Šaraf - začarovaný kruh tradice, cti a lásky

Šaraf - začarovaný kruh tradice, cti a lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229920/mid_saraf-zacarovany-kruh-tradice-cti-a-VnX-229920.jpg 4 32 10

Saúdskoarabský generál Farhan al-Baláví oznámí své krásné dceři Marjam, že pro ni má ženicha. Nader je islámský fundamentalista a násilník. Nešťastná Marjam se z lásky k otci a oddanosti k islámu obětuje. Pak pozná amerického zubaře Joea, zamilují se do sebe a sní o společném životě. Když s ním Marjam otěhotní, Nader chce, aby Farhan dceru zabil – pošpinění rodinné cti šaraf se trestá krutě…... celý text

Přidat komentář

Jirinamac
22.02.2022 3 z 5

Románový příběh ze Saúdské Arábie. Čekala jsem od knížky něco jiného, než sledovat Mirjam, která je zamilovaná do amerického zubaře, ale je zde i přiblíženo něco z muslimských tradic a jejich zákonů, které si může každý muslim vysvětlit podle své potřeby, jak se mu zrovna hodí.

pch1976
25.08.2021 5 z 5

Dobrá kniha, odpočinkové čtení. Zajímavý náhled do odlišného způsobu života.


Pavčule
23.05.2021 5 z 5

Tuhle knížku jsem si zamilovala a dokonce jsem si jí z knihovny musela půjčit vícekrát . Jen by to už chtělo nějaké to pokračování .

soukroma
20.02.2021 3 z 5

Čtivé a svižné, romantické i napínavé, trochu informativní: indický autor z romantického příběhu "nevhodné" lásky udělal částečně očekávaný Bollywood, ale to by se děj nesměl odehrávat v Saudské Arábii v nedávné době. Jakkoli nezabíhal do podrobností, jasně z toho trčí všudypřítomné zákazy údajně plynoucí ze svaté knihy, zejména omezení a nebezpečí týkající se Saúdek, moc a bohatství (díky ropě) nikoli celé země, ale pouze královské rodiny čítající ovšem tisíce princů, z toho praměnící nenávist části populace vůči vládnoucí třídě a nenávist zahraničních pracovníků ze všech koutů světa vůči celé zemi (nebýt dobře placených zaměstnání, nikdo by tam nesetrvával). Pár věcí mi i přes upozornění na záložce, že autor "dlouhou dobu" v zemi žil, nesedělo. Romantický příběh byl prvoplánový, hrdinka naivní, rodinné zapeklitosti odpovídající arabské pohádce, stejně jako mnohé prvky, konec očekávaný. Šaraf dosažen?
Ale i tak za svižnou moderní četbu mísící exotiku, romantiku a v závěru i napětí 70%.

"... proniknout pod usměvavou masku Arabů, kterou se politici nechávali tak často ošálit.
Arabové byli mistři v mlžení a každou druhou větu uvozovali rčením inšalláh, takže i zkušený diplomat občas tápal, na čem se vlastně právě dohodli."

"...rizik jednání s temperamentními beduíny, kteří vás zaživa stáhnou z kůže, jakmile se jim znelíbíte. Zbraní, velbloudů a ovcí si cenili víc než peněz či lidského života a nejvíc ze všeho si vážili vlastní nezávislosti."

stju
26.02.2018 4 z 5

Příběh mne docela zaujal, ale spíš mi kniha připadala jako takové odpočinkové čtení. Fakt je, že na zajímavosti jí určitě přidalo prostředí, ve kterém se děj odehrával.

čef
22.08.2017 5 z 5

Očekával jsem něco jiného, ale vyklubal se z toho romantický dobrodružný román z pro nás těžko pochopitelného prostředí Saudské Arábie. Trochu stranou od literatury, kterou preferuji, mne kniha přeci jen docela zaujala a nemohu jí upřít i značnou dávku napětí a čtivosti. Další části trilogie bych si přečetl, pokud u nás vyjdou.

Ivanule
27.05.2017 5 z 5

Ráda si takhle přečtu o životě v jiných částech světa a pak si člověk jen může říct,že je vlastně rád,kde žije,protože jinde by to bylo třeba horší

e.jursova
16.06.2016 4 z 5

přečteno jedním dechem

Aaloha
17.03.2016 4 z 5

Pěkný příběh, knížka je napínavá do poslední stránky. Přečteno jedním dechem.

Nefer
11.04.2015 5 z 5

těším se na další díly :)

Štítky knihy

pro ženy milostné romány muslimové muslimské ženy Saúdská Arábie zakázaná láska

Autorovy knížky

Raj Kumar
indická
2014  79%Šaraf - začarovaný kruh tradice, cti a lásky

Kniha Šaraf - začarovaný kruh tradice, cti a lásky je v

Přečtených44x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce67x
Chystám se číst22x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x