Sedem krátkych prednášok o fyzike

Sedem krátkych prednášok o fyzike https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315533/bmid_sedem-kratkych-prednasok-o-fyzike-oXC-315533.jpg 4 56 56

Jednoduché, zrozumiteľné a obdivuhodné. To je stručná charakteristika Rovelliho diela, ktoré bolo preložené do viac ako štyridsiatich jazykov. Keď autorovi ponúkli priestor v nedeľnej prílohe denníka Sole 24 Ore, dokonale ho využil. Pritiahol desaťtisíce čitateľov a zdôraznil plnohodnotnú a životne dôležitú úlohu, akú zohráva fyzika v kultúre spoločnosti. Autor vo svojich prednáškach berie zreteľ na laického čitateľa a približuje mu teóriu relativity alebo kvantovú mechaniku spôsobom, akoby rozoberal divadelnú hru. A divadlo vesmíru je v jeho podaní nesmierne okúzľujúce! Fyzika otvára okná, z ktorých sa dá dovidieť ďaleko. To, čo vidíme, nás privádza do úžasu. Zisťujeme, že sme plní predsudkov a náš intuitívny obraz sveta je čiastočný, úzkoprsý, neúplný. Vždy keď sa dozvedáme niečo nové, svet sa nám začína meniť pred očami. V nesmiernom mori galaxií a hviezd sme iba strateným kútikom, v nekonečných ornamnetoch, ktoré tvoria plátno skutočnosti, sme iba jednou z drobných čiaročiek.... celý text

Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Sette brevi lezioni di fisica , 2014


více info...

Přidat komentář

Adam84
12.03.2024 4 z 5

Lahodné jednohubky, které se s příjemnou chutí a bez dlouhého přežvykování rozplynou v ústech a zanechají neodolatelnou touhu zakusit další sousta z oboru fyzika a kosmologie, jež se dnes pro laického čtenáře nejlépe připravují snad jen v italské kuchyni Carla Rovelliho.

roman9739
19.03.2022 5 z 5

Útlá knížka, dortík na jedno odpoledne; ale s myšlenkovým zásahem na dny, týdny, roky, možná, a to bych si přál, na celý život. Ach ti moji vesmírní Italové...
UPDATE 22/3: Ty knížky, které po přečtení stále nosí v zavazadle, nemohu je odložit a opakuji si oblíbené pasáže, mám, z podstaty věci, ze všech nejraději; tomu říkám opravdový zásah.
Ano i sedm přednášek se dostalo do tohoto Top ten, do tohoto žebříčku, a tak si neodpustím jednu citaci, která mne rozvibrovala až při tomto opakovaném čtení:
".., že svět je neustálým a neúnavným hemžením drobounkých věcí, věčným tvořením a zánikem efemerních entit. Soustavou vibrací, jako v hipísáckém světě 60. let. Svět probíhajících událostí , nikoliv věcí. (str. 45)


pavel9410
03.10.2021 4 z 5

Kratoucka - na jedno/dve odpoledne. Zabavne napsana. Takove ochutnanicko fyziky. Bez vzorecku, spis pokec.

Thomas1222
20.03.2021 5 z 5

"O co v tý fyzice dnes ve zkratce vlastně jde?" Tato útlá knížka je pro tuto odpověď vhodná. Pokročilejším čtenářům bych však doporučil jiné knihy.

vitas76
09.02.2020 5 z 5

Srozumitelně, lidsky jsou zde přiblíženy čtenáři zásadní teorie moderní fyziky.

BaruLu
17.01.2020 5 z 5

Polidštěná fyzika. Autor srozumitelně a s přesahem podává zjednodušené vysvětlení fyzikálních teorií a nutí čtenáře klást si v důsledku jejich pochopení až filozofické otázky. Čtenář se neubrání pochybnostem nad svým vnímáním reality a úžasem nad krásou světa, ve kterém žije. Kdyby se fyzika takto učila na škole byl by to můj nejoblíbenější předmět. Autorovi dávám jedničku s hvězdičkou.

"Když zemřel Einsteinův velký italský přítel Michel Besso, napsal Einstein dojemný dopis jeho sestře: "Michel opustil tento podivný svět krátce přede mnou. Nic to neznamená. Lidé jako my, věřící ve fyziku, vědí, že rozdíl mezi minulostí, přítomností a budoucností není ničím jiným než neodbytnou, tvrdošíjnou iluzí."

BludickaJulie
15.01.2019 4 z 5

Výborne a zaujímavo napísané. Aj človek, pre ktorého je fyzika španielska dedina sa niečo naučí, zapamätá si a pochopí.

los
19.10.2018 4 z 5

pro laika velmi inspirativní

JajaCZ
12.06.2018 4 z 5

Jednoducho a zrozumiteľne vysvetlené, zábavné :) Bavilo :)

mclenin
04.02.2018 3 z 5

Popis titulu naozaj nie je zavádzajúci, skutočne sa jedná len o stručný prehľad fyzikálnych teórií, podaných vedecko-populárnym spôsobom zrozumiteľným aj pre bežného čitateľa - laika. Knižke sa však skôr podarí čitateľa na tematiku navnadiť, než ho istým spôsobom vedomostne obohatiť. (a po podrobnejších informáciach musí pátrať v iných tituloch). Avšak ako ľahký úvod a "predkrm" k problematike postačujúce.

lentolog
12.07.2017 4 z 5

,,...čas ochabuje svůj běh a v blízkosti povrchu planety se zpomaluje, a bezbřehý mezihvězdný prostor se vlní a kolébá jako hladina moře..."

TheRaven
01.01.2017 3 z 5

Krátký (a nutně tak velmi omezený) exkurz do světa moderní fyziky, který je určen zejména čtenářům, již dosud s daným oborem a knihami, které ho popularizují, mnoho zkušeností nemají. Někdy trochu moc zjednodušující, ale pro cílového čtenáře ideální. Více o mém na názoru na knihu zde: http://www.iliteratura.cz/Clanek/37575/rovelli-carlo-sedm-kratkych-prednasek-z-fyziky

lucifuk
14.11.2016 5 z 5

Je to magické. Človek má odrazu pocit, že všetky problémy sú len bezvýznamné kvapky v obrovskom oceáne.