Meluzína, dívka jménem Ema

Meluzína, dívka jménem Ema https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14467/meluzina-divka-jmenem-ema-14467.jpg 4 25 6

Sanatorium podvržených série

< 2. díl >

Temný fantasy příběh ze současnosti. Za procitajícím černým lesem plným hladu stojí sanatorium pro choromyslné: Darkwood. Z města sem právě přivážejí dalšího pacienta, dívku Emu. Darkwood ji již dlouho zná. Už když se narodila, hledal ji v tom pokřiveném místě šílenství její kat. Po naivním dětství Zeleného skřítka přichází čas dospívání, Meluzíny. Z jejího pohledu je svět zmatený a cesty balancují nad propastí probuzených citů. Nalézt v něm své místo znamená nalézt odpověď na základní otázky sanatoria. Kdo jsou podvržení? Jde o dar či prokletí? A má smrt opravdu schopnost ukončit bolest a trápení? -- zdroj: legie.info --... celý text

Přidat komentář

Malarkey
31.08.2020 3 z 5

Druhý díl se očekávaně nese v podobné atmosféře, jak u dílu prvního. Jen s tím rozdílem, že na Sanatorium podvržených je nyní nahlíženo z pohledu náctileté Emy. Ta se do tohoto světa dostane poměrně nerada, ale okamžitě splyne s tamním světem. V něm mi ale chybělo více příběhu a naopak bych ubral samotného filozofična. Pořád se ale jedná o zajímavou abstraktní fantasy, která v tuzemsku asi jen tak nevznikne a docela by mě zajímalo, jak všechny ty otázky z onoho těžce uchopitelného světa autor ve třetím díle nakonec zodpoví.

lordes7975
19.12.2019 4 z 5

Kniha velmi volně navazuje na Zeleného skřítka, je tedy možné ji číst i bez znalosti „prvního dílu“. Sen je zde vysvětlen méně podrobně, zato názorněji, a znovu se zde setkáme s některými již známými postavami.
Na rozdíl od Zeleného skřítka mi dospělejší a sebevědomá (arogantní) Meluzína nepřirostla k srdci (postava, ne kniha). Její příběh je i tak poetický, kouzelný a s hořkosladkým koncem- ještě o něco otevřenějším, než jaký má Zelený skřítek.

Trilogie Sanatoria rozhodně není pro každého, pokud s ní chcete začít, zkuste napřed Kejklíře léta - jsou ze stejného světa a mnohem příčetnější. Pokud máte naopak trilogii přečtenou a marně hledáte co dál, na webu Mysteria je (nebo alespoň byla) k sehnání nevydaná kniha Chrám Triád. Ta je ještě pokřivenější než Sanatorium.


Finn69
16.11.2017 3 z 5

Druhý díl je "dospělejší" než první a líbil se mi asi víc. Jen ten konec je otevřený možná až trochu příliš, doufám že ve třetím dílu najdu nějaké odpovědi...

Nira_DeRaven
27.06.2017 3 z 5

Oproti prvnímu dílu mě Meluzína moc nebavila. Asi pro mě nebyl příběh tak chytlavý. Některé konce zůstaly otevřené nebo mi v ději úplně uniklo jejich řešení. Celkově jsme byla spíš zklamaná.

Ikkju
28.12.2011 4 z 5

Tehnle díl se mi zdál o poznání temnější. Na pokračování zatím sbírám sílu...

Denaille
15.11.2011 5 z 5

Přiznávám, že jsem knihu četla hodně dávno, ale stále si pamatuji, jak mě dostala. Přesně takový druh fantasy prostě miluju.
I přesto, že jsem neznala první díl jsem se nakonec odhodlala číst a nešlo toho litovat. Spolu s knihou Daň Peklu je tohle moje srdcovka a doufám, že seženu i další knihy.
Tenhle český autor je pro mě v naší zemi prostě jednička...

Štítky knihy

psychiatrické léčebny česká fantasy česká fantastika

Autorovy další knížky

Ondřej Netík
česká, 1973
2006  83%Zelený skřítek a děvčátko jménem Diana
2007  83%Meluzína, dívka jménem Ema
2010  73%Kejklíři léta
2014  84%Hříšky bílé lišky
2009  79%Tanečnice, věc názvem Sined

Kniha Meluzína, dívka jménem Ema je v

Přečtených42x
Doporučených6x
Knihotéce65x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x