Sázka na lásku

Sázka na lásku https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98523/sazka-na-lasku-98523.jpg 3 21 4

Příběh manželství odehrávající se na pozadí událostí let 1945 - 65. Autor líčí vztahy Čecha a Němky, kteří se rozhodli pro společný život. Počáteční překážky sice zvládli, ale manželství nakonec ztroskotá pro něvěry manžela a nedostatek pevného vnitřního vztahu.

Přidat komentář

Znedla
19.09.2019 3 z 5

Elena a Martin se setkávají za velmi dramatické situace ve složité poválečné době. Elena Němka čekající s rodinou na odsun - Martin Čech s velkou budoucností. A protože láska přemůže všechno, podaří se jim vstoupit do manželství na poslední chvíli před Eleniným odsunem. První roky manželství jsou pro Elenu velmi složité, lidé se na ní dívají přes prsty, nikdo pro ní nemá pochopení jen Martin a také je čeká radostná událost...
Jenže Martin má brzy pochopení i pro jiné paní a slečny a s jednou dokonce čeká dítě -
Elena tak stojí před velmi složitým rozhodnutím zda zůstat sama s dětmi v Československu, nebo u rodičů v západním Německu...

Sama jsem byla překvapená, tématem knihy. Ani já bych neřekla, že šlo o socialistickou agitku. Přesně jak píše zdennyrakky minulost českého pohraničí byla něco o čem se opravdu nemluvilo.

zdennyrakky
07.01.2017 3 z 5

Dovolím si reagovat na komentář od zoew. Pro mě je naopak neuvěřitelné, že za bolševika mohlo něco takového vyjít. Komunisté se snažili německou minulost českého pohraničí vymazat z historie, popřípadě překroutit - Němci byli "špatní" a poprávu uvolnili místo "hodným" Čechům. Tady je vykreslen podle mého vcelku reálný obraz poválečného čecháčkovství. Příběh na mne působil docela silně možná i proto, že sám jsem z Liberce a jeho minulost (dost hroznou "před" i "po") dost vnímám.


zoew
28.08.2013 2 z 5

Nemůžu si pomoct, ale na mě to působilo jako socialistická agitace v románovém obalu.

jprst
08.12.2011 1 z 5

Ačkoliv toto dílko označilo několik recenzí za jednu z nejúspěšnějších próz autora, dodnes jsem nepřišel na to, co je k tomu vedlo. A to jsem přečetl několik dalších autorových děl.