Salvador Dalí - Skutečný příběh

Salvador Dalí - Skutečný příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37176/salvador-dali-skutecny-pribeh-37176.jpg 3 23 4

Belgický obchodník s umením Stan Lauryssens zarobil milióny na modernom umení. Pritom predával len diela jediného umelca: španielskeho surrealistického maliara Salvadora Dalího. Bizarné maliarove diela boli zaujímavé pre novozbohatlíkov, investorov a obchodníkov, ktorí tak prepierali špinavé peniaze. Stanovi to neprekážalo. Práce, ktoré predával, získaval z pochybných zdrojov. Veľmi rýchlo však zistil, že tým najpochybnejším a najtienistejším zdrojom bol práve sám Dalí. Posadnutosť všemocným dolárom dohnala maliara k tomu, že sa zapojil do falšovania vlastných diel. Čím dlhšie Lauryssens Dalího predával, tým viac spoznával umelcove vnútorné inšpirácie, jeho extravagantný životný štýl. Napokon sa rozhodol Dalího bizarný životný príbeh priblížiť všetkým fanúšikom španielskeho surrealistického génia cez optiku vlastnej autobiografie.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Dali and I: Surreal Story


více info...

Přidat komentář

Kája95
21.03.2020 5 z 5

Kdysi jsem knížku četla a líbila se mi. Smyšlený zajímavý příběh

niknikita
07.02.2019

Není to první příběh Salvadora Dalího, který jsem četla, ale stejně jsem opět občas nevěřila, jak šílený musel být on i celá společnost, která se nechala jeho extravancemi pohltit. Jedno je jisté, že někteří lidé jsou schopni pro peníze udělat cokoli.
Každopádně je to strhující četba, plná neuchopitelného naturalismu a lží.


Uroborus
12.03.2018 5 z 5

Príbeh má svoju šialenú dynamiku, ľadová drť je vám vhodená priamo do tváre, priamočiaro, surovo! Neviem koľko je v tom pravdy, ale číta sa to skvelo, nenudíte sa ani chvíľku!

Majollica
15.08.2012 3 z 5

Stejně jako čtenářka, která vložila svůj komentář do anotace, byla jsem i já zprvu trochu překvapena obsahem knihy a způsobem, jakým byla napsána. Stan Lauryssens se rozhodl vylíčit svou zpověď - věřme, že pravdivou - uměleckého a investičního makléře specializujícího se na dílo Salvadora Dalího, "zlatokopa", který se za obchodování s padělky Dalího děl dostal do vězení. Střípky ze života Dalího a jeho věčné múzy Galy tu působí jen jako koření autorova příběhu. Ano, pro někoho je to možná málo. Ty střípky jsou však natolik šokující, excentrické a ostré, že pro mne jich tam bylo právě dost, tím spíš, jsou-li pravdivé. A já věřím, že ano. Je to skutečný příběh o Dalím a o obchodování s uměním vůbec.

Štítky knihy

surrealismus Salvador Dalí, 1904-1989

Autorovy knížky

Stan Lauryssens
belgická, 1946
2008  67%Salvador Dalí - Skutečný příběh

Kniha Salvador Dalí - Skutečný příběh je v

Právě čtených1x
Přečtených39x
Doporučených1x
Knihotéce22x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x