Podsvětí - Artefakt

Podsvětí - Artefakt https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310198/mid_podsveti-artefakt-OCh-310198.jpg 4 66 21

Sam Barnetová série

1. díl >

Napínavá fantasy s nádechem detektivního příběhu přenese čtenáře spolu s hlavní hrdinkou Sam do tajemného Podsvětí, kde se odehrává boj o tajemný Artefakt. V příběhu nechybí bojové scény, napjaté mezilidské vztahy, půvab ani drsná realita magického světa...

Přidat komentář

Kate3003
24.11.2022 4 z 5

Tak tohle mě opravdu bavilo. Zaujal m nápad na fantasy svět zasazený do Prahy nebo spíše pod Prahu. Hlavní hrdinka mi byla sympatická a její energie byla neskutečná. Kniha byla plná akce, ale nechyběl ano vtip nebo napětí. Možná jen škoda té nevýrazné obálky, za kterou se skrývá tak zajímavý příběh. Autorka píše velmi čtivě a knihu jsem neodkládala pokud to nebylo nezbytně nutné. Pořád, ale zůstalo mnoho nezodpovězených otázek takže budu muset co nejdříve sáhnout po druhém dílu.

Al3x4nd3r
13.04.2021 5 z 5

(SPOILER) Bývá pravidlem, že první díly jsou většinou slabší. Čtenáři nemají tušení, co mají očekávat a spisovatel nás musí nějakým způsobem se světem a hlavním hrdinou seznámit. Já jsem se vcelku bál, že celá kniha bude pojatá v duchu detektivky a fantasy bude utlačována někde v pozadí. To se nestalo. První půlka knihy je spíše detektivní, ale v půlce se to přehoupne do akčního fantasy. V druhé půlce se příběh četl prakticky sám - stránky mi doslova mizely pod rukama, jelikož jsem za každou cenu chtěl vědět, jak to s hlavní hrdinkou Sam dopadne, zda přijde na to, kdo ji chce neustále zabít a zda se vysvětlí záhady, které během příběhu vyplývaly na povrch.

Vypíchnu zde jednu věc, která mi přišla úsměvná – elfy. Asi všichni známe elfy, ať už ze Středozemě nebo z Alagaësie. Byli zde vyobrazeni jako mocné postavy budící respekt. V téhle sérii jsou vyobrazeni jako někdo, komu se nedá věřit a nejlépe se od nich držet co nejdál.


Jajiinka
29.01.2021 4 z 5

Hodnocení 4⭐/5⭐
Je to sedm let co Sam Bernetovou nedobrovolně opustil její přítel Peter, jeho smrt jí velice zasáhla i z důvodu, že jeho pronásledovatelé se vyřádili i na samotné Sam. Všechny kosti v těle měla zlomené a nebyla velká pravděpodobnost, že ještě bude chodit.
Jenže nyní po sedmi letech Sam kráčí po ulici a přemýšlí nad tím, proč se její snoubenec rozhodl vzít roha těsně před svatbou, která má být zrovna v tento den. Ze zamyšlení jí vytrhne pohled na muže, do kterého omylem narazí. Muže, který je na vlas stejný jako její bývalý Peter.
Od této chvíle se někdo neustále pokouší Sam zabít. Co se stalo po setkání s Peterem? Sam začíná pátrat na vlastní pěst, a to co objeví by spíše zařadila do nějakého fantasy filmu. Dokáže Sam přežít střet s tímto tajemným světem?

Tato kniha je opravdu povedená. Již pohledem na obálku jsem věděla, že to bude zajímavé počtení. Obálka je opravdu skvělá! Kniha je prosycena autorčiným sarkastickým humorem a celkově její osobností. Myslím, že kdybych nyní dostala nějakou další její knihu do rukou, a nevěděla bych kdo ji napsal, určitě bych poznala její osobitý styl psaní. Zajímavá je i kombinace, kdy v začátku je kniha spíš detektivní a potom se z ní zrodí akční fantasy dílo, plné zajímavých tvorů a magiků. Bylo to zábavné čtení, které mě bavilo a konec mě velice překvapil. Těším se na druhý díl této série, jménem Ohnivé ostří. Beru knížku a jdu číst… ????

Mimochodem moc by se mi líbilo, kdyby byla samostatná kniha o strejdovi Maxovy a dračici El…. Mohlo by to být velice zajímavé.

Monni
02.11.2019 4 z 5

Kniha byla hned od začátku plná akce a kniha mě hned uchvátila. Ale postupě akce v knize ustávala. To mě přišlo trochu líto, ale ke konči to opět sílilo. Každopádně kniha byla čtivá. Občas jsem sice nepobírala postavy, které usilovně přemýšlely co a jak a při tom to bylo zcela zjevné :D. Každopádně se těším na další díl, který by měl být ještě údajně ještě lepší.
Dávám 3,5*

pafčaodřeky
06.03.2019 4 z 5

Jednoduše zábavné, akční-fantasy počteníčko pro nás mladé (nebo vnitřně mladé) holky. Pro chlapy spíš nedoporučuju, ten ženský úhel pohledu jim bude vadit. Pro Barnie: SBH hodnocení odpadů je pro mne doporučením, že se mi kniha bude líbit :))

nik077
04.03.2019 5 z 5

Kniha se mi moc líbila....

Barnie
25.11.2018 5 z 5

Jedná se o jednu z mých nejoblíbenějších knih. Skvělá kombinace detektivky a fantasy plná akčních scén, sarkastického humoru, propracovaného magického světa a bytostí a fakt zábavného propojení se světem, který znám.
Všichni máme nárok na vlastní názor, ale právě proto, že mě kniha tak baví, přijde mi správné uvézt na pravou míru několik nepravdivých informací uvedených v minulém komentáři SBH. Hlavní hrdinka měla páteř zlomenou nějakých pár let před probíhajícím dějem. Zraněná sice byla, ale chlapíky nezvládla sama, měla dost výraznou pomoc svého strýce. Drak ve Vltavě? No jasně! Je to fantasy. To samé se dá aplikovat na odrážení kulek mečem. SHB zřejmě přehlédla výcvik, kterým hlavní hrdinka prošla. Kniha je super a nezaslouží si být hodnocena na základě nepravdivých informací.

SBH
14.10.2018 odpad!

Od prvních stránek se nabízelo srovnání s Dcerou kostí a dýmu a filmem Kill Bill. Jsem zastáncem recyklace použitých nápadů, ovšem nové zpracování musí mít šmrnc. Tady chyběl, a citelně.
Hlavní hrdinka typu Johany z Arku, "vetři si do toho hlínu a bojuj dál", mi vůbec neseděla. Všechny další postavy (výhradně mužské) splývaly. Záhady a tajemství byly tak přitažené za vlasy, že vůbec nevzbuzovaly můj zájem (drak ve Vltavě?). Humor jsem nenašla ani pod lupou.
Podle komentářů níže kniha působí jako dílo zahraničního autora. Ano, to je pravda. Tedy přesněji řečeno působí jako překlad zahraniční fantasy. (Autorka pracuje jako překladatelka.) Její styl obsahuje všechny typické chyby - časté opakování slov, opakování informací, a co je nejhorší - opakování hlášek. Každý byl "tajemný jako hrad v Karpatech", Sam pokrývala listy svého deníku zásadně "rozsypaným čajem". Ve třetině mě to zmohlo, konkrétně po scéně, kdy Sam se zraněnou páteří, otřesem mozku a zlámanou rukou přemůže partu ruských mafiánů křížených se zabijáckými čaroději. Odrážení kulek z revolveru čepelí meče je namouduši lahůdka.
Ve chvíli, kdy jsem pocítila odpor při představě, že knihu otevřu a budu číst dál, jsem vyhlásila porážku. Nedočteno, nedoporučuji.

Carolka409
23.08.2018 5 z 5

Tak tohle je bomba knížka. Parádně se četla,mohu jen doporučit.

Zdenička007
19.06.2018 3 z 5

No, pro náctileté holky s láskou k fantasy je to fajn. Mladá rebelka, které se otočí život vstupem do pražského podzemí... Autorka píše hezky, dobře se to čte, ale nejsem již mládež, takže jsem se spíš usmívala... trochu ptákovina, ale roztomilá, akční, napínavá.
Prostě na fantazy nejsem... přesto jsem knihu neodložila, špatná není. Čte se fajn a všem mladým, hlavně holkám, ji mohu doporučit.

P.ary
29.04.2018 5 z 5

Opět spokojenost... autorka mě vtáhla do děje během chvilky... pokud máte rádi fantasy, tak touto knihou určitě vedle nešlápnete... Doporučuji :-)

trudoš
25.02.2018 2 z 5

Výhodou autorky je její slohová predispozice. Kde spousta začínajících tvůrců tápe, tam se Kristina Hlaváčková pohybuje jistým krokem profesionála. Vyprávění šlape, věty plynule přecházejí jedna v druhou a zatínání zubů u kostrbatých dialogů se nekoná. Po úvodní akci však přijde rozpačité vysvětlování toho co, kdo, kde a proč. Vývoj děje tak už v půlce ustrne a zápletka se až do konce prakticky nehne. Vše pak vygraduje na posledních stranách, kde si spisovatelka dokonce nechává pootevřená dvířka pro pokračování.
Možná kdyby byla kniha o polovinu kratší, bylo by z ní slušné akční béčko. Takhle mě vatová výplň až příliš bila do očí, nehledě na to, že originality je v ní poskrovnu. Naopak, často se zde pracuje s otřepanými motivy, aby byl vykreslen svět, jenž by šel shrnout do několika vět. V tomhle ohledu pak trpí věkové zařazení cílových čtenářů. Na odrostlejší je to dost prostinké, pro mládež zas moc dospělácké, přitom ale vyjadřování a chování hrdinů odpovídá spíše druhé kategorii.

WhiteGirlCZ
18.08.2017 5 z 5

Knížka sama o sobě byla velmi pěkná a dokázala vás jakoby vtáhnout do děje. První dojem teda nebyl nic moc, ale hned jak se začaly dít věci hned jsem změnila názor a dál už jsem se nemohla odtrhnout. Jinak mne překvapilo že takovou dobrou knihu napsala zrovinka česká autorka a ještě že se odehrávala v a pod Prahou? No zírám. Jinak knihu vřele doporučuji a už se těším na další díl.

KatChiss
30.05.2017 3 z 5

Čekala jsem více fantasy. První zmínka se objevila asi ve třetině knihy. Příběh obsahoval magii a nadpřirozené bytosti. Hlavní hrdinka Sam mi byla velmi sympatická, líbil se mi její sarkasmus.
Při čtení mi ale přišlo, že jsem vynechala předešlý díl. Přitom žádný není.
Hodnocení: 3,5/5

JaneSnapeová
04.04.2017 5 z 5

Příběh se mi velice líbil, v knize bylo, co od dobré knihy očekávat. Za mě s čistým svědomím tuhle knihu doporučuji.

Kačí137
22.03.2017 4 z 5

Pěkný, pěkný. Hrdinka je skvěla popsaná, není problém ji držet palce. Má hezký, suchý humor. Děj knížky se dost rychle střídá a je tam samé tajemno. Vlastně dočtete první díl a zjistíte, že nic nevíte :-D. Stále ty samé otázky a žádné odpovědi. To jsem zvědavá, co s tím spisovatelka udělá dál. Držím palce a podporuji české spisovatele!!

DariDerek
08.03.2017 5 z 5

Abych knihu milovala, musí být napsána přesně tak, jako tato. Já ji miluju.
Skvělá hrdinka, její ironie, cynismus a schopnosti... Perfektně napsáno, výborně zpracováno. Jednoznačně 5*. :-)

Dani3
17.10.2016 5 z 5

Skvělé fantasy. Spolu se Sam Barnetovou nahlédneme do světa kouzel a magie, do tajemného podsvětí, které je obyčejným smrtelníkům pečlivě skryto.

Musím říct, že jsem se dobře bavila, na začátku jsem se trochu obávala těch „japonských prvků“, ale vůbec k tomu nebyl důvod. Prostě to tam patřilo a bez toho by to vlastně ani nebylo ono.

Autorka mě úplně dostala některými slovními obraty, až jsem měla někdy co dělat, abych se nesmála na veřejnosti nahlas.
Pokud má autorka v plánu napsat pokračování, určitě si ho nenechám ujít. Zakončení příběhu je dost volné, ale hlavně některé věci by si zasloužily trochu víc rozvinout…

Beovulfak
15.07.2016 5 z 5

Opravdu povedené. Jen mám pocit, jako bych četla již druhy díl, a ne první. Možná je to záměr, rozhodně to ale není na škodu. Moc se těším, jak se děj vyvine v dalšíh dílech, ve které doufám.

Niskushka
25.06.2016 5 z 5

Úžasná knížka, hltala sem ji jedním dechem, možná bych uvítala trochu víc romance, ale jinak je kniha úžasná. Doufám v další díl!

Autorovy další knížky

2014  77%Čarodějka
2014  84%Černý jezdec
2015  85%Pramen moci
2016  78%Podsvětí - Artefakt
2019  85%Proroctví

Kniha Podsvětí - Artefakt je v

Přečtených96x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených3x
Knihotéce95x
Chystám se číst55x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x