Severomoravským krajem

Severomoravským krajem https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159025/bmid_severomoravskym-krajem-159025.jpg 4 2 2

Fotopublikace se snímky míst původních okresů Severomoravského kraje. Krásné fotografie nás provedou Ostravou a jejím okolím, Opavskem, Karvinskem, Novojíčínskem a Frýdecko-Místeckem, také Vsetínskem, Olomouckem, Šumperskem a Bruntálskem. Publikace nezapomíná ani na Beskydy a Jeseníky. Fotografie jsou doplněny legendou, mapou tehdejšího kraje a úvodním textem.... celý text

Přidat komentář

ludek.n
23.02.2022 3 z 5

Úvodní slovo Ivana Witze je zpočátku spíše proletářskou agitkou než pozvánkou do kraje, rozkládajícího se mezi Jeseníky a Beskydami. Aby také ne, když ostravské doly a hutě jsou dnes národní památkou a slovo práce se v dobách ne tak dávných skloňovalo ve všech pádech s přívlastkem těžká nebo černá. Miroslav Krob nám pak na svých fotografiích představuje severomoravský kraj ve všech jeho podobách: od průmyslových podniků k rekreačním střediskům, od městských celků k přírodním samotám a podzemním jeskyním. Je to takový pel mel od všeho trochu. Začínáme na Červenohorském sedle v Jeseníkách a končíme v Beskydech na Pustevnách. Při listování v knize vzpomínám na svou první cyklistickou expedici napříč Moravou, která začínala v lázních Jeseník a kopírovala trasu 1. moravské cyklostezky, jejíž specializovaný průvodce byl tehdy první tiskovinou tohoto druhu u nás. Nemohu nevzpomenout město Havířov, kde jsem coby člen žákovského hokejového družstva potil krev na letních soustředěních nebo o mnoho let později kulturní zážitky na hudebním festivalu Janáčkovy Hukvaldy. To vše a mnohem víc mi Miroslav Krob svými snímky připomněl.

mazlak
13.03.2015 5 z 5

Obrazový průvodce krajem z roku 1980. Co víc dodat. Přírodní krásy a historické památky se mísí s budovatelskými úspěchy tehdejší doby.