Silicon Valley: Tísnivé údolí

Silicon Valley: Tísnivé údolí https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462856/bmid_silicon-valley-tisnive-udoli-Qos-462856.jpg 3 27 27

V knize Silicon Valley: Tísnivé údolí předkládá Anna Wiener čtenářům své vzpomínky na práci ve startupech mezi lety 2013 a 2018. Ostře zde kritizuje řadu aspektů startupové kultury a technologického odvětví a přináší zamyšlení nad rolí mobilních aplikací v našem každodenním životě. V roce 2013 ukončila tehdy pětadvacetiletá Anna Wiener práci v literární agentuře v New Yorku a v touze po lepším profesním uplatnění započala svou novou kariéru ve startupu zabývajícím se vývojem aplikace pro čtení e-knih. Po krátké době se odtud přesunula do Silicon Valley nedaleko San Franciska, kde pracovala nejprve v analytickém startupu a později v tehdy ještě málo známé společnosti GitHub, která dnes představuje přední světovou platformu pro vývoj softwaru. Autorka v knize s nadsázkou vykresluje svět startupů a dává nahlédnout do jeho zákulisí. Coby vystudovaná socioložka si všímá i různých sociologických témat, především diskriminace a obtěžování žen v převážně mužské společnosti. Silicon Valley také popisuje jako místo milionářů i bezdomovců a stranou jejího zájmu nezůstává ani urbanismus nebo přesah technologické sféry do politického života.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: ekniha , Pangea
Originální název:

Uncanny Valley , 2020


více info...

Přidat komentář

dpxcz
02.07.2022 3 z 5

Čtivě napsaná kniha, ale čekal jsem od ní trochu více. Knihy s podobnou tématikou "Překupník na Darknetu" nebo "Zlá krev" byly o parník lepší.

parxel
18.12.2021 3 z 5

Na zadní straně knihy se skví podtitul: "Kniha, která otřásla světem startupů". Upřímně dost pochybuji o tom, že tato kniha něčím otřásla. Podle mého názoru je hlavním tématem hledání svého vlastního směřování v životě, což je úděl vetšiny dospělých lidí a často je to hledání velmi obtížné.

Autorka se nebojí otevřeně přiznat svou naivitu a roli outsidera. Rovněž popisované zkušenosti působí, jak bych to vyjádřil decentně, jako takové fňukání pro nic. V moderních nadnárodních společnostech to v podstatě funguje velmi podobně a člověk musí sám sobě nastavit hranici, za kterou už nechce zajít. A to je vše. Nic víc, nic míň.

Za mne celkem dobře a čtivě napsaná kniha, avšak podle moho názoru je její dopad přeceňovám resp. je to spíše reklamní upoutávka. Rovněž v kontextu poznámek výše se domníván, že hlavní téma je poněkud jiné, než co se vám obálka snaží vnutit. Po dočtení knihy nezmoudříte, možná se nad pár body pozastavíte, ale za pár týdnu, už si stěží vybavíte něco konkrétního.


veronika.j
22.02.2021 2 z 5

Velmi zajímavé téma, děsně jsem se těšila, až si něco z oblasti Silicon Valley přečtu. Nicméně tato volba nebyla z nejlepších. Během celého čtení jsem z autorky cítila frustraci z celé oblasti technologií a IT světa, až tu frustraci přenesla i na mě. Přiznám se, že jsem se přistihla i u přeskakování některých odstavců..

InaPražáková
31.01.2021 3 z 5

Zajímavé prostředí popsané silně subjektivně nepříliš sympatickou autorkou, nepřátelsky zaujaté vzpomínky, které jsou přesto dost obsažné - když si čtenář stesky a stížnosti vydělí dvěma, než je vezme vážně.
Pro začátek: Nečte se to dobře. Překlad odpovídá standardu Dobrovského, takže je šroubovaný a neohrabaný, odborné termíny zčásti přeložené, zčásti vysvětlené v poznámce pod čarou (u jedné se zapomněl odkaz na wikipedii... ale to je nejmenší problém). Navíc Wiener sama spíš emotivně glosuje, místy příliš dlouze filosofuje, okázale dává najevo, jak odchodem z umělecké sféry morálně klesla, že její humanitní vzdělání nedokázal nikdo ocenit a jak ji znevažovali a utiskovali - že dotyční měli vynikající znalosti v oboru, o kterém ona věděla jen málo, ale kterým se zároveň s nimi živila, pomíjí. Celkem se dá říct, že s obsahem jejích názorů se může shodovat leckdo, ale s formou jejich podání málokdo.
Na druhou stranu je to ojedinělý pohled insidera, který nezapadl, na specifickou kulturu milionářských startupů, které ve svých zaměstnancích vzbuzují silný pocit sounáležitosti a určitou odtrženost od světa venku. Také, což hodnotím ještě výš, pohled do zákulisí sociálních sítí a datových analýz - obojí vytvořeno idealisticky a přetvořeno na ani snad ne cynický, jen zcela odosobněný byznysový produkt, který si ochranu soukromí uživatelů zkrátka nemůže dovolit. Ukázka pronikání digitálních technologií do každodennosti včetně spaní, jídla a pohybu. Na své si přijdou i bojovníci proti nerovnosti v zaměstnávání - byť v tom ohledu mám pocit, že autorka poskytuje stejné množství argumentů oběma stranám. V součtu kniha obsahuje tolik zajímavých témat, že za přečtení stojí.
Z textu jsou rozpoznatelné firmy, v nichž Wiener pracovala, i některé zmíněné osoby. Nejsou ale přímo jmenovány a popisovány jsou krypticky, jakkoliv jde o spíš o pseudouměleckou pózu. Článek s přehledem Who is Who vkládám do Diskuze (v angličtině).

dawson321
22.01.2021 3 z 5

Líbil se mi autorčin styl psaní a popisování celého startupového prostředí. Možná by textu neuškodilo trochu zkrácení - hlavně závěrečné kapitoly se pro mě už poněkud táhly. Kniha mi přišla zajímavá a dozvěděl jsem se mnoho nových věcí (žádnou další knihu ze Silicon Valley jsem nečetl, tak nemám s čím srovnat). Určitě to musel být velký zážitek pracovat v tomto prostředí, i když se to samozřejmě nedá vydržet napořád.

Avinea
09.12.2020 4 z 5

Četla jsem knihu jako někdo, kdo toho o poměrech v Silicon Valley věděl velice málo. Stejně jako autorka jsem humanitně vzdělaná, takže mi některé její úvahy o přetechnizovaném světě byly blízké. Díky této knize jsem se leccos o světě v San Francisku dozvěděla a i když jsem od té doby přečetla na toto téma ještě několik dalších knih, přijde mi tato nejosobitější. Autorka má svůj neotřelý pisatelský styl a i když mi podle toho, jak se ve svých memoárech líčí, sympatická není, tak jsem ráda, že jsem si tuhle knihu přečetla, bylo pro mě zajímavé sledovat její názory a sžívání se s pro ni nezvyklou částí americké kultury.

freejazz
28.11.2020 4 z 5

napriek tomu, že som si práve prečítal odmietavé komentáre, trvám na opačnom názore. pre ľudí, ktorí majú triezvy pohľad na silikónovú bublinu je to celkom zábavné čítanie o tom, ako sa naháňa chiméra, o rýchlokvasených génioch a nikdy nekončiacej špekulácii, v ktorej ide vždy iba o to, kto koho natiahne skôr. naozaj nudný svet kockatých hláv, ktoré priviedli ľudstvo na pokraj paranoje len preto, aby „mohli robiť z domu“. jeden z milióna naozaj vytvoril niečo hodnotné, ostatní iba predstierajú genialitu, bavia sa nezrozumiteľným slangom a v podstate len balia hovno do celofánu a hľadajú toho správneho koreňa. a je jedno, či je to súkromný investor alebo vláda, prachy nesmrdia. proste je to súťaž bullshitov.
napriek tomu, že sedím denne pri počítači a využívam všetky možné nástroje na pohyb vo virtuálnom svete, viem si predstaviť svet aj bez tejto vaty. určite by bolo menej sociopatov, sociodebilov a sociálnych analfabetov a ľudia by sa dokázali vyjadrovať aj inak ako používaním štyroch - piatich emoji. navyše, napriek predstave technologických startupistov o svojej nezameniteľnej úlohe v záchrane sveta je realita taká, že dnešný priemerný užívateľ technológií nevie na internete nájsť nič podstatné, naučil sa iba copy&paste a čo je najhoršie, zamieňa si internet a virtuálny svet s „atlasom húb“, kde teda ešte žiadny génius nevyrástol, zato blbosť sa tam šíri geometrickým radom rýchlosťou megapandémie:).
kniha nikoho nepresvedčí o zmene náhľadu na vec, ale popisuje, ako to videl človek, ktorý tam bol a v jednej chvíli toho mal dosť.

martin3683
19.09.2020 2 z 5

Kniha je v podstatě takový cca 300-stránkový monolog a kňourání na Silicon Valley. Osobně se na klasické technologické startupy koukám hodně střízlivým okem a bavím se u seriálu Silicon Valley na HBO, který si ze startupové kultury dělá srandu, ale autorka knihy jej vyloženě nenávidí. A vlastně se ani nedivím, tak jak se sama sebe v knize popisuje, je přesným opakem než lidi, kteří do Křemíkového údolí přichází budovat kariéru. Ona má ráda staré knihy, oni jsou technologičtí nadšenci. Ona humanitní vzdělání, oni programátoři. Ona nemá o peníze moc zájem, oni chtějí být miliardáři, oni opravují chyby ve scriptech, ona zas v gramatice atd. Akorát, že o podobné typy lidí jako autorka není v dnešním světě zájem a nemají práci, za to šikovný programátor je v Silicon Valley placený zlatem a tak autorka nakonec podlehne, odloží svou knížku, odkope vyhřátou deku a odloží předražené kafíčko a rozhodne se také zkusit to zlatonosné údolí. Ze začátku je zajímavé sledovat ten střet dvou kultur "newyorkské bohémství" vs. "chceme změnit svět technologiemi ve Valley", ale časem je to už dost otravné. Její povýšené mudrování o smyslu života a povrchnosti mladých kluků ve Valley je spíše babičkovské nepochopení celého technologického světa. Autorka je prostě taková stará mladá a po půlce knihy mne to kňourání už fakt štvalo a bránilo v dalším čtení. Asi je to i tím, že častěji jsem byl na druhé straně barikády než autorka a když ona opovrhovala kroky CEO firmy, tak já jako sám podnikatel jsem věděl, proč to ten šéf udělal a jak to asi myslel. Pokud opovrhujete vším technologickým, tak se vám bude kniha líbit a utvrdí vás v tom, že svět jde z kopce. Pokud zas fandíte vzestupu technologií, tak vám kniha může ukázat pohled z druhé strany, ale bude to pro vás těžké čtení. Pokud jste někde mezi, tak tuhle knihu radši vynechte.

LadyAnn
16.09.2020 1 z 5

Nedoporučuji. I přes několik zajímavých informací kniha nepřináší nic převratného, k dané problematice existuje mnoho lepších. K negativnímu hodnocení přispívá i mé vnímání autorky jako krajně nesympatické, do sebe zahleděné a zhrzené osoby. Opětovně se mi potvrdilo, jak je současná americká mentalita jiná... :)