Síla okolností a jiné povídky

Síla okolností a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17608/bmid_sila-okolnosti-a-jine-povidky-RZe-17608.jpg 5 18 7

Výbor osmi povídek z díla anglického romanopisce /1874-1965/. Společným tématem tohoto výběru je motiv lidského osamění. Druhým společným znakem je pojem, který vyjadřuje název jedné povídky - síla okolností - tj. životní nutnost, nevyhnutelnost. Lidem je způsob života vnucován okolnostmi, v nichž se ocitají proti své vůli. Autor vychází z realistického podání látky, z realistické tradice angl. prózy a ke střízlivému a faktickému zpracování tématu přistupuje u něho jemná ironie.... celý text

Přidat komentář

Jaruš7
24.01.2024 5 z 5

Povídka Nádoba hříchu - audiočetba, skvělá.
Ženská když chce dokáže manipulaci dotáhnout k nevídané změně chlapa - ochlastu a sukničkáře obrátit na pokorného ženicha.
Je to prostředím, neboť kde jinde než na ostrově a v krizi pandemické nemoci si jsou lidé k sobě vstřícní.
Hezký poslech od Viktora Preisse dá povídce punc výjimečnosti.

žlučníkář
07.12.2021 4 z 5

Jako je to docela síla tyhle okolnosti. V každým kousku jsou a v každým kousku něco vyvedou. Od zklamání k parádnímu životnímu průseru. Většinou je z toho pro někoho smolík, nebo definitivní stopka. A ten co myslí, že je v poho, taky se moc nenasměje. Tak se mi zdá člověče, že to zas taková sranda nebude. Nejvíc mi zahejbal žlučí ten misionář se svým patentem na všechno. Hlavně na morálku. Toho bych bez mrknutí oka předložil jako sváču žralokům a šel v klidu na pivo. Kdo stále o morálce káže, pokřivenou nejvíc jí mívá... Není to v Bibli? Asi ne, co? Pak ta paní, která chtěla ochutnat mladý asijský. Zahejbala? Nezahejbala? Spíš asi ne, ale to je taky smutný, že vlastně ne. Když už to celý dojebala, tak asi pro nic. Je její duše čistá? Kdo ví? To bychom se dozvěděli až na konci pořadu věřte nevěřte. Určitě bude pošramocená minimálně jako kdyby spadla do kádě s jegrmajstrem.

Jak říkám, srandykopce se tam nenacházej. Vůbec nikde. O to víc je tam prostoru k nasrání, zklamání a zamyšlení. Ovšem žádná z těchto komodit knížce na kvalitě neubírá. Ba právě naopak.
A teď už musím jít defragmentovat hlavu, protože se zahltila přespříliš.


Lili
27.10.2019 4 z 5

Moje první od Somerseta a už teď vím, že mě tenhle autor bude bavit.
Povídky byly smutné, hluboké, ale stejně tak krásné; nad každou visela nepřekonatelná osudovost, která se nedala porazit. Dočítala jsem jen nerada. Ty nejsilnější byly Šťastný člověk a Síla okolností.
Už dlouho se těším na Barevný závoj - a i když ho znám z filmového zpracování, tuším, že v Somersetově podání bude příběh docela jiný.

„Svými nejnepatrnějšími činy můžeme ovlivnit životy lidí, kteří s námi třeba nemají vůbec nic společného.“

85098211
10.04.2019 5 z 5

Jako celek je kniha vynikající, i když některé povídky jsou samozřejmě poutavější než ty ostatní. Všechny jsou ale skvostně napsané a čtivé. Mně osobně se asi nejvíc líbila hned ta první Před zahradní slavností, protože se mi zdála tak trochu tajuplná a napínavá. A potom mne ještě zaujal i příběh, kde muž své ženě začne vyprávět o svém dlouholetém předmanželském vztahu s domorodkou, se kterou má tři děti. Jak povídka skončí, je očividně jasné jen čtenáři, zato manžel zůstává zabedněný opravdu hodně dlouhou dobu ;-). Ráda tedy dávám knize plný počet hvězdiček a doporučuji.

SteveP1
18.02.2017 5 z 5

Výborné a působivé čtení. Všechny příběhy jsou pravděpodobné a reálné, mohly se skutečně stát a toho si cením obzvlášť. Vše vyprávěno bohatým, barevným a výstižným jazykem autora, který je jedinečný a dovede i zdánlivě obyčejným příběhům dodat výjimečnou a skvělou atmosféru. Úchvatné.

Otavínka
12.01.2017

Zajímavé povídky. Povídka Doris a Grey vypráví o šťastném manželství, které ztroskotá, když Doris přijde na to, že její manžel má s domorodkou tři děti. Další s názvem Šťastný člověk - je o životě muže, který žil čtvrt století z renty na Capri. Povídka Déšť vypraví o 27 leté dívce, kterou chtěl napravit misionář. Velmi čtivé.

Petr.c17
14.01.2016 5 z 5

Vynikající kniha pro někoho, kdo má rád vše, co souvisí s hříčkami osudu. Připomíná mi také: Amok od Stefana Zweiga nebo Povídky od Thomase Manna.
Každopádně exotické prostředí, záhadné okolnosti, osud a jeho rozmary.