uvěřitelnost. U hlavní hrdinky mi hrozně vadilo, jak jí v hlavě neustále zní hlas její před smrtí věčně opilé matky, už se to potom fakt nedalo a zápletka týkající se jaderné bomby působila dost úsměvně. Za sebe knihu rozhodně nedoporučuji dospělým čtenářům a asi bych ji nedoporučila ani těm mladším, spíš bych je odkázala raději na osvědčenou klasiku, jakou je například Deník Anny Frankové. Za mě tři hvězdy.

maruschka
30.11.2020 4 z 5

Moc nemusím knížky, ve kterých se autoři na pár stran snaží vmáčknout všechna "atraktivní" témata z druhé světové, ale tady to působí velmi přirozeně. Skvělý "úvod do problematiky".

Mike99
30.11.2020 4 z 5

Jestli kniha pro mládež, pak pro hodně uvědomělou a znalou, ale chápu pohnutky zařazení, hlavní hrdinka je teprve patnáctiletá dívka. Příběh samotný je velice dobře napsaný, hodně čtivé, stále přemýšlíte, jak se to bude vyvíjet, nemůžete přestat (alespoň za mne). Dobře propletené, i přes závažnost tématu uvěřitelné. Doufám, že další pokračování bude také přeloženo (Devil Darling Spy).

Na jeviště se nesmíš plížit. Jen ať tě každý vidí, i když hraješ sebemenší roli.

LilianaFalcon
10.10.2020 3 z 5

Mě neurazilo ani nenadchlo.
Na můj vkus asi až moc dobrodružně podané, ale aspoň to bude atraktivnější pro mladší čtenáře.

Nielada
19.08.2020 5 z 5

Kniha se mi vážně moc líbila. Originálně pojatý příběh, plný zajímavých informací, skvěle napsaný. Doporučuji!

sadlo
01.07.2020

Jedním slovem. Skvělé čtení. V doslovu autora se dočteme, že příběh, osoby nejsou fiktivní. Měli jiná jména, osudy jsou stejné. To je to děsivé. Autor čerpal ze skutečnosti.
Kniha je velice dobře napsaná a výborně přeložená. Chytne vás od začátku až do konce. Nebylo by špatné se těšit na pokračování.
ALE NEZAPOMEŇME, PŘÍBĚH V KNIZE NENÍ FIKCE, POUČME SE, ABY SE TOTO"DOBRODRUŽSTVÍ" NEOPAKOVALO.

marcela8908
21.06.2020 4 z 5

Neuvěřitelné čtení a hlavně neuvěřitelné kousky, které hlavní hrdinka dokázala. Pokud ovšem dočtete až samotný závěr knihy, i nemožné se mohlo stát. Určitě stojí za přečtení.

PetraN17
17.05.2020 5 z 5

Čím budeme číst více takovýchto knih, tím spíš si uvědomíme, že to není pouze minulost a že i když ten známý nepřítel byl poražen, těch neznámých je mnohem víc, než si myslíme.
Knížka se čte moc hezky, líbí se mi psaní příbehů na základě skutečných událostí a knížku doporučuji, i když při představě dětí v roli “špionů” a “ ošetřovatelů” mi běhá mráz po zádech ....