Šestá roční doba

Šestá roční doba https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66086/sesta-rocni-doba-66086.jpg 4 18 3

Poselství z jiné planety napsané na zubní protéze? Jízdní kola na chov? Jak vidno, v žánru vědeckofantastické literatury se zpravidla fantazii meze nekladou. A proto snad bez pozastavení – někdy s příjemně děsivým pocitem hrůzy, jindy s pobavením a úsměvem a nejednou i s hlubokým citovým prožitkem – můžeme sledovat těchto třináct výletů do říše autorovy obrazotvornosti. Avram Davidson, pokračovatel E. A. Poea a R. Bradburyho, se nám v tomto výboru sci-fi povídek představuje jako nápaditý vypravěč, kterému jeho schopnost ironizovat lidské slabosti nebrání pociťovat v plné míře účastný vztah k prostému obyčejnému člověku a jenž se – často důrazně a kriticky – dokáže vyslovit i k závažným otázkám celospolečenského vývoje.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Or All the Seans with Oysters , 1962


více info...

Přidat komentář

Lískaran
26.02.2024 5 z 5

Avram Davidson mě překvapil hned s povídkou Moře plná ústřic – potměšilý příběh odehrávající se v opravně kol působí, jako by ho napsal Ray Bradbury. A klasika připomíná i žánrová nevyhraněnost nebo kritika chování naší civilizace k jiným, ať už to jsou indiáni nebo primitivní obyvatelé jiných planet. A taky různorodost – příběh na téma „podivný přístroj“, nezvyklý důvod pronikání mimozemšťanů na Zemi nebo variace na „zvláštní obchod, kde mají zrovna něco pro vás“, který lehce připomene pozdější Nezbytné věci či Slunečního psa od Stephena Kinga.

Disease
24.05.2021 4 z 5

Nebýt Hugo Story 1, tak o Avramu Davidsonovi nevím, což by byla škoda. Ve sbírce je sice povídka Moře plná ústřic opravdu výjimečně dobrá, ale zbytek určitě také stojí za to. I když se jedná o anekdotickou moralitku jako Dagon, umí to podat.


Bránolog
06.02.2012 4 z 5

Sci-fi nijak nehltám, ale tohle mě bavilo - zejména titulní povídka byla příjemně drsná.

Štítky knihy

mezilidské vztahy

Část díla

všech 13 částí díla

Autorovy knížky

Avram Davidson
americká, 1923 - 1993
1977  83%Šestá roční doba

Kniha Šestá roční doba je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce26x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x