Šieste vymieranie: Neprirodzený príbeh

Šieste vymieranie: Neprirodzený príbeh https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491480/bmid_sieste-vymieranie-neprirodzeny-prib-LnM-491480.jpg 4 56 15

„Homo sapiens extravagantne uspel na úkor iných druhov.“ Americká novinárka Elizabeth Kolbert prináša zásadnú knihu o budúcnosti nášho sveta a masovom vymieraní, ktorému práve čelíme. V histórii našej planéty došlo k piatim hromadným vyhynutiam, v dôsledku ktorých sa náhle a drasticky znížila rozmanitosť života na Zemi. Vedci aktuálne monitorujú šieste vymieranie, ktoré je podľa predpovedí najničivejším vyhynutím od dopadu asteroidu, ktorý vyhubil dinosaury. Tentoraz však stojíme pred kataklizmou my ľudia. Autorka sa s vedcami púšťa do terénu a prepája množstvo výskumov na poli geológie, morskej biológie, ale aj astronómie a genetiky a na osudoch vyhynutých živočíšnych druhov ukazuje desivý obraz vymierania, ktorý pravdepodobne čaká aj ľudstvo, ak nezmení smer, akým sa vydalo. Zároveň objasňuje pozadie veľkých prírodovedných sporov, vďaka ktorým vznikli jednotlivé vedné odbory. Prostredníctvom príbehov z dejín živočíšnych druhov, ale aj prírodných úkazov ako Veľká koralová bariéra či amazonský dažďový prales ponúka žalostné obrazy vymierania života na Zemi, na ktoré ako prvý upozornil Georges Couvier v Paríži. Šieste vymieranie bude pravdepodobne trvalým dedičstvom ľudstva, a ako poznamenáva autorka, núti nás prehodnotiť otázku, čo znamená byť človekom. Kniha Šieste vymieranie ponúka fascinujúcu exkurziu do histórie našej planéty, ktorá bola svedkom piatich hromadných vyhynutí. V prebiehajúcom šiestom Elizabeth Kolbert skúma, akú úlohu človek zohral pri drastickej klimatickej zmene, ktorá ohrozuje vyhubenie ďalších dvadsiatich až päťdesiatich druhov rastlín a živočíchov vrátane ľudstva. Napriek tomu ešte stále nevnímame násilnú kolíziu medzi civilizáciou a ekosystémom Zeme ako dostatočne závažnú a príliš pomaly prijímame opatrenia na vyriešenie globálnej environmentálnej krízy.... celý text

Literatura naučná Historie Přírodní vědy
Vydáno: , N Press
Originální název:

The Sixth Extinction: An Unnatural History , 2014


více info...

Přidat komentář

Lenka.P7
02.12.2023 4 z 5

K této knize jsem se dostala teprve nedávno, když jsem si přečetla na webových stránkách Billa Gatese, že tento titul doporučuje. A nelitovala jsem. Kniha je čtivá, dobře napsaná a přestože jde jen o velmi omezený výčet taxonů, jež jsou na pokraji zániku nebo již zanikly, její poselství je zřejmé: vlivem činnosti člověka (a o tom již nemůže být sporu) biodiverzila na Zemi povážlivě klesá a tento proces akceleruje. Na toto téma by se toho dalo napsat hodně, ale vše podstatné napsal v úvodu k českému vydání Marek Orko Vácha. Jen bych se opakovala. Vřele doporučuji každému, kdo se kromě vlastního blahobytu a růstu HDP zajímá alespoň trochu o svět, ve kterém musíme my i další generace žít.

veronika9761
12.12.2022 5 z 5

Super psano, i pro zacatecniky v oblasti bez problemu pochopitelna. Paradni je i ozdrojovani textu.
Jinak - pomerne desive cteni.


Rooseman
09.10.2022 4 z 5

Reportážně pojatá vědecká práce, jejíž nejsilnější stránkou je způsob, jakým si i přes relativně složitě uchopitelné téma dokáže najít cestu ke čtenáři. Šesté vymírání se logicky a srozumitelně přebrodí historií, aby nenásilně alarmovalo o stavu nepěkné potenciální budoucnosti. Dopad aktuálního jednání, které se nás zdánlivě na první pohled netýká, totiž dřív nebo později ohrozí biologickou strukturu planety i nás, ačkoliv to nemusí být aktuálně jasné. Je jednoznačně dobře, že takové dílo vzniklo (a bylo oceněno). A je dobře, že díky čtivému jazyku i stylu může být dostupné také širším masám a neresonuje jen uvnitř akademické obce. Výstražná siréna totiž bzučí čím dál tím hlasitěji.

marvarid
09.05.2022 5 z 5

Kniha je čtivá, uvedená fakta (a je jich opravdu hodně) jsou dobře ozdrojovaná. O většině popisovaných událostí jsem už někdy slyšela, ale nikdy jsem je neměla před očima takhle provázané, uvedené do souvislostí. Nikdy jsem si plně neuvědomila, jak všechny nepříznivé vlivy, které člověk na životní prostředí má, pracují neúprosně ruku v ruce. A jak pracují rychle. Daleko rychleji, než jak příroda dokáže reagovat. Oceňuji, že autorka nepředkládá některé doposud nedoložené vědecké názory jako dogma, je věcná a nesklouzává do hysterie.
PS: Proč je povinnou četbou ve škole nadále „Babička“ (nic proti ní..) a ne například tato kniha? Myslím, že by byla daleko užitečnější.

Greenfingers
16.02.2022 5 z 5

Rozhodně zajímavé čtení nabízející množství informací týkajících se vymírání živočišných druhů. Některá fakta jsou opravdu alarmující.

elfinkaa97
12.12.2020 4 z 5

Kniha je velmi čtivá, přesto popisuje hodně vážné téma jak z historie, tak to co se děje právě teď - vymírání tvorů. Autorka nás bere do minulosti, seznámí nás s Darwinem a dalšími teoriemi, které dnes bereme jako samozřejmost, ale dříve byly středem sporů. Ze současnosti se zmiňuje o vymírání korálů, acidifikaci moří a dalších fenoménů, které, pokud dál budeme spalovat tolik uhlíku jako doposud, může dopadnout katastrofálně. Určitě doporučuji k přečtení, problematika je aktuální a autorka zmiňuje i jakousi naději do budoucna.

Tlumič
03.10.2020

K českému překladu: Překlad je skutečně velmi odfláknutý. A to tak, že se chvílemi až skoro nedá číst. Volba slova „jednotlivců“ namísto „jedinců“ v povídání o tom, že počet exemplářů jistého druhu poklesl, je to nejmenší (i když už to tahá za uši až vrchovatě). Pokud by textu vůbec pomohla nějaká „korektura“, pak by musela být skutečně hoodně důkladná...

adorjas
13.05.2020 5 z 5

Mala som najprv obavu, či ma to bude baviť, či to nebude príliš odborné. Našťastie nie- Kolbertová nás krásne prevedie jednotlivými epochami, keď sa predpokladá masový úhyn živočíchov, zároveň to prešpikuje popismi a rozhovormi so svojich vlastných ciest po svete (Brazília, Nemecke, a pod.) a k tomu ešte dodá historické fakty, akým spôsobom vedci v minulosti začínali skúmať prastaré živočíchy (napr. Darwin, Lyell).

Hobo
10.12.2019 4 z 5

Velmi čtivě zpracováno, faktologicky bohaté, leč... Autorka přejímá i některé "vědecké" téze (např. CO2), jak je propagandisticky rozšiřuje OSN a další instituty, což její knihu bohužel snižuje.

Konťo
03.04.2019

Kniha podáva vcelku zaujímavý pohľad na človeka a históriu planéty ako takej a pointu hodnotím veľmi kladne. Čo mi však trošku vadilo boli formálne chyby a miestami aj zveličené informácie na úkor exaktnosti.

OlgaP.
20.10.2018 4 z 5

Čtivé, srozumitelné a hlavně ne jednotvárné. Křížem krážem přes různá témata - žáby a Bd, mastodonti, white-nose syndrome, acidifikace, fragmentace... Žádné vtíravé názory autora samotného, ale čistá novinařina zahrnující debaty s odborníky i osobní účast na terénech. Oceňuji i značné množství zdrojů uvedených v příloze.

m.gena
04.10.2018

Kniha nepřináší nic extra objevného, ale podle mého z důvodu aktuálnosti jejího tématu velice podnětná. Nicméně kola stroje jsou již příliš v pohybu, takže je otázkou jestli vůbec je možné je zastavit nebo spíše aspoň přibrzdit. Ve finále pro Zemi to není ani první ani poslední příběh o vymírání.

jelad
05.08.2018 5 z 5

S myslí a sebeuvědoměním přišla zkáza těch nejúchvatnějších výtvorů pozemského života. S člověkem přichází další, šestá, kataklyzmatická událost této planety. Homo Sapiens - velký prehistorický vrah, nejúspěšnější vetřelec v biologické historii, jeden nadmíru plevelnatý živočišný druh. Marně by se hledala kniha, která by postavila lidstvo do ještě horšího a kritičtějšího světla, než jej staví Šesté vymírání. Jak píše autorka, Elizabeth Kolbert, jež za knihu dostala Pulitezra, v historii světa došlo k pětici velkých vymírání živočišných druhů (takzvaná Velká pětka) - způsobených klimatickými změnami nebo vesmírnými katastrofami - nikdy ale za systematickým vyhlazováním fauny i flory nestál jeden biologický druh. Druh, podle jehož fatálních zásahů do zemského ekosystému se nazývá celé geologické období. ANTROPOCÉN - období vlády lidstva, věk spalování fosilních paliv, odlesňování, globalizace přinášející invazi plevelnatých predátorů nebo nebezpečných bakterií, stoupající teploty a okyselování oceánů. Odhaduje se, že třetina všech korálů, sladkovodních měkkýšů a žraloků, čtvrtina všech savců, pětina plazů a šestina ptáků směřuje k zapomnění. Jen v nejbližší době. Nejohroženějšími jsou obojživelníci, jejichž vymírání je 45 tisíckrát rychlejší, než by mělo být. Už za sto let ale, jak vědci předpokládají, z úchvatných korálových útesů zbydou jen „rezivějící“ ruiny - půjde zřejmě o první totálně zhroucený ekosystém. Jen během psaní knihy vymřel jeden druh žáby, další dva vyhynuly ve volné přírodě. Dramaticky se zmenšila kolonie netopýrů hnědých v celé Severní Americe - vinou globalizace se na kontinent dostala masožravá houba, vůči které nejsou tamní netopýři, tak jako netopýři evropští, imunní.
Zásadní ingrediencí, kterou potřebují živočichové a rostliny k tomu, aby se adaptovali na nové klimatické podmínky, je čas. Ten ale v současném světě chybí. Změny klimatu probíhají v neúprosném tempu, které je dosud nevídané (když nepočítáme náhlý náraz asteroidu na konci křídy, který vyhubil všechny živočichy větší než kočka - mimo jiné všechny dinosaury) - změny jsou nepřirozené. Dnes nevymírá tudíž ten, který je geneticky lépe vybavenější, nejedná se o darwinovský přírodní výběr těch silnějších, dneska jde o loterii. V té, bohužel, prohrávají ti největší (sloni, nosorožci, kočkovité šelmy, medvědi), a řeklo by se dříve geneticky dispozičně nejúspěšnější - jejich rozmnožování nestíhá tempo změn prostředí a pravidelný rytmus pytláckých výprav. Ještě v osmnáctém století člověk nechápal, že svět nevypadal vždycky tak, jak vypadá v přítomnosti. Pojem „vyhynutí“ byl neznámý, neexistoval. A to přesto, že už za sebou lidstvo mělo například vybití ptáka moa (na Novém Zélandu jeho devět druhů totálně zdecimovali Maorové) nebo před několika tisíci lety zodpovídalo za vymření svých bratranců a sestřenic z neandrtálců a hobitů. O tehdejší megafauně - mamutech a mastodontech - ani nemluvě.
Vymírání určuje podobu příštího života. Kdyby nevymřeli dinosauři, je možné, že dnes by civilizaci tvořili oni (podle vědců se v jejich řadách nacházely druhy, které toho byly schopny), až vymřeme my (což je podle vědců pravděpodobné, vybíjením jiných druhů si pod sebou prý podřezáváme větev), převezmou naše místo nejspíš krysy - šedý zubatý příliv, velmi adaptibilní a inteligentní. Nebo druhovou variabilitu planety Země přece jen zachrání ultrazvuky nosorožců a onanování s napůl vyhynulými havajskými vránami? Podle knihy je již šesté vymírání v procesu - pro člověka téměř nepostřehnutelné, pro geologickou historii překotné a katastrofické.
Jedna z nejdůležitějších knih současnosti.

„Důvod, proč tuto knihu píše vlasatý dvounožec a nikoli nějaký šupinatec, souvisí spíše než s nějakou předností savců s neštěstím dinosaurů.“

vlcka
02.06.2018 4 z 5

Dobře a poutavě napsaná kniha. Nutí k přemýšlení, způsobuje smutek a hrůzu, přináší naději. Naprosto souhlasím s prvním komentářem.
Jediné, co mě zklamalo: odfláknuté korektury. Uznávám, ne každému chyby vadí. Ale mě to štve. Čekala bych trochu lépe odvedenou práci, zvlášť u knihy (populárně) naučné, zvlášť u díla, které s sebou nese různá ocenění. Bohužel to nebyly jenom překlepy, ale místy i kostrbaté věty a špatné koncovky ve shodě podmětu s přísudkem. Některé stránky, jako by nikdo ani nekontroloval. Škoda.

TheRaven
31.05.2018 4 z 5

Neotřelá, čtivá, informačně bohatá, přesto nezahlcující kniha na téma současného masového vymírání druhů. Potěší jednak forma, která se vymyká populárním publikacím z per profesionálních biologů (autorka je novinářka), jednak fakt, že se knížka nesnaží čtenáři vnucovat nějaký jasně nalajnovaný názor (což bývá spíš odrazující), ale raději nabízí fakta k uvážení a podněcuje čtenáře, aby se nad námětem trochu zamyslel.

Štítky knihy

ekologie biologie hromadné vymírání

Autorovy další knížky

Elizabeth Kolbert
americká, 1961
2018  89%Šesté vymírání: Nepřirozený příběh
2023  83%Pod bílou oblohou

Kniha Šieste vymieranie: Neprirodzený príbeh je v

Právě čtených5x
Přečtených75x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených8x
Knihotéce41x
Chystám se číst101x
Chci si koupit37x
dalších seznamech5x