Sběratelé zla

Sběratelé zla https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454640/bmid_sberatele-zla-lVE-454640.jpeg 4 111 40

Holly Wakefieldová série

1. díl

Holly Wakefieldová pracuje jako forenzní psycholožka se specializací na sériové vrahy. Špičkou ve svém oboru se nestala pouhou náhodou — důvod ovšem pečlivě tají. Detektiv Bishop z Metropolitní policie v Londýně požádá Holly o spolupráci při vyšetřování vraždy. Holly se při pohledu na rozřezaná těla a způsob, jak jsou teatrálně naaranžovaná, vyděsí. Ještě větší šok ji ale čeká, když se od soudní lékařky dozví, že takto zohavené oběti nevidí vyšetřovatelé poprvé. Je jasné, že někde venku řádí sériový vrah, který nevyhnutelně udeří znovu — a to brzy. Pronásledování sériových vrahů není pro Holly nic nového, tentokrát s ní však pachatele cosi spojuje. Něco, co se Holly snaží celý život skrývat. A nyní jí nezbývá než se temné minulosti konečně postavit čelem… –––– „Jsem rád, že jsem vás měl možnost trochu poznat, Holly. Opravdu rád.“ Hlas se ozval silně. Zblízka. Holly stála jako přikovaná. Potom se dala do pohybu. Odkopla boty. Zpátky ke dveřím a vlevo. Měj oči otevřené, přivyknou si, opakovala sama sobě. Cítila, jak se jí cosi otřelo o paži. Odskočila a uslyšela cosi švihnout vzduchem v místě, kde měla ještě před chvílí hlavu. Holly narazila do zdi. Hmátla rukou, ale dveře nikde. Musela to špatně odhadnout. Znovu kolem ní cosi zasvištělo. Uskočila stranou. Uhnula. Drobnými krůčky unikala ze strany na stranu. Potom zůstala stát. Přidřepla k zemi. Trhaně lapala po dechu. Pokoušela se zpomalit tep. Téměř nemožný úkol. Kde ten chlap je? Pochopila, že liják nemaskuje jenom zvuk jejích vlastních kroků, ale i ty jeho. Dosud svírala v ruce baterku. Napadlo ji, jestli by se svítilna nedala použít jako zbraň. Kdesi uprostřed místnosti zavrzalo prkno. – ukázka z knihy... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

When Darkness Calls , 2018


více info...

Přidat komentář

Roubas
16.05.2023 3 z 5

Další ze série generických thrillerů s přepáleným násilím, postavami, co každá alespoň jednou za život přišla do kontaktu se sériovým vrahem, kterých se rodí jen pár za sto let a vrahounem, jehož identita se dá odhadnout hned jak se objeví na scéně. Kdyby alespoň ty zajímavosti z myslí sériových vrahů nebyly všechny do pár sekund dohledatelný na googlu. Má to spád a dobrý styl, ale chybí tomu charakter a mozek.

lukaso89
07.11.2022 2 z 5

Měl jsem velké potíže se do knihy začíst, ale nakonec jsem se úspěšně dobral až na její konec. Doporučit ji nicméně nemohu. Chování postav je nepochopitelné i nelogické zároveň. Zápletka je na jednu stranu předvídatelná, ale na stranu druhou zároveň překombinovaná. SPOILER - Doteď jsem například nepochopil, jak se jeden z hlavních hrdinů dokázal dostat z bombou do vzduchu vyhozeného auta, když z ostatních tří pasažérů nic nezbylo. Závěr je pak dotažen do takového extrému, že mu nelze uvěřit ani v nejdivočejších snech.


AlenaF
19.08.2022 4 z 5

Morbidní, celkem zdařilý thriller.

moudivlacek
10.04.2022 5 z 5

Náhodná trefa na knihu zde, přesto za mne skvělé počteníčko pro toho, kdo má rád pořádný thriller. Odbornice Holly je přizvána k policejnímu vyšetřování brutálních vražd, začíná pracovat s detektivem Bishopem. Holly zároveň ještě učí forenzní psychiatrii a rovněž pracuje na psychiatrické léčebně, a to zejména s vrahem pacientem Leem. Ale Holly byla do této doby zejména teoretik. A teď vidí brutalitu na vlastní oči. A zároveň v sobě neustále zpracovává svou vlastní minulost.
Bishop pochopí, že Holly sice je trochu výstřední žena s podivným koníčkem, ale rozhodně je to odbornice na sériové a masové vrahy. Její znalosti jsou fenomenální a její poznatky vedou pomalu, ale jistě, k vrahovi. Nebo je to jinak?
Závěr nemá chybu, a i když si myslím, že ne vše by tak probíhalo ve skutečném životě, i když - třeba ano, každopádně kniha je plná brutality, poznatků o vrazích, chování psychopatů a také touze policie najít vždy pro mrtvé spravedlnost a konečný klid jejich "duší". Kdo má rád psycho thrillery, doporučuji.

vera4669
08.01.2022 2 z 5

Kniha mě absolutně nebavila... Vyšetřování nemastné, neslané,.. Plno "omáčky" okolo, žádné napjaté momenty až na konec, podprůměrný thriller, asi jsem na něj byla natěšená až moc, o to větší je zklamání
Ta pár dní nebudu vědět o čem toto bylo, vyšší hodnocení nemohu dát

SilvieSisinka
17.11.2021 4 z 5

Konec trošku přitažen za vlasy,ale jinak to bylo děsivé čtení.

veronika4001
21.10.2021 5 z 5

(SPOILER) Mark Griffin postupuje pomalu, napětí neustává a vrcholí téměř před závěrem knihy. Zpočátku se mi líbí, že Holly vyučuje na londýnské King's College, pracuje v léčebně Wetherington, kde se léčí nejnásilnější vrahové a někdy i sérioví vrahové a nyní s metropolitní policií spolupracuje v případu zavražděného postaršího manželského páru Wrightových. Věnuje se metodám a studuje profily vrahů a obětí v minulých případech zavražděných a užívá srovnávací analýzy z případu Rebeky Bradshawové. Tohle se mi líbí, jak to zapadá, že se odbornice nevynořila odnikud, jak to v detektivkách bývá (na místo se dostavil ten a ten odborník na to a na to... a dost), a že může uplatnit to, co umí, v čem je její kredit. V příběhu jsem se těšila na její pečlivost, zvláště ostražitost a objektivitu v nazírání na maniodepresivní sociopaty, schizofreniky a psychopaty. Dvojitá strangulace, sadismus, podřezávání zápěstí; to jsou styčné body případu, podle kterých se hledá vrah, respektive nejméně dva sérioví zabijáci. Dominance, manipulace, ovládání jsou tři nejběžnější motivy sériových vrahů. Na pachatele Wrightových se pravidla normálnosti nevztahují. Také se mi líbí, že mezi detektivem inspektorem Bishopem a Holly vzniká osobní vztah. Pokud mají společný cíl, pracuje se takhle nejlépe. Oba jedou nadoraz, zvláště Holly, která svými akcemi přebírá pravomoci detektiva. Ale nejvíc jsem oceňovala návštěvu Holly v léčebně Bayview, když konzultovala případ s tamním ředitelem a respektovaným lékařem v jedné osobě Seymourem Andellem. Přínosný zážitek. Každý případ je jiný - schizofrenici, psychopaté, sociopaté, s pohnutkami, bez nich, s fobiemi, bez nich. Ten vhled. Některé lidi nelze zařadit do žádné škatulky. "Je to ta nejvýjimečnější osobnost... . Pokoušet se ho zmapovat je jako zkusit náčrtkem Mariánský příkop. Ten tlak z hlubin je drtivý a vládne tam taková temnota, že si někdy chtě nechtě sama připadáte ztraceně." Není to jednoduché, Holly má tu čest s něčím jiným, než s následovníkem Richarda Sickerta, za kterého měla jednoho pacienta dr. Andella. Další mrtvola a téma bzučivek je také zajímavé při odhadu doby smrti. Mrtvoly přibývají. Závěr je dechberoucí, je třeba knihu přečíst. Prvotina Marka Griffina mě dostala, opravdu skvělé. Autor by měl psát dál.

petula22
08.09.2021 4 z 5

Poměrně zdařilý thriller, postava Holly mi byla sympatická, stejně tak i postava Bishopa. Odhalení vraha... za mě trošku přitažený za vlasy...ale i tak se těším na pokračování.

Agatha84
16.05.2021 2 z 5

Poslední dobou nemám na knihy žádné velké štěstí...Sběratelé zla jsou opravdu jen sbírkou zla. Nemám nic proti vyobrazenému násilí,má-li své opodstatnění, nicméně tady to využité panoptikum sériových vrahů žádný hlubší smysl pro příběh neneslo. Opět se jednalo o prvoplánové, rádoby šokující využití tématu. Jako kdyby to tu už asi tisíckrát nebylo. Připojte dávku stereotypně postupujícího vyšetřování, nudné a ploché postavy, nic neříkající dialogy... mám chuť odebrat ještě jednu hvězdu.

kofola33
23.03.2021 5 z 5

Dost dobry thriller! Nevedela jsem, co cekat, autora jsem jeste necetla, ale zklamani se nekonalo. Detektiv Bishop je naramny sympatak a psychiatricka Holly je tak trosku divna, hlavne svym zvlastnim konickem, nicmene spolu tvori dobry vysetrovaci tym pri hledani serioveho vraha. V prubehu cteni se par veci vyjasni, z minulosti i soucasnosti, vse ma sve misto a konec je mirne prekombinovany, ale zajimavy.
"Jsme to, co predstirame, ze jsme, a tak musime byt na to, co predstirame, ze jsme, opatrni.
Jedna vec me dost pobavila a sice kdyz Holly jela navstivit Bayview, podala vratnemu do okynka "obcansky prukaz". No nevim, v UK bydlim 10 let, ale "obcansky" prukaz jsem tu jeste nevidela:-)) Ale to je vec prekladatele. Pevne doufam, ze nam brzo prelozi druhy dil, letos vychazi uz treti, tak se mame na co tesit.

knihomolkadorfa
21.03.2021 5 z 5

Thriller přesně podle mého gusta. Promyšlené do detailů a vše do sebe zapadající. Detektiva Bishopa si prostě musíte zamilovat. Brala bych celou sérii s tímto sympaťákem. A Lee ...? No, tak to jsem nečekala. Snad už Mark Griffin chystá další příběh. Doporučuji !

janina66
27.01.2021 5 z 5

Výborný a velice čtivý detektivní thriller. Více jak 100%. Holly a detektiv Bishop je sympatická dvojka. A ten konec s Leem to mě dostalo. Také doufám, že bude pokračování.????

berila
18.01.2021 5 z 5

V tomto případě nelze dát méně než 5*. Opravdu výborný thriller. Doufám, že z toho bude série.

lucakuca
21.12.2020 5 z 5

Jooo! Ta čokoláda po šesté voněla až sem. Bláto a krev jsem měla až za ušima a byla jsem taky pěkně zmrzlá a otlučená, jak jsem se válela v té jámě a taky ten chlápek s vrzajícím kolenem mě vážně zajímá... STOP! Potřebuji kafe! A hned! Vážně to byla jen knížka?!

alzbeta4340
22.11.2020 5 z 5

Velmi dobře napsaná detektivka s prvky thrilleru. Sympatická dvojice, detektiv a psycholožka, spolupracuje na vyřešení sériových vražd. Jedině konec byl trochu neuvěřitelný, a i tak dávám plné hodnocení. Tohle se mi prostě četlo samo.

Erlif
05.11.2020 5 z 5

Na tuhle knížku jsem narazila náhodou, zaujala mě obálka... A opravdu jsem nelitovala. Od začátku se kniha dobře četla. Moc se mi líbilo profilování a uvažování a vcínění se do vraha. V knize se odhalují i další tajemství a příběhy. Moc by mě potěšilo, kdyby tato kniha nezůstala jen u jednoho dílu a vyšla by celá série s Bishopem a Holly. Tato kniha by si zasloužila daleko větší propagaci, aby se o ní vědělo. Kdo má rád detektivky thrillery apod musí být nadšen jako já.

blackoutzuzi
08.09.2020 4 z 5

Krimi příběh o vyšetřování případů sériového vraha v čele s detektivem Bishopem a forenzní psycholožkou Holly, která se zaměřuje na profilování pachatelů. Lehce morbidní, čtivá detektivka, které na výsledném hodnocení uškodí jen ten překombinovaný závěr.

petaSk
25.08.2020 5 z 5

Nakladatelství Host vydalo jeden z nejlepších thrillerů, jaký jsem četla. Sérioví vrazi, jejich psychologie, zohavená těla...To všechno jsme tady měli mnohokrát. Autor ale informace z psychopatie dokázal servírovat tak, že jsem neměla pocit, že mě poučuje nebo jsem znuděná z toho, že už jsem to slyšela mnohokrát.
Postavy detektivů jsou sympatické, a ačkoliv Holly je zase ta trendy divná, tak mi to nevadilo.
Zápletku jsem sice tušila od půlky, ale konec stejně překvapil, nezklamal a měl dostatečně dobré grády.
Překvapuje mě, že jsem o knize skoro nikde neslyšela, určitě by si zasloužila více pozornosti.

Jiparis
11.08.2020 4 z 5

Napínavé a čtivé, na prvotinu velmi zdařilé. Holly a Bishop jsou zajímavá dvojice , která se dobře doplňuje. Pikantnost přidává minulost Holly a hodně originální bylo místo, kde se serioví vrazi skrývali.

Knižní střípky
10.08.2020 4 z 5

Byl to po čertech dobrý thriller. Žádné zklamání se nedostavilo. Je to dynamické, čte se to jedním dechem, za mě osobně to nemělo žádná hluchá místa. Holly se pouští s plným nasazením do spolupráce s policií a snaží se maximálně využít své zkušenosti ze studia sériových vrahů, aby co nejrychleji nalezli pachatele. Jak je v poslední době moderní, i tato hlavní hrdinka má za sebou určitou problematickou minulost, která se samozřejmě určitým způsobem odráží i v současnosti. Holly i Bishop patří do kategorie sympatických hrdinů, a pokud jsem to pochopila správně, měl by být toto první díl ze zamýšlené nové série. Pokud to tak skutečně bude, já si velice ráda přečtu i další díl, protože tento thriller považuji jeho kvalitou za to lepší, co u nás vychází.

Celkově na mě kniha působila nepřekombinovaně, byla relativně uvěřitelná, je tedy fakt, že v jednom momentu jsem měla sto chutí s hlavní hrdinkou zatřást a zařvat na ni, jestli je normální, ale ok, takto si to autor vymyslel, toto jediné zakolísání jsem ochotná mu odpustit, protože jinak je to opravdu nadprůměrně dobrý thriller. A závěr byl skvělý. Jste-li fanoušky thrillerů tak jako já a nebojíte se jít do trošku drsnějšího kousku je tato kniha určená pro Vás.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

Autorovy knížky

Mark Griffin
anglická, 1968
2020  86%Sběratelé zla