Sága rodu Herriesů díl II: Judita

Sága rodu Herriesů díl II: Judita https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285013/bmid_saga-rodu-herriesu-dil-ii-judita-Cbx-285013.jpg 5 1 1

Sága rodu Herriesů série

< 2. díl >

Svým bohatým vypravěčským stylem popisuje autor osudy dětí Tuláka Františka Herriese, především Davida a poslední dcery Judity, která se narodila z veliké lásky a nese v sobě polovinu herriesovské krve a polovinu krve cikánské po své matce Mirabelle. Zdá se, že docela kopíruje jak život svého otce (stále na nějakých cestách), tak i své matky (velmi dlouho se nemůže odpoutat od své první lásky). Podobně jako její otec i ona se provdá za někoho, kdo v rodě Herriesů rozhodně vítán není. Řízením osudu ji částečně vychovává její bratr David, z jehož domu však uteče, aby se do něho po letech vrátila v jiné roli. Její duši je nejbližších jen několik málo mužů, kteří však vždycky nějak zvláštně přijdou o život. Nakonec zůstává se svým jediným synem Adamem tam, kde vyrůstala a odkud tolik chtěla utéct. Leží totiž před ní velmi obtížný úkol, který si předsevzala a který hodlá splnit v dalším autorově dílu.... celý text

Přidat komentář

kamibe
10.01.2020 5 z 5

Bylo to pro mne opravdu krásné čtení. Těšil mě barvitý popis postav a jejich charakterů i niterných duševních pochodů, neméně barvité byly popisy událostí, krajin, změn počasí, ba i politických událostí té doby.
Dcera tuláka Františka a jeho milované Mirabely, kteří oba při jejím narození zemřeli, se chvíli ocitla docela sama, ale protože soused, který se na koni i se svými psy vracel domů, pláč novorozeněte zaslechl a vydal se za hlasem, byla malá Judita zachráněna, vyrostla z ní svérázná žena, která v sobě nezapřela půlku tuláka a půlku cikánky. Zamilovala se do Jiřího Parise, dosti pochybné existence, který peníze získával nahodile a nezákonně. Protože mu hrozilo, že ho společník zničí, raději ho utopil. Čelil pak spolu se svou Juditou, kterou zpočátku nijak nemiloval, ale vždycky se k ní po čase rád vracel, dlouhé návštěvě otce onoho zavražděného, který to tušil, ale počkal si, až to z Jiřího konečně vypadlo a pak to skončilo zase smrtí Jiřího. Judita zůstala sama, zamiloval se do ní muž, kterého však ona nechtěla, neboť její srdce stále hořelo pro Jiřího, nicméně pro svoji povahu, která o každého chtěla pečovat, mu přeci jedné chvíle podlehla, porodila pak syna Adama a několik let pobývala v domě, kde vyrostla pod zvláštním vedením svého bratra Davida a ve společnosti Davidova syna Františka (který se něčím docela podobal svému dědovi a kterého Judita velmi měla ráda a on sám věděl a přiznával, že jediná ona mu dokonale rozumí). Řídila dům vlastně namísto jeho krásné, ale podivně líné a později i nevěrné ženy Jenifery. Byly to obtížné doby, které spolu všichni prožívali, Judita několikrát z domu utíkala, po narození syna Adama žila několik let tam, kde to měla nejradši, ale pak zase žila s Jeniferou, Františkem a jejich dvěma dětmi, už se chtěla vrátit do svého oblíbeného místa, ale protože František si vzal život , nechtěla opustit Jeniferu, která potřebovala pomoc s vedením domu.
V celém rodu Herriesů se táhne nevyřešená záležitost s rozlomeným vějířem, která dosáhne závažných rozměrů a Judita, velmi nakročená od Jenifery odejít, zůstane, protože se chce utkat se svým synovcem Waltrem, jenž stále touží po pomstě pro svou matku za onen rozlomený vějíř, který má na svědomí právě Jenifera. Takže zůstává tam, odkud tolik chtěla odejít, a touží vychovat syna Adama tak, aby nakonec byl, podobně jako David, tím nejlepším z Herriesů.
A tak by mě lákalo číst další díl, ale kdepak k němu přijdu? V ústecké knihovně měli jenom tyhle první dva!

Autorovy další knížky

Hugh Seymour Walpole
anglická, 1884 - 1941
1938  0%Život a dobrodružství Jana Cornelia
1936  40%Inkvisitor
1946  0%Katedrála
1946  0%Zpověď Jana Talbota
1937  100%Sága rodu Herriesů díl II: Judita