Schůzka na slepo

Schůzka na slepo https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16227/bmid_schuzka-na-slepo-8jW-16227.jpg 4 27 2

Vlastními zážitky inspirovaný román mistrného vypravěče. Kosinského krutý, ironický, podivně perverzní, přesto však vysoce morální svět je imponuje příběhy hledačů citového vzrušení a fyzického napětí, kterým sex otvírá dveře a odhaluje jim pravdu o jejich vlastním já. George Levanter se neustále pohybuje prostorem i časem. Na svých cestách po Evropě a Spojených státech střídá nejrůznější prostředí a setkává se s mnoha zajímavými, mnohdy však ideologicky, citově či fyzicky deformovanými lidmi. Prožívá řadu nevšedních dobrodružství, za kterými však vždy stojí autorův záměr postavit svého hrdinu do situací, které mu umožňují odhalit něco nového o našem životě a o světě, v němž žijeme.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Blind Date , 1977


více info...

Přidat komentář

-Pečivo-
29.01.2017 4 z 5

Takovej východoevropskej Henry Miller - příběh ruskýho mrdavce George Levantera, kterej vypraví svůj příběh od emigrace z Ruska, kde za Stalina pracoval jako instruktor lyžování, přes epizodu ve Švýcarsku, kde pracoval jako instruktor lyžování, až po jeho čas v Americe, kde se živil jako investor.

Když říkám Henry Miller, tak to samozřejmě znamená, že všude souložil jak zjednanej a příběh sám o sobě je pátý pres devátý. Prcání je popsáno velmi dobře, i kdyz si nevybavuju, že by mi někdy houpnul. Autor popisuje i témata jako ruský rande na slepo. Odtud i název knihy. Rande na slepo znamenalo, že se chlap přiblíží k ženě zezadu, dá jí ránu a zezadu ji znásilní. Protože žena nikdy nevidí útočníkovi do tváře, je tento akt autorem označován za rande na slepo.

Kniha se čte dobře, příběh střídá příběh, mrdačka mrdačku a sloh je ucházející. WTF momenty slouží jako vítaný bonus. Například epizoda, kdy si Levanter nese v NY do čínské čistírny košile a žádá Číňana, aby mu dvě vypral jinak, což Číňan samozřejmě neudělá a tak mu Levanter řekne, že takhle to nejde. Na to konto mu Číňan začne nadávat. Levanter vyndá fotku na které je vidět, že byl v Číně a Číňan začne plakat. Když jsem si dřív košile nepral sám, stávalo se mi toto v čistírně pořád.

Palivo
13.08.2016 4 z 5

Sice je Kosinski polish, ale tahle kniha moc polished nebyla. Příjemný to je (líbilo se mi, jak Kosinski dlabal na stavbu a valil si co ho napadlo), některý Levanterovy příhody jsou fakt dobrý a některý mi připomínaly příhody na Jégermeisterovi, ale celkově vzato jsem si říkal, proč já to vlastně pořád čtu, když ono to nakonec nikam nepovede. Takže asi stejný jako lít vodky do pěkný lesbičky. Jenže pak jsem si to jednou vzal do ruky když jsem v sobě měl drogy a bylo to daleko lepší, takže všem doporučuji, aby si ke čtení udělali čaj a vzali si nějakej ketamin, bude to daleko lepší. Dětem bych ketamin nedoporučoval, mohly by mít halucinace. Těm bych doporučil spíš koks nebo MDMA.


Štítky knihy

americká literatura polská literatura

Autorovy další knížky

Jerzy Kosiński
polská, 1933 - 1991
2019  78%Nabarvené ptáče
1995  84%Byl jsem při tom
1996  73%Kroky
2005  74%Schůzka na slepo
2010  73%Kokpit

Kniha Schůzka na slepo je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst13x
Chci si koupit8x