Setkání s Dianou Phipps Sternbergovou

Setkání s Dianou Phipps Sternbergovou https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491475/bmid_setkani-s-dianou-phipps-sternbergov-x05-491475.jpg 4 20 20

Příběh výrazné osobosti starého českého rodu na pozadí moderních dějin. Zámky Zásmuky a Častolovice za války zabrali okupanti a v roce 1948 znárodnili komunisté. Před komunistickou represí se rodině podařilo uprchnout na Západ. Diana prožila pestrý život v různých částech světa a prosadila se jako interiérová designérka. Po návratu do vlasti v roce 1990 se věnovala Výboru Dobré vůle Olgy Havlové, mj. upravovala interiér lánského zámku, a především dokázala s obrovským nasazením zrenovovat zcela zchátralé Častolovice.... celý text

Přidat komentář

GYROTOURBILLON
03.05.2023 5 z 5

Moje odbočení z detektivního žánru.
Pocházím cca 12 km. od Častolovic , kde jsem měl známé a na kole tam, to byla vždycky příjemná projížďka. Samozřejmě zámek a park hojně využívají i domácí občané a opravdu bylo možně hraběnku Dianu zahlédnout v areálu. Čili tato kniha je pro mě přínosná a dft. povinná.
Knihu Cesta - Cecilia Sternbergová , chci darovat své babičce z Kvasin, a třeba i ji časem přečtu.
Mám rád vybavení zámků, ty vyřezávané , do detailu vypracované věci, které dnes absolutně chybí. Kazetové stropy právě v Častolovicích stojí za to, jako dft. celý zámek. Ano paní Diana byla a je obdivuhodná.
Čili knihu budu hodnotit 100%.

cérka
29.01.2023 2 z 5

Po naprosto skvěle knize Cesta, od Cecilie Sternberk, naprosté zklamání. Životní příběh paní Diany Phipps Sternbergové je zde podán popisnou, nezáživnou a nic neříkající formou.
Tato vzdělaná, inteligentní, šikovná a noblesní dáma pro mě stále zůstává záhadou. Možná by stačilo pár osobních slov a mohlo to dopadnout lépe.
Za snahu hodnotím 2*, pocitově 1,5*.


dagmar7365
15.01.2023 3 z 5

Protože jsem četla knihu Cesta, nebyly informace v této knize pro mě až tolik nové a překvapující, spíše takový drobný doplněk o životě Diany.
Poctivější by bylo hodnocení 3,5.

Evina.Cetba
17.12.2022 5 z 5

Dokumentární formou psaná biografie o hodně zajímavé aristokratce Dianě Phipps Sternbergové, (její matka Cecilie Sternbergová románovou formou sepsala vlastní krásný autobiografický román) byla s rodinou z totalitního Československa vyhnána do zahraničí. Diana se uchytila v zahraničí (USA, Jamajka, Londýn), uměla dobře navazovat styky, zvláště s umělci, a měla dobrý vkus, díky čemuž se stala známou a nadanou bytovou designérkou.
Do Čech se navrací, aby pomohla ČR (stýkala se s Olgou a Václavem Havlem, pomáhala manželům zdarma zařídit interiérové místnosti na Lánském zámku a Pražském hradě). Zažádala si o restituci zámku v Častolovicích a Zásmucích, zrekonstruovala je a na interiérech ještě stále pracuje. Žila dlouho v Anglii a nyní pobývá v Častolovicích.
Snaží se na sebe neupozorňovat, je přirozená, chodí elegantně uměřeně oblékaná a přesto na sebe dokáže strhnout pozornost, v kladném slova smyslu vyčnívá. Umí několik svět.jazyků.
Kniha má málo stran, hodně faktů a fotografie, které dobře doplňují text.

michall17
05.12.2022 5 z 5

Knihu jsem si zakoupil a přečetl protože jsem se chtěl dozvědět něco o Diane Sternbergové..letos jsem navštívil zámek Častolovice (sice ne prohlídkový okruh) ale nádvoří, park a okolí zámku a musím říct, že tam na mne dýchla užasná atmosféra toho místa. Určitě se na zámek ještě někdy vydám..kniha se četla velmi dobře a to co jsem se chtěl dozvědět o paní Dianě jsem se dozvěděl..je to podle mně užasná noblesní dáma..

marca_m
25.10.2022 5 z 5

K této profilové knize mě přivedla obsáhlá a jedinečná autobiografie matky paní Diany, Cesta. I z této knihy je znát o jak výjimečnou a ušlechtilou osobnost se jedná, škoda, že o takto neobyčejné dámě není ve veřejném prostoru slyšet víc. Také je škoda, že kniha je velmi útlá a průřezová, nicméně bylo vysvětleno, že paní Sternbergová životopisnou knihu bohužel psát nechce.

vladislav6610
14.10.2022 5 z 5

Zajímavé setkání s významnou a přitom úplně obyčejnou ženou.

Magrata15
27.08.2022 5 z 5

Životopis šlechtičny, která je úplně obyčejná, ale také hodně zajímavá žena.
Spoustu toho prožila a setkala se se spoustou osobností.
Její elán, nadšení, optimismus a nezdolnost jí závidím a přeju hodně sil do další práce i života.
Zámek Častolovice jsem navštívila a můžu jen doporučit.

Runinka
26.07.2022 5 z 5

Nádherná kniha o zajímavé ženě z rodu Šternberků. Děkuji moc autorce za poutavé čtení. Opět jsem se dozvěděla mnoho nového z českých dějin.

Štítky knihy

aristokracie, šlechta pro ženy Šternberkové

Autorovy další knížky

Dana Huňátová
česká, 1952
2022  86%Setkání s Dianou Phipps Sternbergovou
2021  77%Matka diplomatka
2019  88%Sametová diplomacie