Šanghajské nádraží

Šanghajské nádraží https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14776/bmid_sanghajske-nadrazi-MKk-14776.jpg 4 31 8

Dramatický román v historických kulisách z počátku 20. století zachycuje příběh ruského šlechtice, prchajícího po vítězství Říjnové revoluce do Číny a v krutém světě násilí, převratů a podsvětních intrik budujícího svou novou existenci. Mladý Alexander Karlov prchá se svým otcem po vítězství bolševiků z Ruska a po dramatické cestě přicházejí do Šanghaje, kde se v této bouřlivé době proti sobě staví v boji o nadvládu čínské triády, Čankajškův Kuomintang a Maova Komunistická strana Číny, a které je v té době jedním z nejrušnějších měst na světě. Nové dojmy mladý muž postupně vstřebává díky náklonnosti majitelky šanghajského nevěstince, která ho seznamuje s místní kulturou, zvyky a hlavně se spletitými a zrádnými společenskými poměry a důležitými lidmi. Hrdina pronásleduje totiž v Číně únosce své sestry, primitivního a brutálního bolševického funkcionáře a doufá, že se nejen pomstí, ale sestru najde. K tomu bez výčitek využívá i svých spojenců v podsvětí a nakonec se mu jeho předsevzetí s jejich pomocí splní. Tím se částečně odpoutá od minulosti a svou budoucnost spojuje se Šanghají, plnou nebezpečí, barev a křiklavých kontrastů.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Shanghai station , 2004


více info...

Přidat komentář

ainny
26.01.2024 2 z 5

Co napsat, když mi trvalo hodně dlouho to přečíst? Můj šálek kávy to bohužel nebyl.

stanislava9718
15.05.2023 3 z 5

Kniha o dobrodružství ruského mladého emigranta, po říjnové revoluci. Věrně popsaná a vylíčená atmosféra Šanghaje ve 20 století.


Katka2382
17.04.2022 4 z 5

Tož docela slušné to bolo.
Zařadila bych knihu jako dobrodružnou literaturu pro odrostlejší chlapce.

aardvarka
19.06.2018 4 z 5

Dobrodružné, má to příběh a atmosféru (někdy dokonce až vůni). Dozvěděla jsem se zajímavé věci o prostředí, do kterého přichází mladý příslušník ruské šlechty a jeho charismatičtější otec, a kteréžto prostředí přetvářejí podle svého, aby v něm mohli daleko od domova plavat.
Další postavy: rudý macho, připitomělá (ale zato na svůj věk vyvinutá) revoluční Američanka, nechutný ruský bratránek s hnisajícími boláky, jeho (tuším anglická) společnice, chtivá si užít s kýmkoliv jiným, než se svým sponzorem…. Shrnuto, prostě sympatické postavy jsou buď Asiaté (zejména sexy Číňanky) nebo carští důstojníci. Autor se vypisuje ze svých náctiletých erotických fantasií. Dál je to hodně o koních, o šermu, o respektování kultury. O nádraží to moc není, hrdina většinou jezdí rikšou (ke zlosti své US kamarádky) a i na ten vlak ve finále nasedá až za nádražím a z koně.
Ještě jednu rudou hvězdu by to zasloužilo strhnout za některé neuzavřené linky, které si autor připravuje pro další díl, ale budiž.

Alma-Nacida
13.08.2014 3 z 5

Nevím, jestli se dá říct o knize, že je to typické "béčko", ale tahle je. :) Dobrodrůžo, trochu moc krvavých, nechutných podrobností.

valentýna
21.11.2013

Kniha se četla docela dobře, i když mě mírně zklamala, očekávala jsem, že Šanghaj - jak to říct - bude víc čínská než ruská, ale hold taková byla doba .....nejspíš bych ji však zařadila raději do knih dobrodružných než mezi historické romány a podruhé bych ji již určitě nečetla.
Jo a pokud knihu chcete číst, tak si předem nečtěte příspěvek pode mnou, tedy jestli nechcete dopředu vědět co se stane a jak to dopadne ....

Ronin Roujin
18.06.2013 3 z 5

(SPOILER) Pokud prahnete po vysokém umění budete sklamáni. Pokud vám stačí jen dobrý "brak", tedy čtivý příběh, napětí a spoustu zajímavých faktů, mohla by se vám tato kniha líbit. Pokud zároveň máte slabost pro různé východňarské pronárody, připočítejte si další hvězdičku. V knize se jimi jen hemží, třetina postav jsou Rusové, třetina Číňané a pak tam vystupuje jeden Japonec, pár Mongolů a možná i nějaký TIbeťan.
Hlavní záporňák je mladý ruský šlechtic který prchá před rudými hordami transibiřskou dálnicí do Šangaje. Doprovází jej sestra a matka. Během cesty je ale vlak přepaden "komanči", kterým velí ruský, pardon sovětský politrug. Ten matce zlomí vaz (což ona nepřežije) a sestru unese a během prvního "boss fightu" zlomí bolševický komisař mladému šlechtici nohu. Že sestru čeká jen opětovné znásilňování si domyslí nejen mladý hrdina, tak čtenář.
Bohužel popisy znásilnění jsou vyloženě odbyté ; ) A připom by to mohl být motiv, který by se jako zlatá nit vinul celým příběhem, protože hlavní kladný hrdina zahodil buržoazní předsudky jako je láska, cit nebo slušné chování a ženy si buď s revolučním zápalem vezme násilím a nebo je uškrtí či jim zlomí vaz (matka hrdiny, předbubertální dcerka jednoho z ruských emigrantů v Šangaji). Tím se dostáváme k první významné ženské postavě románu. Jess je mladá američanka otrávená novou ideologií nenávisti importovanou z Ruska. Pomáhá našenu hlavnímu kladnému hrdinovi páchat trestní činnost a má slabost i pro našeho mladého šlechtice. Snaží se proplouvat mezi hlavním záporňákem a klaďňákem, do té doby než ruský šlechtic zjistí, že zná rudocha, který mu zabil matku a unesl sestru. Teď si musí vybrat a nakonec dá přednost "temné straně" a prozradí skrýš svého rudého přítele.
Také mladý ruský šlechtic přelétá mezi dvěma ženami. Kromě již zmíněné Jessiky, často navštěvuje čínskou majitelku bordelu, kterou vysekal z trablů a ta mu z vděčnosti věnovala permantku na deset nocí se svou elitní hééérečkou. Že se do ní zamiluje se dalo čekat. To že obchodní vztah nemá šanci přejít do osobního vztahu také.
Poté co, se ruští důstojníci pokusí ulovit rudého náčelníka, vše jde do finále. Při nepovedeném lovu je ruským komisařem zabit a znetvořen otec našeho ruského šlechtice. Poté dojde k závěrečnému boji (boss fight) v jedoucím vlaku, během kterého je rudý náčeník svrhnut mezi kola jedoucího vlaku. Později je nalezena jen jeho ruka.
Ve finále uspořádá náš mladý šlechtic pohřeb svého otce a získý tím titul hrabě a kniha končí. Jo, ještě tam jsou nějaké vedlejší mise, jako výlet do Mongolska, turnaj v šermu, různé dostihy a laškování se šéfem čínských trád, ale to už bych mohl tento názor vydat knižně.

luckah
23.08.2012 4 z 5

Velmi napínavé čtení. Nejprve trochu zmatek v postavách, ale kniha vám dá možnost se v nich časem orientovat. Líbil se mi popis prostředí a především příběh hlavního hrdiny. Neukončený konec knihy mě okamžitě přinutil koupit si její pokračování - Čínskou hvězdu. Pro všechny, co mají rádi historické romány, doporučuji! :-)

Štítky knihy

Čína politické události Šanghaj 20. století

Autorovy další knížky

Bartle Bull
britská, 1939
2008  79%Šanghajské nádraží
2009  79%Čínská hvězda
2000  89%Kavárna na Nilu
2002  100%Ďáblova oáza
2002  83%Hotel U bílého nosorožce

Kniha Šanghajské nádraží je v

Přečtených43x
Knihotéce50x
Chystám se číst14x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x