Kamenní strážci

Kamenní strážci https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285891/bmid_kamenni-strazci-R9A-285891.jpg 4 34 9

Scott & Rogers série

< 3. díl

Ještě před dvěma sty lety se na Rapa Nui, Velikonočním ostrově, každoročně konal závod Tangata Manu, Ptačího muže. Náčelníci ze znepřátelených kmenů se sešli na vrcholu impozantního vulkánu Rano Kau v ceremoniální vesnici Orongo, a když závod započal, vrhli se jejich zástupci zvaní Hopu do rozbouřených vod nedozírného tichého oceánu, aby doplavali k blízkému ostrůvku Motu Nui. Náčelník toho, jenž na něm jako první nalezl vejce rybáka černohřbetého, se stal na jeden rok Ptačím mužem, neomezeným vládcem ostrova, jemuž byla prokazována nezměrná úcta. A obdržel také klíč k tajemství, které bylo na ostrově skryto před tisíciletími, v časech, kdy se mu říkalo Mata ki te rangi – Oči, co hledí do nebe… Takzvaná Incká říše byla až do svého zániku vůbec nejvelkolepější a nejvyspělejší jihoamerickou starověkou civilizací, jejíž území se táhlo od Ekvádoru až po sever dnešního Chile a od Tichého oceánu k Amazonské nížině. Dodnes po ní zůstaly jen mohutné chrámy a pevnosti se zdmi z dokonale spárovaných kamenných bloků, které můžeme obdivovat v Cuzcu, Saksaywamanu, Ollantaytambu anebo v proslaveném Machu Picchu. Původ vládnoucí třídy Inků je dodnes záhadou. Neví se, odkud přišli první z nich a proč přijali a šířili kulturu a jazyk těch, jež si podrobili – Kečujských indiánů – zatímco jejich vlastní řeč je zahalena tajemstvími. Dávné legendy vyprávějí, že je místem jejich zrodu bájné jezero Titicaca anebo posvátná jeskyně Pacaritambo. Ale jaká je ve skutečnosti pravda? Není mnohem neuvěřitelnější?... celý text

Přidat komentář

Arev122
28.12.2022 4 z 5

Dobrodružné, akční a trochu sci-fi čtení plné napětí a nesmrtelných hrdinů. V nich jsem se ale trochu při čtení ztrácela. Jako oddychová kniha - pěkné.

witko
02.07.2019 4 z 5

Čtivé jako ostatní dobrodružné knihy. Hrdinové příběhu jako vždy, vyklouznou na poslední chvilku s nějaké ošemetné situace, ale to k tomuto žánru patří.


handulli
22.06.2018 3 z 5

Nebylo to špatné, ale ani mě to neuchvátilo. Knihu jsem četla skoro měsíc a většinou proto, že jsem se do čtení dokopala. Poslední třetina knihy mi přišla dost překombinovaná a to jak hlavní hrdinové přežili "zázrakem" všechno, už bylo přitažené za vlasy.

orinka3
26.02.2018 1 z 5

Čím dál horší, tak raději nedočítám. Jenom doufám, že to pan autor nepsal v práci! To je čtení pro hodně nenáročné puberťáky, co v životě o Velikonočním ostrově a jezeře Titicaca neslyšeli a jsou v tomto směru důvěřivé pole neorané:) Jedničku nechávám za jednoduchost.

nycol
29.01.2018 3 z 5

Prvni autorova kniha, ktera se mi dostala do ruky. Na me moc prekombinovane a moc informaci okolo. Abych se priznala, preskakovala jsem. Ale styl se mi libi, pujdu do dalsi.

TheMelorry
24.08.2017 4 z 5

Závěrečný díl série se nebojím označit jako nejlepší. Historická část, dobrodružné pátrání i zajímavá exotická místa, to vše bylo skvělé. Závěrečnou část bych klidně ještě víc rozvedla. Jinak je ale kniha čtivá, napínavá a zajímavá a její čtení jsem si užila.

Rodaw
09.06.2017 4 z 5

Moc pěkná dobrodružná knížka, Aleca mám moc ráda a jeho knížky si vždy ráda přečtu!!:)

Cassandra88
24.02.2017 5 z 5

Musím přiznat, že jsem byla velice mile překvapena. Kniha byla velice čtivá, nechybělo takřka nic. Záhady, napětí, akce, romantika, exotické lokality. Zvláště počáteční linie v Peru byla moc hezká. Škoda jen závěru, mohl být o něco lepší, ale celkově moc pěkná kniha.

Juzzy
23.02.2017 4 z 5

Zajímavé, tajemné, akční, ale zejména v druhé polovině někdy až přehnaně překombinované.

Štítky knihy

dobrodružství Velikonoční ostrov Titicaca dobrodružné romány

Autorovy další knížky

Alec Palmer (p)
česká, 1986
2011  77%Ztracené město
2015  76%Světlo pulsaru
2008  80%Démoni pralesa
2014  79%Srdce Sahary
2016  80%Kamenní strážci

Kniha Kamenní strážci je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce42x
Chystám se číst16x
Chci si koupit5x