Sherlock Holmes a myslící stroj

Sherlock Holmes a myslící stroj https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390023/bmid_sherlock-holmes-a-myslici-stroj-EYE-390023.jpg 4 37 13

Píše se rok 1895 a Sherlock Holmes se právě zabydluje jako soukromý detektiv v londýnské Baker Street 221b, když se spolu s Watsonem dozví o podivných událostech mezi snovými věžmi Oxfordu. Profesor Quantock zkonstruoval úžasný výpočetní stroj, jehož analytické myšlení je podle něj schopné soupěřit s nejchytřejšími lidmi světa. Sherlock Holmes tuto výzvu samozřejmě nenechá bez povšimnutí, a vydá se s Watsonem do Oxfordu, kde se rozpoutá souboj důvtipu geniálního detektiva a jeho mechanického protivníka v soutěži o to, kdo z nich jako první rozluští sérii zločinů, od krvavé vraždy až po nezvěstného sportovce. Ale zatímco člověk soupeří s technologií o převahu, ukáže se, že inteligentní stroj má jiné plány...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Omega
Originální název:

Sherlock Holmes: The Thinking Engine , 2015


více info...

Přidat komentář

Emik87
24.02.2024 5 z 5

No tak tady stojí Sherlock proti opravdu nezvyklému soupeři. A zdá se, že stroj vyhrává. Naštěstí si i tady detektiv poradí.
Není to Sherlock od A.C.Doyla, tak jsem k tomu přistupovala. Ale příběh je to zdařilý.

Ludmila91
18.02.2024

Prosím nemá někdo na prodej ?


mia.com
22.11.2022 4 z 5

Za me fajn. Asi bych ani nepoznala, ze to neni od Doyla. Pribeh zajimavy, postavy autenticke, dobre se to cetlo.

luculi
20.06.2022 5 z 5

Opět jsem se pustila do vod jiných autorů píšících o Holmesovi a Watsonovi. Jsem moc ráda, že v tomhle ohledu autoři dodržují jistá pravidla a drží se určité šablony. O to lépe se mi pak čtou takto rozdílné příběhy. Tentokrát se však vyskytne hned několik případů, které mají společný činitel. A jak se brzy ukáže, dost nečekaný.

Samozřejmě jsem už od začátku myslícímu stroji nevěřila. Ale až do posledních stránek jsem netušila, kdo za tím stojí a jak to udělal. Až jsem se blížila, bylo to očividnější a do očí bijící. Nemůžu říct, že by mě to zklamalo, závěr byl vymyšlený dobře, i když takového padoucha snad nebylo třeba.

Během čtení autor odkazuje na spoustu skutečných osobností, například mě překvapila fakta o Lewisi Carrollovi. Vzhledem k tomu, jakou knihu napsal, jsem nečekala jeho povolání, ani že nejde o pravé jméno. Vždycky jsem myslela, že to byl podivín, který snad ujížděl na drogách, když něco takového sepsal. Ale vyskytl se tu třeba i Houdini, a spousta dalších. Takové spojitosti mě vždycky potěší.

K obsahu knihy nemám žádné velké kritiky. Mě se to prostě líbilo a užila jsem si to po svém. Občas bylo čtení zdlouhavé, přece jen těch případů bylo více, takže dojít na konec chvíli trvalo. Co bylo horší, tak překlad. Občas pokulhával, sem tam se objevily trošku krkolomnější věty. U Quantocka se zapomínalo koktat, u závěrečného záporáka zase mluva jednou byla komplikovaná, jindy najednou mluvčí fungoval normálně...

V celkovém ohlédnutí jsem spokojená. Watson byl výborný vypravěč, často zmiňoval i skutečné příběhy sepsané Doylem, Holmes byl tajnůstkář a intrikán, mátl soupeře i mě jako čtenáře. Za mě prostě spokojenost.

HaJC1978
08.05.2022 4 z 5

Sherlock Holmes jiný, originál je originál, ale za mě spokojenost. Styl odpovídá, je to čtivé i napínavé. Závěr svým způsobem očekávaný, ale přesto překvapivý.

maja8148
10.04.2022 4 z 5

Toto je jedna z těch knih, co se mi do knihovny dostala nějakou náhodou při jednom z bezhlavých záchvatů nakupování knih a skončila zastrčená někde v zadní poličce s tím, že si ji třeba někdy přečtu, až přečtu knihy, na které se těším víc. No a tak jsem po ní teď sáhla, páč z těch knih, co si chci přečíst víc mi zrovna žádná nepadla do noty a nějak sem si řekla, že toto je v tuto chvíli to pravé ořechové.
A vlastně ani nevím, co k ní říci. Četla se opravdu pěkně, postavy se mi líbily, příběh příjemný i když na konci možná trošku přitažený za vlasy. Tahle kniha asi nevybočuje ničím, není v ní nic, co by vás úplně dostalo a to ani ve špatném ani v dobrém. Pokud máte, stejně jako já, v dnešní době chuť si přečíst něco příjemného, ale nemáte zrovna chuť na nějakou romantiku (a nevadí vám pár mrtvolek), tak myslím, že toto je kniha u které krásně vypnete a necháte svoji hlavičku věnovat se něčemu trochu jinému, co ji možná nijak neobohatí, ale rozhodně jí to neublíží a třeba ji to i potěší. A to je to, co jsem chtěla a potřebovala a to jsem taky dostala, takže já jsem spokojena. 

chodícírohožka
12.04.2021 1 z 5

Jedna z těch nejšpatnějších knih, které jsem četla. Má sice krásnou obálku, takže bude vypadat hezky v knihovně, ale tím pro mě její pozitiva končí. Vše mezi těmi pěknými deskami je poněkud plané. Příběh je poskládaný z několika případů, které se dají uhodnout tak rychle, že pak člověku drásá nervy tupost postav a zbytečné vysvětlování, jak Holmes na to jednoduché řešení přišel. Kromě neuvěřitelně nízké inteligence se pak postavy vyznačují také do očí bijící schematičností a nesympatičností (včetně Holmese, který se místy chová jako příšerný blbec). Celkově je tohle dílko nepovedené - příliš jednoduché (ve všech směrech), napsané pro čtenáře předminulého století (zřejmě snaha autora o napodobení Doylova stylu), bez sympatických postav i jakéhokoli napětí (několikrát jsem se dívala, jestli kniha nepatří mezi dětskou literaturu - to by mnohé vysvětlovalo - ale prý ne...). Není mnoho knih, které bych vyloženě nedoporučovala - ale u této nemůžu jinak...

Archšermířka
05.12.2020

Knížka mě zaujala jako milovnici příběhů o Holmese. I přes to že je to od nového autora je kniha velmi zdařilá, autor se odkazuje na minulé příběhy a vše skvěle navazuje. Závěr mě překvapil, ač jsem čekala nějaký podvod. Přečteno jedním dechem. Doporučuji.

Vladix
01.09.2020 5 z 5

Příjemná oddechovka, kterou jsou přečetla velmi rychle :-) a co víc, díky ní jsem se ponořila do četby "pravého" Sherlocka Holmese!

MichalKal
15.07.2020 4 z 5

Příjemná oddechové čtení:)

kika_
11.03.2019 3 z 5

No... Převládalo u mě lehké zklamání. Měla jsem z toho pocit, jakoby se pan Lovegrove snažil napodopit styl psaní A. C. Doyla, což se mu z mého pohledu nezdařilo. Viděla jsem velký rozdíl mezi určitýma pasážema. Př. 50 stran zajímavých a opravdu jsem je hltala a pak dalších 50 stran nuda. 3 hvězdy jsou akorát :-)

stebs
01.01.2019

Celkový příběh knihy je velmi zajímaví. Líbí se mi návaznosti. Konec jsem si však nedokázal moc živě představit. Ale jinak jsem spokojený.

konicekbily
21.12.2018 3 z 5

Autor se rozhodl prodloužit sérii o další knihu o legendárním detektivovi Sherlocku Holmesovi. Zpočátku se mu práce daří, je tam hodně odkazů na předchozí příběhy, ale s rostoucím počtem stránek se moje pozornost vytrácela. Víc než průmšr to není!

Štítky knihy

Sherlock Holmes

Autorovy další knížky

James Lovegrove
britská, 1965
2018  70%Sherlock Holmes a myslící stroj
2023  77%Sherlock Holmes a Labyrint smrti
2024  65%Sherlock Holmes a Shadwellské stíny
2024  0%Sherlock Holmes a Ďáblův prach

Kniha Sherlock Holmes a myslící stroj je v

Právě čtených2x
Přečtených57x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených3x
Knihotéce102x
Chystám se číst35x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x