Miliardáři z Facebooku

Miliardáři z Facebooku https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59121/bmid_miliardari-z-facebooku-phs-59121.jpg 3 23 6

Příběh zakladatelů společnosti plný sexu, peněz, geniality a zrady. Miliardáři z Facebooku tvoří neodolatelně čtivý příběh o ztracené nevinnosti – a o neobyčejném vytvoření firmy, která způsobila revoluci ve způsobu, jak se mohou propojit stovky milionů lidí. Ben Mezrich, absolvent Harvardu, publikoval deset knih, včetně knihy Bringing Down the House, oceněné listem New York Times jako bestseller. Je sloupkařem časopisu Boston Common a přispívá do magazínu Flush. Ben žije v Bostonu se svou ženou Tonyou.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Literatura naučná
Vydáno: , Computer Press (CP Books)
Originální název:

The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook, a Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal , 2009


více info...

Přidat komentář

Petroff
30.08.2017 3 z 5

Zbytečně strohý, nepříliš popisný a ne moc zábavný. Film od Davida Finchera je mnohem, mnohem zábavnější a člověk se dozví úplně totéž - jen v charismatičtějším balení.

dada0809
18.03.2015 4 z 5

"Příběh zakladatelů společnosti plný sexu, peněz, geniality a zrady." Tento popis, který je uvedený na obálce vystihuje tak posledních 10 stránek knihy, i když o tom sexu by se dalo pochybovat. Pravda je, že kdo se podíval na obálku odhadoval knihu spíše na červenou knihovnu.
To jsem ovšem od knihy nečekal a proto jsem s ní spokojený. Věděl jsem, že kniha byla předlohou filmu "Sociální síť", který jsem viděl, tak jsem tak věděl, na co se připravit.
Myslím, že knihu by si povinně měli přečíst všichni uživatelé Facebooku, aby věděli, k čemu byl primárně určen. Příběh nebyl tak moc čtivý a bylo v něm dost IT pojmů, jejichž vysvětlení bylo až na konci knihy. Mě to nevadilo, o IT se zajímám, ale pro obyčejného čtenáře by to mohlo lehce nezáživné.
Trochu mě mrzí to, že je kniha psaná dost z pohledu Eduarda Saverina a není autorizovaná Markem Zuckerbergem. To ovšem není chyba knihy, Mark Zuckerberg zatím snad nepotvrdil nic, co se týče založení Facebooku.
Když to shrnu, kniha se mi líbila, i když sem tam byli nějaké nepodstatné nedostatky. Je to výborný souhrn všech událostí kolem Facebooku od doby jeho vzniku do odchodu Eduarda Saverina.


ZÓNA
01.02.2015 3 z 5

Poměrně zajímavé čtení. Historie čehosi, co dělá z lidí otroky internetu. Obálka slibovala knihu plnou sexu (snad ani co by se za nehet vešlo), genialitu (jistě, hackeři jsou určitě svým způsobem geniální), peníze (hodně se v příběhu nedostávaly) a zradu (ano, tam bylo trefeno do černého). Ale z pohledu čtenáře tyto čtyři atributy nejsou podstatné. Je to docela nudný příběh, z docela dobře popsanými hlavními představiteli. Oblíbil jsem si Marca i Eduarda, ale asi nejvíc dvojčata veslaře. Nakonec vše dobře dopadlo, ale kladu si otázku: Proč lidé vlastně vyhledávají Facebook???

Eidalon
30.10.2013 3 z 5

Miliardáři z Facebooku Bena Mezricha není žádnou fikcí, ale dějový odraz skutečných událostí, které jsou stále ještě plně v paměti. Nečekejte tedy v knize žádné krkolomné zápletky či vyfabulované situace, kniha má přiblížit vznik asi největšího fenoménu dnešní doby, jedné sociální sítě a to té největší a nejznámnější - Facebooku, která slaví v roce 2013 deset let od svého vzniku.

Že se jedná spíše opravdu o „literaturu faktu v literárním podání“ dokazuje již fakt, že kniha byla vydána vydavatelstvím C_press, které se vydáváním beletrie v podstatě nezabývá.

Přesto Vás vyprávění nejspíše zaujme. Facebook dneska zná každý, je jen málo těch, kteří svůj účet na Facebooku nemají, přesto ne každý zná podrobnosti kolem jeho vzniku. To vše se v knize dozvíte.

Proniknete do zákulisí Harvardské University, která je snad z neprestižnější soukromých vysokých škol v USA, s rokem založení již v roce 1636, představující v Ivy League (Břečťanová liga – označení pro 8 soukromých a nejprestižnějších universit na východním pobřeží USA) tu příčku nejvyšší. Kolos se 14.000 zaměstnanci a cca 5.000 studenty zabírá na předměstí Bostonu – Cambridge značnou část a soustřeďuje to nej nej nejen z USA.

Osm pánských klubů v čele s Porcellianem, Phoenixem či Fly Clubem (výběrové cluby Final Club) dá nahlédnout k jménům jako Roosevelt, Rockefeller atd.

Ale vedle tradičních jmen jsou zde zcela nová a k nim se řadí i Mark Zuckerberg a Eduardo Saverin, dva studenti, kteří v roce 2003 proměnili Harvardské profilové fotky studentů jednotlivých ročníků do funkcionality, kterou nazvali The Facebook. Zprvu nápad spíše bláznivý se brzy přehoupl do reality a raketový nástup zájmu se přetavil za jediný rok do oblasti snů.

Kniha Vás s časovou posloupností provede základními mezními body vzniku Facebooku od prvních krůčků a nesnází, nedostatku financí až po oblast rizikových investorů. Narazíte na další jména s Facebookem spojených – Tyler a Cameron Winklevossovi, Sean Parker, Peter Thiel. V roce 2004 Fecebook okupuje většinu vysokých škol v USA a pár let později se stává světovým fenoménem.

Dobrý nápad se stává miliardovým projektem, jeho hodnota je tak vysoká, že zatočí se svými hrdiny a z kamarádů a přátel se stávají rivalové na poli obchodu. Projekt je napadán, zpochybňován, urážen i vynášen do nebe, ale jde si stále svou cestou a nakonec na ní zůstává jen Mark Zuckerberg jako tvůrce a realizátor.

Nesmělý a trochu podivínský student, kterému je nejlépe za monitorem počítače se za dva roky stává ve věku pětadvaceti let nejmladším miliardářem – selfmademanem všech dob. Nelze se divit, že peníze rozklížily všechna přátelství, touhy a předsevzetí kdysi kamarádů a kolegů.

Kniha je výpovědí, jak to bylo, i když nějaké hloubkové analýzy a detailní popisky nečekejte, je to jen chronologický sled základních událostí bez dalších zákulisních pikantností, jen velmi stručná a dost obecná datová posloupnost v dějinách IT.

martinkaLLL
06.01.2012 1 z 5

Čekala jsem víc od této knihy, je to psané hodně stručně a proto mě to moc nezaujalo. Ale aspoň vím, jak to všechno bylo.

Miru
17.08.2011 3 z 5

Rozhodně zajímavé čtení o zrodu revolučního fenoménu, který ovlivnil společenský život milionů lidí. Příběh je vyprávěn věcně a bez zbytečných příkras, popisuje zásadní okamžiky, které stály na samém počátku i následném vývoji dnes již miliardové společnosti. Filmová adaptace se od své předlohy nijak neliší, naopak se jedná o vkusné převedení knihy na filmové plátno.

Štítky knihy

bohatství Facebook miliardáři

Autorovy další knížky

Ben Mezrich
americká, 1969
2010  70%Miliardáři z Facebooku
1999  79%Kůže
2015  75%Sedm divů
2014  75%Čistá postupka – 6 přátel, kteří se díky pokeru stali milionáři
2006  75%Frajeři

Kniha Miliardáři z Facebooku je v

Přečtených36x
Doporučených3x
Knihotéce31x
Chystám se číst23x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x