Mary Bartonová

Mary Bartonová https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24000/bmid_mary-bartonova-36l-24000.jpg 4 25 6

Román z prostředí průmyslového Manchesteru v první polovině 19. století rozvíjí na pozadí nuzného života proletariátu milostný příběh švadlenky, komplikovaný záhadnou vraždou. V osobě hrdinky zpodobila autorka moderní typ inteligentního děvčete, které je pravým opakem křehkých žen viktoriánských.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Mary Barton , 1848


více info...

Přidat komentář

Laféeverte
15.04.2020 3 z 5

Necelá první polovina knihy je věnována popisu života pracující třídy v Manchesteru, jejich radostem, strastem, představení postav a jejich motivací. Pak vše přechází do čistokrevné viktoriánské romance, kdy vznikají zdánlivě nepřekonatelné překážky a hlavní hrdinka je s nasazením vlastního fyzického i duševního zdraví překonává. Kromě toho takhle část obsahuje i kapitolu s popisem soudního líčení, fungování vyšetřování, poroty, právního zastoupení atd. Takže na své si přijde poměrně široká skupina čtenářů. Za mě to mohlo skončit už po tomto soudu, protože autorčino všeobjímající smíření nakonec bylo na můj vkus až příliš idealistické a naivní.

Vidlička
18.03.2020 1 z 5

Miluju anglickou literaturu z jakéhokoliv století, ale je mi líto... Je mi jasné, že ve své době bylo toto téma nadmíru důležité, obzvlášť podané z pera ženy, za to všechno klobouk dolů. Ale čistě ze čtenářského hlediska jsem trochu trpěla. Postavy na pěst, jednu chvíli géniové, za moment zas ubožáčci. Celé vyznění hrozně jednostranné, a stylisticky hrozně dřevně naivní a chaotické (já vím, sama jsem vydala haldu knih oceněných nobelovkou... ale nic ve zlém, na názor na knížku mám právo). Zkrátit tak na polovinu by dílu taky prospělo. Ale co autorka chtěla, to se jí povedlo - popsat čtenáři tu bídu a zmar, kterou prožívali miliony lidí té doby, a díky čemu dnešní čtenář nemůže než děkovat kdy a jak žije. Ačkoliv se obávám, že do rukou lidí (továrníků a průmyslníků), kde by mohla nějakou službu udělat, se kniha asi nikdy masově nedostala. Mám ke knize i k lidem, které popisuje, úctu, ale ať se snažím, jak chci, druhou hvězdičku prostě přikliknout nedokážu.


helenkan
23.09.2017 5 z 5

Krásně napsaný hezký příběh.

Atuin
06.10.2016 5 z 5

Vydatná kniha z anglického prostředí 19. st. Navíc psaná soudobou autorkou. V knize doslova vidět úcta k psanému projevu, už pouze tím jak jsou od sebe odděleny jednotlivé kapitoly, člověk má až pocit že začíná samostatný, nový příběh. Příběh samotný je v podstatě na jednu stranu prostinký, na druhou stranu nikoliv. Košilatost jazyka mu dává místy i jiné zabarvení. Mladá dívka, která se po smrti své matky rozhodne, že si skrze nelehkou cestu začne plnit svůj sen....Což samozřejmě nemusí skončit ani dobře, ani to nemusí pozbýt komp!ikací, zejména v době, kterou se autorka snaží přiblížit a tak nějak lidsky představit.

Káča2015
08.08.2016 5 z 5

Úžasná kniha pro čtenáře, kteří mají rádi tuto tématiku a období.

Consolate
06.03.2013 5 z 5

Trochu jsem se bála sociálního zaměření románu,ale nakonec mi nevadilo....Vykreslení poměrů,stejně jako charaktery postav jsou vynikající.Nechybí romantický příběh a napětí.Dokáži si představit i zfilmování příběhu.