Sedm divů

Sedm divů https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245823/bmid_sedm-divu-ZE0-245823.jpg 4 31 14

Napínavá detektivka plná historických záhad, tajných společenství a intrik, která hledá odpověď na jednu otázku: Má sedm starověkých divů světa něco společného s těmi novověkými? A existovaly skutečně Amazonky? Když je v podzemní počítačové laboratoři jedné americké univerzity zavražděn samotářský matematik Jeremy Grady, je na jeho bratru Jackovi, aby přišel na to, proč Jeremy musel zemřít. Co znamená odštěpek starobylé slonoviny, nalezený v hrudi mrtvého? A co s tím má společného obrázek, který Jack našel na bratrově flashce a na němž jsou vyobrazeni dva hadi propletení ve dvojité šroubovici? Tisíce mil odtud pátrá botanička Sloane Costaová v temných tunelech pod římským Koloseem po vzácných rostlinných druzích. Najde však něco mnohem podivnějšího: obraz dvou hadů spletených do dvojité šroubovice a segment bronzového hada, který se zdá být součástí něčeho mnohem většího. Jack a Sloane se setkávají a společně se vydávají hledat pravdu. Na dlouhé cestě – z Brazílie do Indie, Peru i dalších zemí - postupně odkrývají tajemství, jež spojuje sedm novodobých divů světa, a odhalují jakousi cestovní mapu k bájné zahradě Eden. Čím blíže se dostávají k odhalení konečné pravdy, tím intenzivněji jsou pronásledováni ženskými vražedkyněmi, které se podivuhodně podobají mytickým Amazonkám.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Práh
Originální název:

Seven Wonders , 2014


více info...

Přidat komentář

woita
08.08.2019

Kniha mě vcelku oslovila zejména spojením mysterií kolem starověkých i novodobých sedmi divů světa, Řádem Evy a hlavní postavou Jacka Gradyho.

I když děj pojednává o nových i antických sedmi divech světa, v příběhu jich navštívíme jen polovinu: Artemidin chrám v Efesu, Koloseum, Sochu spasitele, Tádž Mahal, Chichén Itzá, Machu Picchu, Petra, Velká čínská zeď a Egypt. Každé z těchto míst vyzařovalo atmosféru typické pro danou oblast a tak nebylo těžké ve své mysli i tato místa téměř živě představit (možná i protože jsou tak velice známá :-).
V propojení míst jsem však neviděl žádný řád. Nebýt tedy zvláštních kreseb na pergamenech, tak by nikdo ani nevěděl, kam se vydat příště a kde hlavně hledat části klíče k pokladu. Umístění klíčů bylo, někdy dosti zvláštní. Nedalo se zkrátka uvěřit, že by některé z nich zůstaly nepovšimnuty celá milénia, jako ten v Chichén Itzá, nebo umístěny do takových míst, jako kamene v Machu Picchu. Prostě to někdy působilo účelově, jen aby mohl autor využít kulis několika sedmi divů.

Postava Jacka působí jako typický druhořadový dobrodruh inspirovaný Indiana Jonesem. Sloane je zástupcem silné, nezávislé ženy schovávající se za akademické vzezření (trochu nudná, ale dodává příběhu špetku toho sexapelu). Hlavní záporačka v osobě miliardářky Jendari byla na začátku něčím působivým, ale s blížícím se koncem jako by ztrácela dech se více prosadit v honbě za tajemstvím Evy, poražením Jacka a svých konkurentů z Euphrates.
A když už jsem ještě u těch postav. Kdykoliv Jack ve svých myšlenkách zabloudí do své minulosti, tak se v nich téměř vždy zjeví osoba jeho otce (ala Dr. Henry Jones Sr). Četnost těchto vzpomínek ve mě budila pocit, že je otázkou času, kdy se musí objevit na scéně. Ani nevím zda jsem byl zklamán či potěšen, když se tak nestalo...

Konec knihy umístěný do Egypta považuji za asi nejslabší část celé knihy s ohledem na nedotaženost vyvrcholení a nejasnosti ve dvou bodech (existence zahrady a otevření tajné cesty: "...a celý had se nepochopitelně proplazil skrze pevný kámen a zmizel uvnitř").
Přesto všechno mnou řečené, nepovažuji knihu Sedm divů za nezáživnou a nehodnou dobrodružného ducha. Skvěle vyzněla nejen historicko-konspirační část, i přes onu občasnou nelogičnost, ale také obsahuje vcelku dost opomíjených zajímavých detailů a charakterů. Kniha si proto zaručeně zaslouží odpovídajících 75 %.

orinka3
31.08.2018 2 z 5

Přiznám se, že jsem došla do poloviny a je to pořád stejné. Další a další "překvapení". Co mi vadí ze všeho nejvíc? Ta až otravná popisnost a polopatismus. Jakoby byl čtenář naprosto negramotný a bylo nutné ho poučovat a podávat mu vysvětlení každého kroku. Na to opravdu nemám nervy a knihu odkládám.


tess.de.veles
14.11.2017 5 z 5

SUPER :)

hana4834
17.10.2017 5 z 5

naprosto skvělá kniha, napínavá až do konce vřele doporučuji

Jamka
18.09.2017 5 z 5

Jelikož miluji tento žánr a jsem fanda těchto teorií, nemůžu tedy hodnotit jinak než 5*

RiverSong
16.08.2017 2 z 5

Upřímně jsem od této knihy čekala více. Děj mi přišel vcelku nijaký, strhující příběh, který se zde měl nacházet, mě zřejmě jaksi minul. Je to kniha, ve které nesmíte hledat logiku, na což jsem zvyklá a rozhodně mi to nevadí, ale přesto, i bez logiky mi připadala svým způsobem nedotažená. Nevyhledávám střílení ani neustálé utíkání, vystačím si s málem, nicméně i to málo mi tady chybělo. Škoda, nápad je dobrý.

claudiecarmen
28.05.2016 3 z 5

nerada píšu negativní hodnocení. Knihu jsem přečetla, ale podle mého je více než překombinovaná. Chvílemi jsem se ztrácela ve víru událostí. Spíše mi to přišlo jako scénář k filmu, kterých je momentálně více než dost.

Tabby
14.04.2016 3 z 5

Ano už to tu bylo zmíněno, kniha se nemůže považovat za detektivku, když se vražda odehraje na prvních stránkách knížky a tím to končí.
Mám z knihy rozporuplné pocity. Z jedné strany se mi tam líbilo to že se prozkoumává různá historická místa a je z historického hlediska velmi poučná. Spisovatel si vybral i zajímavé téma Amazonky. Na druhou stranu je vidět, že kniha není dotažená a mnoho věcí tam není vysvětleno a musíme si je domýšlet.
Připomíná mi to že se spisovatel snažil napodobit Indiana Jonese, a to mi tam možná vadí.
Měl si to napsat po svém a kniha by byla o moc lepší.

jarin58
27.02.2016 4 z 5

Napínavá detektivka v žádném případě,ale historicky velice poučná.

vincek1
20.02.2016 3 z 5

Kniha ve mně budila rozporuplné nálady. Odložit, nebo číst dále? Klamavý podtitul -napínavá detektivka-, marně jsem hledal detektiva. Hlavní hrdina ve stylu Indiana Jones. Spíše fantasy s prvky reality. Tak to cítím já po dočtení.

Loubooker
17.01.2016

Tuto knihu jsem nakonec odlozil a nedocetl... a asi jiz nikdy nezacnu. Posledni dobou mne odrazuji knihy o sile 250 a vice stran, coz neni chyba tech knih... Precetl jsem asi 30 stran, pak jsem knihu odlozil, pak ji asi za 14 dni zase vzal, mrkl doprostred a na konec a rikal si, ze se do ni pustim.. coz se nakonec nestalo. Nejak mi nesedly ty Amazonky, jejich dnesni pokracovatelky a vubec. Pripada mi, ze v oboru zahad, tajnych spolecenstvi je porad na cele pelotonu:-}} Dan Brown a jeho sifry, atd...ale to jen muj laicky nazor.
Na knihu jsem se tesil, nebot se mi od autora libily jeho knihy, jez jsem cetl.

metrolog
27.07.2015 5 z 5

Myslím, že kdo začal tuto knihu číst s tím, že ví do jakého druhu literatury se pustil, nebude zklamán. Asi bych mohl polemizovat s anoncí "Napínavá detektivka", nebýt tam na začátku jedna vražda, s detektivkou jako takovou, tedy vyšetřováním zločinu, to moc společného nemělo. Řekněme spíš, že se jedná o napínavý thriller kombinující reálná historická fakta a místa s autorovou fantazií. Děj je svižný, kniha se opravdu dobře čte, žádné zbytečné vycpávky. Sem tam se čtenář dozví i něco z historie a možná že pak koukne do Wikipedie či jinam pro další podrobnosti, což je jistě chvályhodné. Takže, kniha se mi líbila a mohu ji všem milovníkům této dobrodružné literatury jen doporučit. Dávám 5 hvězdiček.

Ravenwood
03.07.2015 5 z 5

Náhodou jsem na knihu narazila, protože má šílený zelený obal a jsem moc ráda.
Napínavé, poučné, s historickými fakty, má to spád a je to zajímavé čtení.
Super!!!

HEINZ
16.06.2015 4 z 5

Velice kvalitní překlad. Kniha napsaná bez unavujících obsáhlých popisek se strhujícím (oddechovým) stylem. Vřele doporučuji.