Sestry Chanelovy

Sestry Chanelovy https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485122/bmid_sestry-chanelovy-Tra-485122.png 4 45 19

Román o neutuchající touze po „něčem lepším“ Hlavní hrdinkou románu a vypravěčkou příběhu o neúnavném hledání lásky a důstojného místa ve společnosti překvapivě není ikonická návrhářka Coco Chanel. Ona sama by svůj příběh otevřeně nikdy nevyprávěla, ba přímo naopak - až do své smrti mnohé přepečlivě tajila, včetně existence svých dvou mladších sester. K autorce románu promlouvají skutečné příběhy, které se dle jejích slov mnohdy ukazují být zajímavějšími než fikce. A tak před námi ze stínu času plasticky vystupuje zapomenutá postava Antoinetty, mladší sestry Coco Chanelové. Vypráví nám barvitý příběh vlastního života neodmyslitelně spjatý s počáteční fází budování módního impéria značky Chanel. Pro všechny tři sestry Chanelovy se jejich příběh oproti všem předpokladům začal psát v jednom francouzském klášterním sirotčinci na konci předminulého století. Svým způsobem šlo o prostředí ženami vedeného prosperujícího „byznysu“, což sestry nepochybně zásadním způsobem formovalo a nesmazatelně ovlivnilo i módní rukopis samotné Coco Chanel. Antoinetta byla pro Coco jedním z nejbližších lidí, a tak můžeme do světa obou sester nahlížet intimním, velmi autentickým způsobem, mnohdy okořeněným trefnými, laskavými glosami. Zároveň rozkrýváme celou řadu nesmírně zajímavých dobových reálií.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Red
Originální název:

The Chanel Sisters , 2020


více info...

Přidat komentář

Květinka008
06.04.2024 4 z 5

O životě Coco Chanel jsem nic nevěděla a nikdy po tom nepátrala. Knížka ke mně přišla náhodou přes kamarádku a ihned mě přitáhla... Přiznám se, že nejvíc mě zaujalo dětství a dospívání obou nemajetných dívek, rodinné zázemí, výchova v klášteře, těžký vstup do dospělosti, se kterým se snažily popasovat, jak nejlépe uměly. Ačkoliv by se s tím člověk zcela neztotožnil...

Vyzdvihla bych hlavní myšlenku, která mi šla celou dobu hlavou - jak ženu ovlivní vztah k otci, který si vytvořila jako dítě, na celý život a vzhledem k dalším vztahům s muži. A jak je to rozdílné u sourozenců... Antoinettinu vztahu s Luchem jsem velmi dobře rozuměla :-(

Na knížce také vysoce oceňuji krásný jazyk a stylistiku, přesto nedávám plných pět. Hodnotila bych na 4,5 :-)

lucakuca
09.10.2023 4 z 5

Hm, co teď říct, co vlastně napsat? Život Coco vyprávěný její sestrou Ninette.
Jiný pohled a zajímavé informace o vzniku jednoho módního kultu.
Dojemné, smutné, hořkosladké.
V jeden rok tolik získali a zároveň ztratili.


Aghatte
08.10.2023 5 z 5

Mám téměř všechny knihy o Coco, tudíž přečíst tuto bylo povinností.
Nečtu moc ráda historické romány, jelikož vím, “jak to dopadne", minulost nelze přepsat ani napravit.
Celý svět zná Chanel, každý ví, i obyčejný sedlák tuší, kdo to byl.
Nedivím se Coco, že tajila svůj původ, muži ji leželi u nohou, ale když došlo na otázku sňatku, vždy měla stejnou odpověď. Promiň, kotě, miluju Tě, ale nemůžu si vzít někoho, kdo nemá správné zařazení.
Milionáři z chatrčí dnes každého dojímají, před 100 lety to bylo nemyslitelné. I když měla tři domy a rozdávala je jako cukrátka, pořád navždy to byla jen holka z chudobince, holka, co se prodávala, nicka, co zpívala v kabaretu pro pobavení důstojníků.
Cejch byl vypálen v minutě jejího příchodu na svět, ze špatného lože do špatné rodiny.
Jak smutné.
Krásný příběh snů, naději, nemocí, sourozenecké lásky a marnosti života.

Obrázky ze života v klášteře, internátní škole, mravní výchově dívek, pokrytectví a maloměšťáctví, historické souvislosti, první světová válka, otázky módy, stylu a oblékáni, společenský život ve Francii v prvních 30 letech 20. století , a spoustu dalšího, dělá z knihy krásný román, který si najde cestu k srdci nejedné čtenářky.
Doporučuji!

Szilvia1
03.09.2023 5 z 5

Příběh,který vypráví sestra modní ikony Coco je krásný od začátku až do smutného konce.Je tady vyprávěno od samotného začátku,kde se dozvíme,jak začala svoji kariéru modní ikony,ale je to příběh i její sestry Antoinety,která ji pomáhala i když jen s prodejem její kolekce.Její parfém je božský,mám ji a miluju její vuni.Je vidět,že autorka dělala velkou práci s příběhěm,který se jí velmi podařil.

lenka7348
10.07.2023 3 z 5

Abych pravdu řekla, kniha mě příliš neoslovila, čekala jsem asi něco jiného. Ve výsledku to na mě působilo jako jen těžko uvěřitelný příběh, který pořád jako by klouzal po povrchu, ale nešel do hloubky. Což je škoda, jelikož potenciál zde byl...

ivca7818
17.01.2023 3 z 5

Kniha mne bohužel příliš neoslovila. Styl vyprávění hlavní hrdinky mi přišel takový hodně ohraný, notoricky známá fakta se autorka pokusila skloubit s fikcí a proplést je s osudem mladší sestry Coco Chanel, ale něco mi tam prostě po celou dobu četby chybělo. Román na mne působil prostě příliš lacině, prvoplánově, prostě jako červená knihovna typu večerního čtení pod lampou obalená do noblesního stylu a zasazená do reálné doby a reálných postav. Takže za mě tři hvězdy.

Toňula
24.11.2022 4 z 5

Čtivý příběh slavných sester vyprávěný pohledem mladší z nich - Antoinette. Pro mě nejen poutavý román, ale i mnoho nových informací o životě slavné módní návrhářky.

0323
25.10.2022 5 z 5

Opravdu hezký příběh. Historický román, který měl spád i děj. Kniha rozdělena do kapitol, takže čtení bylo velmi pohodlné. Kniha se mi líbila moc.

Buchtičkajani
23.10.2022 5 z 5

Pěkný příběh o Coco Chanel a její sestře. Dozvíte se spoustu zajímavosti o začátcích Coco, jak se postupně stala slavnou. Krásná obálka splnila mé očekávání. Pokud milujete módu rozhodně doporučuji.

alnahu
30.09.2022 4 z 5

Životopisný příběh sester Chanelových,který začíná v klášterním sirotčinci,kam je odložil otec po smrti matky.Seznamíme se s nejstarší Julií Bertou,Gabriellou/později zvanou Coco/ a nejmladší Antonietou,která nám vypráví příběh sourozenců a hlavně se dozvíme o životě ,začátcích a úspěchu slavné módní návrhářky Coco Chanelové a jejích slavných kostýmů. Příběh zajímavý i když docela smutný.

Lofda
26.09.2022 3 z 5

Budu možná příliš kritická.. Hodnotím půl na půl - samotný příběh byl zajímavý, dozvěděla jsem se spoustu pro mě nového, rozhodně neupírám autorce práci, která za knihou stojí. Plus opravdu krásná obálka. Každopádně já nevím, měla jsem pocit, že vyprávění začíná Antoinette jako malá holka a ani vypravěčka jako kdyby nedospěla? Takové poněkud naivně podané. Nicméně nelituji, že jsem se do čtení pustila, donutilo mě to najít si o Coco další informace a jsem možná zase o něco chytřejší..

astra3
25.09.2022 4 z 5

Zajímavý, i když tragický příběh. Byla to těžká doba.

Markett
24.08.2022 5 z 5

Kombinace témat móda a Paříž je dle mého názoru hodně oblíbenou kombinací v mnoha knížkách, které jsem za poslední dobu četla. A mě samotné se to moc líbí, protože Paříž je prostě centrem módy.
Coco Chanel se sama postarala krásnou módu, a je její opravdovou tváří. Coco byla dle mého názoru zajímavá osobnost, talentovaná a prostě svá.
Moc se mi tady při čtení líbilo, že čtenář může poznat Coco a její minulost očima jiné postavy, a to přímo očima její mladší sestry, která jí v životě opravdu byla neskutečnou pomocníci a oporou. Moc se mi líbilo poznat dětství obou děvčat, a následně jejich cestu až na vrchol. Samozřejmě romantické zápletky nesmí chybět.
Knížka se krásně četla, je napsaná velmi čtivě v kratších kapitolách. Postava Antoinette se mi moc líbila, přišla mi jako taková rozumnější část, zatímco Coco byla ta tvůrčí. Moc se mi líbilo užít si pár chvil v tak hezké společnosti.

Ehwaz
03.08.2022 4 z 5

Napsat román (fikci) o skutečně žijící osobě se mi vždy zdálo naprosto nemístné. Člověk neví, která z dalších postav je fiktivní a která ne, neví, zda chování hlavní postavy není příliš ovlivněno fantazií autora, jeho výkladem, zkušeností. Kdo nic o Coco Chanel neví, bude se mu tato kniha číst velmi dobře, jen si bohužel vytvoří pár ne zcela pravdivých obrazů. Kdo ví a zná z jiných zdrojů, bude občas narážet. Přesto všechno musím říct, že autorka téma uchopila velmi citlivě a zodpovědně. Evidentně mnohé nastudovala, věnovala tématu čas a zájem a u mne má i velkou pochvalu za to, že na konci připojila vysvětlení jednotlivých postav (realita x fikce) i časovou osu reálného děje.

Román je ve svých prvních dvou třetinách velmi čtivý, příjemná jednoduchá čeština. Občas čtenáře vyruší krátké pasáže, které opakují totéž týmiž slovy, jako o pár stránek předtím. Občas příliš strojový překlad odporující české stavbě věty a naprosté minimum překlepů, což u současně vydávaných knih už i překvapuje. Pochvala nakladateli. Poslední třetina už příliš sklouzává do klasické románové červené knihovny, svojí předvídatelností ztrácí čtenářskou atraktivitu. Ale nevadí, zkrátka je to román.

Téma módy a lidí kolem je mým tématem životním. Možná jsem proto o něco víc nadšená, než bych měla být. Jsem ráda, že jsem se dozvěděla něco více o životě skutečných lidí, Coco nejbližších. O tomto ranném období jejího života je informací skutečně málo a kniha mnohé, co je o Coco všeobecně známé, uvádí do nových souvislostí a tím mnohé vysvětluje. Mám ráda knihy, o kterých mohu na jejich konci říct, že mi přinesly něco nového, nějaké nové poznání...

85098211
23.07.2022 4 z 5

Kniha začíná hodně zajímavě - a sice je zde líčeno dětství Coco Chanel, která vyrůstala spolu se svými sourozenci v chudých poměrech a po smrti matky v klášterním sirotčinci. A protože mám ráda knihy o silných ženách (a především o skutečných lidech), nemohla mne minout ani tato kniha ;-). Kromě toho se některé události, které autorka popsala, skutečně staly. Jinak se však jedná o fiktivní román s biografickými prvky. Příběh je vyprávěn z pohledu mladší sestry Antoinetty, jejíž charakter byl úplně jiný než v případě její slavné sestry Coco, ale přesto se velkou měrou zasloužila o její slávu. Kniha popisuje život obou sester (a samozřejmě i dalších postav) v období let 1897 až 1920 a vypráví o tom, jak obě dívky po smrti své matky sice vyrůstaly v sirotčinci, ale i navzdory tomu si dokázaly vybojovat svobodu a dokonce vybudovat kariéru.
Kniha je opravdu čtivá a dobře napsaná. Bohužel mne móda vůbec nikdy nezajímala, proto mě některé pasáže věnované tomuto tématu nedokázaly zaujmout. Z tohoto důvodu tedy jednu hvězdičku strhávám, ale jinak autorku musím pochválit za zajímavý román určený hlavně čtenářkám ;-).

Darja.8
14.07.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Líbily se mi neotřelé nápady Coco. Jak vytvářet modely.

iceVS
02.07.2022 5 z 5

Život Coco Chanel netypicky pohledem mladší sestry.
Moc se mi to líbilo a asi bych unesla ještě víc románku s tajemným Luchem :-)

Knižní střípky
02.06.2022 4 z 5

Na pozadí příběhu těchto sester sledujeme důležité historické milníky, setkáváme se zde se spousty zvučných jmen tehdejšího uměleckého života, byl to úžasný výlet do Francie na počátku 20. století. Na konci knihy nám autorka osvětluje, co byla pravda, a co si trochu upravila. Na tomto zbeletrizovaném životopise vidět obrovský kus práce, autorka to určitě neměla jednoduché, protože Coco byla mistryně tajnůstkaření.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

eva3992
06.05.2022 5 z 5

Jak se dostala Coco Chanel ze sirotčince až k módnímu impériu? Nejen na tuto otázku nám odpoví tato kniha. Coco však zde není ta hlavní postava, ale její sestra Antoinette. Díky jejímu vyprávění poznáváme život obou sester, čím vším si musely projít a jak dokázaly proslavit své jméno.

Příběh Coco Chanel mám moc ráda. Před časem jsem viděla stejnojmenný film s Audrey Tautou v hlavní roli a byla jsem unešená, takže tato kniha pro mě byla jasná volba a musím říct, že byla skvělá.

Příběh mě pohltil od prvních řádků a nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Je to napsáno velice čtivě. I díky krátkým kapitolám to má spád. Většinou si při čtení píšu poznámky ke knize, ale tady jsem byla natolik ponořená do příběhu, že jsem si ani nic nenapsala.

Kromě toho, jak začínala Coco se svým podnikáním se tu dozvíme o životě Antoinetty – o jejich radostech, láskách i strastech, a hlavně o jejím vztahu ke své sestře. V knize se mi také líbila historická fakta z Francie, ať už to byly záplavy nebo války. Ale i kulturní svět a známé osobnosti. Já obecně miluje vše z Francie, takže jsem si čtení o to víc užívala.

Moc se mi líbil doslov autorky, tzv. historický rámec, kde se dozvíme, co byla pravda a co si trochu upravila. Navíc je zde vidět, že si s pátráním po pravdě dala opravdu práci a chtěla knihu sepsat co nejvěrněji.

Příběh je to smutný, dojemný a rozhodně si ke čtení připravte kapesníky. Já jsem si obzvláště ke konci pobrečela.

Kniha, kterou jednoznačně doporučuji, určitě mě navnadila, abych se znovu podívala na film a věřím, že se k ní v budoucnu ještě vrátím.

Autorovy knížky

2022  86%Sestry Chanelovy

Kniha Sestry Chanelovy je v

Právě čtených1x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených3x
Knihotéce137x
Chystám se číst108x
Chci si koupit13x
dalších seznamech5x