Sekera Strážců

Sekera Strážců https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297669/mid_sekera-strazcu-Txm-297669.jpg 4 25 6

Za neprostupným lesem se nachází tajemná říše, se kterou už dávno ztratili obyvatelé poklidného Údolí veškerá spojení. Vesničané si o ní vyprávějí bájné příběhy, ale netuší, jaká hrozba tam číhá a jak náročná je služba Strážce, který brání zlu v překročení hranice. Strážcův syn Jan z nezralé touhy po dobrodružství způsobí tragédii, a proti své vůli se tak stane hlavní postavou osudové hry. Pouze na něm teď záleží, jestli svět, jaký dosud znali, bude existovat dál. Jan se musí vydat na cestu do neznáma a věřit jen v rady moudrého skřítka Gnóma, v tajemství otcovy sekery a v lásku dívky Modroočky. Podaří se hrdinům dojít včas do Severních hor, kde sídlí ledový netvor Gidžich, a přemoci ho? Zkušený autor historických románů Otomar Dvořák vytvořil netradiční fantasy, ve které zúročil i prvky, jež mohou čtenáři znát z jeho oblíbené „záhadologické“ tvorby. Příběh je zasazen do bájné, a přesto každému čtenáři velmi povědomé krajiny, v níž jako by ožívala atmosféra Erbenových balad. Autor vás svým poutavým stylem vezme na dobrodružnou cestu pohádkovým světem pro dospělé, na níž vás provede všemi ročními obdobími, přes různá nebezpečí a nejednu slepou uličku až do spásného cíle. Na konci cesty však už nemusíte být těmi, jimiž jste byli na jejím začátku. Okamžiky téměř hororové jsou odlehčeny svérázným humorem ješitného Gnóma, jehož „trpasličí přísloví“ vám uvíznou v paměti. „Neříkej včelám, že jíš med.“... celý text

jarmuk
jarmuk
24.02.2022 4 z 5

Dětská knížka plná poetiky, romantiky, tradic, magie, dobrodružství...
Za mne dětský a slovanský Holdstock. Doporučuji všem. Užil jsem si to jako dospělák.

evilunicorn
evilunicorn
12.11.2021 4 z 5

Jako škvrně jsem poslouchal Erbenovy pohádky a jako dítko školou povinné jsem zase louskal Kytici, takže ano,ta Erbenovská poetika a inspirace je tu cítit na každé stránce a troufám si říct,že právě v tom je síla a originalita příběhu.Autor děj prošpikoval zajímavými zvraty a bytostmi z našich luhů a hájů a to z knihy dělá fantasy s puncem nevšednosti.A ten krásný sladkobolný konec! Paráda, bavil jsem se.


Bobina74
Bobina74
07.04.2019 4 z 5

U všech vousů starýho Kručinky, to byla ale jízda! Nejsem fanoušek fantasy, ale tohle se četlo vážně dobře.

Dandulka
Dandulka
13.11.2018 3 z 5

Upřímně? Čekala jsem něco víc.

Evani
Evani
23.10.2016 5 z 5

Knížka si mě získala již na první pohled v knihkupectví a doma celé mé zaujetí ještě umocnila. Celý příběh je napsán velmi hezkou češtinou, se kterou si autor výborně hraje. Kniha se skvěle hodí k podzimnímu počasí, které podtrhuje celou atmosféru příběhu.

kolacky
kolacky
29.09.2016 5 z 5

Hodně zajímavě napsané. Pan Dvořák se vydatně inspiroval pohádkami a pověstmi, dokonce to přiznává ("Věnováno Karlu Jaromíru Erbenovi") - a přidává hodně ze své fantazie. Není to Tolkien. Jsou to ryze české báchorky a výborně se to čte.