Sirény a Tritoni

Sirény a Tritoni https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393723/bmid_sireny-a-tritoni-kCs-393723.PNG 4 2 1

Zfilmováno pod názvem Devil and the Deep (1932). Román o tragickém konfliktu lidských srdcí a katastrofě ztroskotavší ponorky.

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Korál
Originální název:

Sirenes et Tritons (Le Roman du Sous-Marin) , 1927


více info...

Přidat komentář

soukroma
06.11.2018 3 z 5

Nevím, proč jsem nabyla kdysi dávno dojmu, že se jedná o sci-fi z podmořského světa (a proto mi trvalo dlouho, než jsem knihu skutečně otevřela)... Po přečtení autorova úvodu jsem byla vyvedena z omylu a očekávala jsem velmi technicky náročné podmořské dobrodružství. Ale ani to nebyla pravda. Je to totiž drama, ale drama mezilidské, které se začíná odvíjet na souši, před odjezdem "podmořského člunu" na manévry, a pokračuje dál pod vodou. Drama lásky a žárlivosti, sesterské rivality, a to vše kvůli slabošským mužským (přitom to byli velící u mariňáků).
Samozřejmě vydání z roku 1929 je plné dramatických výkřiků a zvratů, kde každá druhá věta je zakončena vykřičníkem, někdy ještě posíleným otazníkem. Možná i francouzský naturel v tom hrál v téměř divadelních replikách svoji roli.
Přesto bych se ráda mrkla na film s C. Grantem a G. Cooperem z roku 1932, ale spíš kvůli hercům, protože podle popisky k filmu je to přeci jen trochu jinak postavené, nepříliš věrné předloze (pochopitelně ani ve jménech hrdinů).

Autorovy další knížky

Maurice Larrouy
francouzská, 1882 - 1939
1929  80%Sirény a Tritoni
1933  0%Revolucionář

Kniha Sirény a Tritoni je v

Přečtených2x
Knihotéce5x