Silas Marner

Silas Marner https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306346/bmid_silas-marner-2Zw-306346.JPG 4 39 10

TaJeMa
TaJeMa
14.10.2023 5 z 5

Krásně napsané, byla jsem mile překvapená.

Tato kniha mě ubezpečila v tom, že nelze dát na recenze. Je potřeba si vlastní názor udělat sám. Kdybych dala na zdejší recenze, přišla bych o tuto skvělou knihu.

Adigiotto
Adigiotto
13.02.2022 3 z 5

Po tejto knihe siahnu dnes asi len milovníci staršej literatúry alebo ľudia v karanténe, čo z nudy prekutávajú knižné police.


JankoStirbey
JankoStirbey
03.09.2021 4 z 5

Ak sa človek ocitne na dne, je nutné si nájsť nejaký cieľ... bohužiaľ, často sú to ciele materialistické, pretože sú hmatateľné, zjavne jednoduchšie ochrániteľné a hlavne nám vedome neublížia. A necitlivosť je len nutnou ochranou vyplývajúcou zo strachu zo sklamania. O to krajšie je vstať a nájsť zmysel v niečom inom, živom.

ULtraAktuar
ULtraAktuar
22.04.2021 5 z 5

Zvláštní kniha. Když jsem ji četl poprvé, věděl jsem přesně, co bude následovat. Jedna z mých nejoblíbenějších.

Šárkaxx
Šárkaxx
28.04.2019

Přečteno před časem, příběh o osobní odvaze člověka vyrovnat se se vším a nakonec zabojovat za vztah (proti penězům v předchozí části knihy). A nakonec boží mlýny melou pomalu, ale jistě...

JointlieKat94
JointlieKat94
13.01.2019 3 z 5

Vůbec nevím, jak se k této knize vyjádřit.

Silas Marner.. nejvíc sympatický mi byl. Pracovitej, poctivej, to ano, ale.. nevím, ja bych asi víc bojovala za svou pravdu, co se začátku knihy týče.. zbytek knihy jsem byla "nucena" číst dál. Potřebovala jsem vědět, jak to prostě dopadne.

Godfrey, slaboch, který nebyl schopen říct bratrovi "ne", a který si nemohl přiznat pravdu, se mi zezačátku také líbil.. ale, prostě to byl hlupák. :)

Nemám nic, co bych ještě mohla dodat. Prostě čtěte a uvidíte.

Vidlička
Vidlička
07.04.2017 3 z 5

(SPOILER) Ve chvíli, kdy autorka uvrhne hrdinu do situací, z kterých si myslíte, že už se nevzpamatuje, tak ho z nich zase pomalu a šťastně vytahuje... Omlouvám se, jestli jsem prozradila moc, ale jinak popsat nelze. Příběh je opravdu nakonec tak kouzelný a uklidňující, hotový ohříváček na zimu do papučí.

Kozel
Kozel
06.02.2016 3 z 5

To si takhle dáte sobotní oběd a otevřete knihu od madam Eliot, kterou s poslední stranou zavřete v momentě, když je venku tma. Protože osudy několika obyvatel vesnice Raveloe těžko pouští. Obzvlášť jsem pojal náklonnost k Silasi Marnerovi, který se snaží odloučit od lidí a přilne kvůli tomu k penězům, jejichž ztráta naprosto změní zbytek života. Ale to není vše; Eliotová totiž - tak jak by od kritického realisty jeden očekával - pouští sondy do duší venkovanů napříč třídami a souboji jejich povah.

Nakonec cítím potřebu zmínit Thomase Hardyho. Ten totiž předně čaroval s popisem přírody a společností jako celkem. Eliotová se, při nejmenším v Silasovi, zaměřuje spíš na jedince (a z toho plynoucí společenskou vrstvu), čímž je opravdu originální, a možná i proto je tahle knížečka tak osobitá, lidská a živá.

pietroaretino
pietroaretino
08.07.2014 5 z 5

Relativní klid? Neklidné osudy a velké zvraty (Marnera vypudí z rodiště, v novém působišti si těžce najde místo v ústraní, za lopotu u tkalc.stavu si naspoří peníze, je o ně oloupen, osud mu "nadělí" dítě-sirotka, na konci knihy je jeho rodiště srovnáno se zemí .... a děvče recenzent-pocitář v knize našlo relativní klid. Děkuji za relativně legrační pohled na knihu.

Dandulka
Dandulka
12.05.2012 3 z 5

Už je to dlouho, co jsem tuhle knihu četla....V dnešní uspěchané době je fajn se ponořit do relativního klidu....