Sever a Jih. Díl II.

Sever a Jih. Díl II. https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135791/bmid_sever-a-jih-dil-ii-Rtz-135791.jpg 5 105 13

Sever a Jih série

< 2. díl >

Druhý díl slavného románu anglické klasičky je již zcela ponořen do dusné atmosféry průmyslového Miltonu a vzpomínka na slunný Helstone kdesi na Jihu jen občas probleskne v myšlenkách přestěhovavší se rodiny Haleových. Po večeři u Thorntonových je Margaret, co se vztahu k panu Thorntonovi týká, ještě rozpolcenější než dřív. Na jednu stranu ho do jisté míry obdivuje, na druhou ji odpuzuje jeho tvrdost, hraničící s bezohledností. Jak říká otci v pěkné metafoře, je to s ním, jako když člověk jí poprvé olivu: „Nechte mě, ať se šklebím, než ji spolknu.“ Zamilovaný továrník mezitím dokáže zlomit odpor své matky, o to horší je však jeho pád, když z úst své milované uslyší, že on jejím mužem nikdy nebude… Umírající paní Haleová přiměje Margaret, aby napsala svému bratrovi Frederickovi, jenž se nesmí vrátit do Anglie kvůli námořní vzpouře, kterou kdysi vedl. Fred zastihne matku ještě naživu – avšak už jen krátce. On i jeho otec jsou jejím skonem zcela zlomeni a Margaret (spolu s paní Dixonovou) musí být ta, která jim dodává sil. Navíc je třeba, aby Frederick co nejdříve odcestoval, neboť se mu – obrazně řečeno – nad hlavou houpá oprátka. Na scénu tak nepřímo vstupuje i Margaretin zavržený následník Henry Lennox, který mu má pomoci prokázat nevinu. Jenže Haleovi nejsou jediní, kdo ví, že se uprchlý zločinec, jímž Frederick de facto je, vrátil do Anglie, a že je za jeho dopadení vypsaná tučná odměna… Jeho dramatický odjezd z Miltonu, po němž umírá jistý nehodný muž, ještě více zakalí už tak šedou oblohu nad ubohou Margaret, která v zájmu bratrovy záchrany musí lhát. A když se dozví, že je do celé věci zasvěcen i pan Thornton, propadá zoufalství…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Čas
Originální název:

North and South , 1854


více info...

Přidat komentář

Sansli
01.02.2022 5 z 5

Každý díl je lepší a lepší. Johna a Margaret si zamilujete a někdy je těžké vybrat si, na čí straně budete stát. Na jednu stranu má pravdu Margaret, ale John Thornton všechny její argumenty dokáže obrátit a obhájit si svoji pravdu. Je to prostě těžké. Ale ty jejich slovní přestřelky jsem si opravdu užívala.
Konečně se to zamotává. Příběh opravdu utíká a pomalu se blíží k očekávanému konci, takže se vám prostě nebude chtít přestat číst, dokud nebudete na poslední stránce.
Jen škoda toho třídílného vydání, protože jinak bych ani nedělala pauzy:)
Tak vzhůru ke třetímu dílu! Nemůžu se dočkat:)

Ešína
25.07.2021 5 z 5

Kniha se mi líbila, John Thornton je další typický brit, jako je Rochester od Bronteové nebo Darcy od Austenové. Margaret je trochu naivní dívka, která asi čekala víc než drsný svět průmyslu v té době. Tak nějak tušíte jak dopadne celý příběh. A i tak si ho zamilujete. Ke knize jsem se dostala díky adaptaci od BBC z roku 2004, která určitě také stojí za pozornost.


malazluta
04.06.2019 5 z 5

Miluju minisérii, kterou natočila BBC a mě opravdu hodně potěšilo, že se tento román dočkal i českého překladu. Všechny tři díly jsou skvělé a ani v nejmenším mě nezklamaly.

evismaior
19.12.2018 5 z 5

90% - stále si trvám na tom, že český překlad je nesmyslně rozdělený na tři knihy. Tady se vlastně dostaneme jen od historky s Margaret a panem Thorntonem během stávky dělníků a k neslavně skončené návštěvě bratra Fredericka, a to už si fakt připadám jak při koukání na latinsko-americkou telenovelu, kde se taky v jednom dílu nikdy nic moc nestane. Tentokrát jsem měla v ruce první české vydání z roku 2012 a musím konstatovat, že tady si ho alespoň někdo před odesláním do tisku přečetl, protože tu zdaleka nebylo tolik chyb, jako v prvním dílu (tam jsem měla v ruce nové, letošní vydání, ale vydavatel je pořád stejný). Samozřejmě příběh samotný hodnotím vysoko.

Viky007
12.09.2017 5 z 5

Nádherný příběh! S každým dílem je to lepší a lepší. Thorntonovy myšlenkové pochody jsou prostě skvělé! Ten chlap je k sežrání. A líbí se mi, jak se Margaret postupně zamilovává (jen si to nechce přiznat).

Vera Silent
26.02.2017 5 z 5

Uzasny pribeh, ale musim priznat, ze ctu original v jednom vytisku. Rozhodnuti ceskeho nakladatele tento nikterak obsahly roman rozdelit do trech se mi moc nezda. Nicmene tento dil je zrovna v casti, ktera obsahuje krasne citove napinave momenty mezi Thorntonem a Margaret.

Jane007
16.10.2016 5 z 5

Skvělá knížka. Dobře se četla a člověk se lehce ztratil. A pan Thornton je prostě úžasný (hned po Darcym).

Majulenkaa
21.04.2015 4 z 5

Trošku nudnější začátek, ale jakmile jsem se začetla, tak už jsem ji neodložila.

Odehnalka
02.03.2015 4 z 5

Neboť jsem po druhém díle šáhla až po dvou měsících po prvním díle, tak mi chvíli trvalo, než jsem se opět dostala do děje. Ale na poslední díl mě dosti natěšil, takže tentokrát si třetí půjčím co nejdříve.

Karoli282
22.09.2014 5 z 5

Tenhle díl se mi líbil více než předchozí. Skvělý děj, krásná zauzlení. Těším se na třetí díl.

Sahalea
18.09.2014 5 z 5

Co se týče příběhu nemám námitky, jsem romantická duše, ale překlad je tedy dost mizerný...

Dreisii
19.01.2014 5 z 5

Jedním dechem! těším se na poslední díl!

hrubik
04.04.2013 5 z 5

Druhý díl tohoto románu se mi líbil snad víc než ten první. Měl větší spád, pořád se tam něco dělo, nebylo to takové táhlé jako díl první. Knížka se opět četla jedním dechem, velmi se mi líbila. Už se těším jak to s Margaret a panem Thortonem dopadne.