Síla hotentota

Síla hotentota https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432028/bmid_sila-hotentota-pfE-432028.jpg 4 12 10

Sbírka zamyšlení a zároveň nenásilný „návod na život“. Kniha o budování, o dávání i braní. O pochopení druhých i sebe samých. O bezstarostnosti, ale také o zodpovědnosti, o tom, kdy si z věcí nic nedělat a kdy zase ano. Je to příběh-manifestace radosti ze života a zároveň příručka vědomého muže, kterou ocení i ženy. To vše pohledem jednoho vědomého hotentota.... celý text

Přidat komentář

natalusak
12.03.2021

Hodnocení:

Jako první musím okomentovat obálku knihy, která je neskutečně nádherná!

Už v úvodním slově a prologu autora jsem se shodla s mnoha jeho myšlenkami. Měla jsem pocit, že mi mluví z duše. Myslím si, že ta kniha je přesně to, co jsem potřebovala, abych si uvědomila, co chci v životě dál dělat. Chci budovat a dávat.

Pokud máte před sebou křižovatku života, na které se musíte rozhodnout pro jakou životní cestu se vydat, přečtěte si Sílu hotentota. Stačí vám i jen prvních pár stran a pochopíte to. Ať už jste na křižovatce vybrání střední školy, vysoké školy nebo vašeho budoucího povolání, bude to stát za to.

Všechny začátky jsou těžké. Každý se jednou ocitl v nulté fázi – kdy máme prozatím nesplněné sny, které se dají vyplnit. Musíme hlavně udělat ten první krok a nebát se. Podle knihy je mnoho fázi v životě. Já se ocitám ve fázi První – hledání. A nemohu se dočkat, až se posunu dál.

Můžu s čistým svědomím říct, že Síla hotentota může motivovat hodně lidí a dát jim tu oporu. Když si opět nebudu v životě věřit, knihu si rozhodně přečtu.

Děkuji za možnost přečtení.

Al3x4nd3r
10.02.2021

Možná je hotentotské určitě věci ignorovat, ale pomáhá to soustředit se na to důležité.

Poslední dobou si všímám, že se po mých oblíbených knihkupectví začínají objevovat sekce "osobní rozvoj". Když jsem byl menší, dal bych ruku do ohně za to, že tam nebyly, a nebo byly, ale někde schované. Lidé se snaží i nadále rozvíjet, což není nikdy na škodu. Pokud uvažujete o knize, která by vám dala jiný pohled do života, tak tuhle knihu doporučuji
~~~
Na začátku knihy je přirovnaný proces tvoření sebe sama na proces výroby čokolády. Díky tomu jsem to byl schopen lépe pochopit a zároveň zjistil, že za výrobou čokolády je více práce, než jsem si prvně myslel.
V celé knize je několikrát zmiňované, že bychom vše neměli brát jako samozřejmost. S čímž po přečtení plně souhlasím. V knize toho najdete ale mnohem, mnohem více.
Samotná kniha je obohacena o autorovy osobní příběhy a cvičení, nad kterými se musíte zamyslet. Jakmile nad nimi popřemýšlíte, uvědomíte si spoustu nových věcí. Co vás například dělá šťastnými?
Z knihy jsem si odnesl jednu věc - musím chtít. Pokud chci žít šťastně, musím chtít. Mohu přečíst miliony knih, ale pokud nebudu chtít, nic se nezmění.


moonchild.an
27.01.2021 4 z 5

Po vizuální stránce kniha působí klidným a minimalistickým dojmem, hlavně díky příjemným ilustracím. Přesto se toho do dvou set stran vlezlo hodně, třeba:

•Autorovy životní a obchodní zkušenosti nebo příběhy jiných lidí – ty mě na čtení bavily nejvíc.

•Cvičení k sebepoznání – opravdu mile mě překvapilo, že je kniha interaktivní.

•Popis toho, jak vzniká čokoláda, od myšlenky přes nákup kakaových bobů k zabalení čokolády a dalším myšlenkám. K procesu tvorby čokolády je přirovnáván proces utváření jedince. Nejen v první části, jak jsem si myslela. Je to originální a bavilo mě to. Taky jsem během čtení hodně čokolády spořádala, ale musela jsem si vystačit s čokoládou na vaření.

•Zamyšlení nad tím, kdo je hotentot a co je hotentotské, hlavně skrz autorovy citáty znějící „Možná je hotentotské ______, ale _____________.“

•Motivační vzkazy od jiných lidí, než je autor.

S některými myšlenkami jsem souhlasila, líbily se mi a připomněly mi, že jsem ještě nesešla z té cesty, kterou sama považuji za správnou. Jiné myšlenky mi zase pomohly vidět dveře tam, kde jsem viděla zeď. Nepočítala jsem s tím, že budu souhlasit s každým autorovým slovem – a opravdu, místy se mi některá slova až příčila, ale obávala jsem se, že těch neshod bude mnohem víc.

Děkuji autorovi za zaslání knihy.

luciadobis
07.01.2021

Síla Hotentota od je krásna kniha, ktorá vás nakopne dopredu, ak ju budete čítať pozorne a v správny čas. Autorov pohľad na svet, nájdenie šťastia a jeho odhodlanie plniť si svoje vlastné sny mi pomohol uvedomiť si určité veci, nájsť niektoré stratené hodnoty a uistiť sa v tom, že viem, akou cestou chcem vo svojom živote ísť.
Myslím si, že táto literatúra nie je pre každého a nájde sa v nej len ten, kto naozaj šťastie hľadá alebo ho nejakú dobu necítil a nevedel v sebe nájsť. Ja som patrila do tej druhej kategórie, a preto mi táto knižka prišla vhod, zamyslela som sa nad ňou a som veľmi rada, že som si ju mohla prečítať .

lost.in.books
05.01.2021 5 z 5

Kniha mě ihned upoutala svou vizuální stránkou,obálka se doopravdy povedla. A ty ilustrace uvnitř? Do těch jsem se na první pohled zamilovala a strašně se k tomu o čem kniha je hodí každá z nich. Každá má své kouzlo , význam a kniha je díky nim ještě kouzelnější a milejší. Vizuální stránka se doopravdy povedla. Klobou dolů! A teď ta o něco podstatnější část a tou je samotný obsah knihy. Jednalo se o první knihu s tématem osobního rozvoje,kterou jsem zatím a ani v nejmenším toho nelituji, ba naopak. První věc,jenž bych chtěla vyzdvihnout je styl psaní autora, který mi doopravdy sedl a kniha se mi díky tomu četla jedna báseň. Neustálé kladení otázek Vás nabádalo se nad vaším životem zamyslet a zvážit, zda by něco nestálo za změnu k lepšímu a tak se učinit šťastnějšími bytostmi a mít ze sebe dobrý pocit. Já osobně mám k filosofii velice blízko a ráda si kladu otázky k zamyšlení a tato kniha jich obsahovala plno. I mně knih pomohla se nad všemi věcmi ,které jsou v knize obsaženy zamyslet a začít svět vnímat v lepším světle. Kniha Vám pomůže s uvědoměním si sebe sama,což je jedna z velice důležitých věcí, zamyslíte si nad Vašimi sny,věcmi které Vás baví , Vašim posláním a vlastně tím, co dobrého chcete světu předat a jak se zbavit zbytečných starostí a zažívat pocit štěstí. A vše co jsem nyní vyjmenovala je doplněno o příběhy, jak už ze života, tak příběhy inspirativními, které Vás nabádají se nad daným tématem zamyslet a které se mi též moc líbily.
Ve knize se též vyskytuje příběh, jak si autor splnil sen a založil si firmu,která vyrábí čokoládu a také vysvětluje co ho k tomu nápadu vedlo. Strašně ráda jsem si přečetla část s podrobným a velice srozumitelným vysvětlením jednotlivých kroků výroby čokolády- jsem opět o něco moudřejší, protože jsem toho tolik o výrobě čokolády nevěděla a moc mě tato část bavila, jako každá část této knihy.
A pokud nevíte kdo takový hotentot je, tak to je v knize vysvětleno také moc pěkně.
Kniha Síla hotentota se mi velice líbila a určitě by si jí měl přečíst , kdo má rád seberozvojové knihy a chce se opět posunout v objevování své vlastní osoby a to hlavně po stránce vnitřní.
Čtení knihy jsem si moc užila, ve mnoha věcech mi pomohla a určitě se k ní zase brzy vrátím. Dávám zasloužených pět hvězdiček.

ester4597
04.01.2021

Když mi kniha přišla neváhala jsem a rovnou jsem začala číst. Kniha vás už zpočátku zaujme svou obálku, která je nádherně zpracována
Při čtení narazíte na krásné ilustrace, příběhy ze života a citáty a u toho všeho se vždy pozastavíte a zamyslíte se nad danou věcí.
Musím se přiznat, že i když je mi 17 let některým odborným slovům jsem nerozuměla, ale to se dalo s lehkostí vyhledat.
Ze začátku knihy autor přirovnával světové problémy k tvoření čokolády a u toho se teď chvíli pozastavím. Víte, co je na tom nejlepší ? Nejenže tahle část knihy vás hrozně bavila, ale po dočtení téhle části vás kniha donutila se nad tím vším zamysleta uvědomili jste si, jak je podobné vytvořit skvělou čokoládu s urovnáním svých myšlenek nebo se posunout dál a žít lepší život, tohle mě třeba fascinuje, jak jsou si tyhle věci podobné, i když když to teď tak sděluji, tak si určitě říkáte, jak musím být praštěná přirovnávat výrobu čokolády tak k důležité věci jako stát se lepším člověkem, ale když si přečtěte aspoň tuhle část knihy, určitě porozumíte autorovým slovům i mým, co jsem tím přesně myslela.

_Brunetka_
04.01.2021 4 z 5

Já se musím přiznat, že jsem sice nic podobného dosud nečetla, ale je dost možné, že tohle skvělé dílo mě k mnohým dalším navede. Kniha je napsána příjemným a čtivým jazykem, díky kterému jsem si čtení celou dobu užívala. Jsou tu úžasné myšlenky, díky kterým se zamyslíte. Může se i stát, že je již budete znát, ale opakování je matka moudrosti, no ne? Nejvíc se mi líbí poselství knihy jako celku, které nám říká nemálo věcí – vždycky je vše o nás, my si určujeme svůj životní směr, to, co chceme dělat, s čím se spokojíme,… Zároveň tu taky vidíme, že život nikoho z nás prostě není procházka růžovým sadem a je to celé jen o tom, jak se k tomu my postavíme (ostatně, jak se zpívá ve skvělé písni od Chinaski s názvem Signální:,, Jaký si to uděláš, takový to máš…“) Kniha je taky plná pravdy, úsměvných životních příběhů, zkušeností,…a já myslím, že přečtení člověk nemůže litovat. V závěru vám chci říct, že vám sice nemůžu přesně popsat všechno, co se mi na tomhle líbilo a o čem to je, ale finální pocit po dočtení je k nezaplacení.

silvinka12
03.01.2021 5 z 5

Musím se přiznat, že knihy o osobním rozvoji moc nečtu, když jsem ale dostala od samotného autora Petra Kovaříka nabídku si přečíst jeho knihu Síla hotentota, řekla jsem si, že by bylo fajn přečíst si i něco jiného než obvykle čtu. Ještě jednou tedy moc moc děkuju autorovi za zaslání knihy. Když jsem knihu vzala poprvé do ruky, velice se mi zalíbil její vzhled. Obálka a ilustrace jsou přenádherné . Co se týče samotného obsahu, tak ten je ještě lepší než grafická stránka knihy. Líbilo se mi, jak autor předává různé informace, postřehy a doporučení čtenáři. Celkově se mi líbil autorův přístup ke čtenářům. Nejvíce se mi líbila první část knihy Proces tvoření, kde je přirovnáván osobní rozvoj s výrobou čokolády. Nikdy by mě nenapadlo vidět mezi těmito dvěma věcmi nějakou spojitost, ale díky této knize jsem zjistila, že jsou si vlastně velice podobné.
Moje další oblíbená část byla Motivační vzkazy, některé ze vzkazů byly opravdu úžasné a ohromně motivující. Další části knihy, které se mi hodně líbily, byly cvičení ve všech oddílech knihy. Musela jsem se u hodně z nich zamyslet nad vším možným a pomohlo mi to více a lépe vnímat sebe samu. Tahle kniha mi rozhodně v mém osobním rozvoji pomohla. Utřídila jsem si při čtení trochu myšlenky a řekla si, jaké chci mít sny a cíle. Knihu můžu určitě doporučit ke čtení, každý si v ní najde něco, co ho zaujme, nebo mu dokonce pomůže.

Týna1111
02.01.2021 5 z 5

"Možná je hotentotské něco neumět, ale upřímně: nikdy nebudeme umět všechno."

Co má společného výroba čokolády a osobního rozvoje?
Překvapivě více, než se mnozí z nás domnívají. Nejen kakaové boby, ale i lidé se musejí zušlechtit, čistit a následně ladit, aby "výsledný produkt" za něco stál. Své o tom ví Petr Kovařík, úspěšný podnikatel a otec, jenž se nebál opustit svou komfortní zónu, změnit svůj život a prakticky z ničeho vybudovat čokoládový brand.

Kniha však zdaleka není jen o analogii procesu výroby čokolády a osobního rozvoje. Přináší příběh a pohled člověka, který podle svých slov není dokonalý, je však ochoten na sobě neustále pracovat, stále se učit novým věcem a potvrzovat si správný směr své cesty, přičemž nezapomíná na základní hodnoty, jako jsou například slušnost, pokora či zodpovědnost. Mimochodem, koho by od přečtení případně odrazoval název, může zůstat v klidu; pod pojmem "hotentot" se zde nerozumí primitivní, omezený člověk, ale naopak někdo, kdo má širší horizont než ostatní a nebojí se jiného, nového pohledu na věc, který ho může přivést tam, kam se ostatní nikdy nedostanou.

Budu zcela upřímná - knížky o osobním rozvoji prakticky nečtu a do určité míry mám vůči nim averzi. Proto jsem Sílu hotentota otevírala s mírnou nedůvěrou, ale již po několika stránkách jsem názor změnila. Síla hotentota se nesnaží nikoho převychovávat a vnutit mu svůj pohled na svět, nýbrž ho jen ukázat a prostřednictvím životního příběhu, zkušeností a hodnot čtenáře inspirovat a nenásilně podnítit minimálně k zamyšlení nad vlastním životem. Jako bonus jsem se ještě dozvěděla spoustu zajímavostí o čokoládě. ????

Mimochodem, věděli jste, že Československo bylo v dobách první republiky třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě a nyní je v Česku více tradičních výrobců čokolády než v Belgii?

"Možná je hotentotské nechtít být dokonalý, ale znamená to být šťastný sám se sebou."

Priserkas.r.o.
02.01.2021 4 z 5

Kniha Síla hotentota mě zaujala už na první pohled. Po přečtení anotace a pár ukázek z knihy jsem se na přečtení téhle knihy těšila ještě víc. A kniha nezklamala. Je opravdu nádherná a plná zajímavých myšlenek, nad kterými se musíte pozastavit. Po přečtení jsem si toho hodně odnesla a na svět se dívám zas trošku z jiného pohledu. Jak na svět tak i na sebe. Celou knihu také doprovází nádherné ilustrace, které knihu ještě víc zkrášlují.
Já na tenhle žánr knih moc nejsem, ale Síla hotentota mě opravdu nadchla a ukázala, že některé knihy tohoto žánru opravdu stojí za přečtení ❤️

Autorovy knížky

2020  78%Síla hotentota

Kniha Síla hotentota je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst13x
Chci si koupit5x