Syn řeky

Syn řeky https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61374/bmid_syn-reky-x76-61374.jpg 4 11 3

Sága o Konfluenci série

1. díl >

V budoucnosti víc jak deset milionů let vzdálené existuje za hranicemi Galaxie snad poslední planeta, na níž se udržel život v pozemské podobě. Yamamanama, mladý hrdina Ságy o Konfluenci, jak obyvatelé svoji planetu nazývají, vyrůstá na břehu Velké řeky. Na Konfluenci žije deset tisíc různorodých ras, protože však Yama nepatří k žádné z nich, touží nalézt svou pokrevní linii. Pozoruje lodě plující do války a sní o tom, že se vydá do světa a stane se hrdinou, netuší však, že je sám středem tajné války, neboť má podivuhodné schopnosti, které si teprve začíná uvědomovat...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Child of the River , 1997


více info...

Přidat komentář

ludek.n
04.09.2023 4 z 5

Umělá planeta, řízená stroji a obydlená deseti tisíci zvířecími rasami, pozvednutými záhadnými Ochránci na lidskou úroveň. A v tomto světě se narodil Yamamanama, Syn řeky, který se nepodobá nikomu z ostatních a přitom vládne mimořádnými schopnostmi. V prvním díle trilogie Konfluence sledujeme první krůčky mladého Yamy za nelezením svého původu a osudu. Paul J. McAuley se rozmáchl pěkně doširoka a vytvořil svět se spoustou tajemných nápověd. Nic vám tu nenaservíruje pěkně po lopatě, ale nechá vás tápat a prodírat se houštinami jeho podivuhodného, feudálně-kybernetického, světa. K tomu řada legend o Ochráncích a Předcích dnů, válka kdesi ve středu světa a ambice nejrůznějších skupin i jednotlivců, z nichž každý chce něco jiného pro sebe i pro svět. Trochu to připomíná chaos, který je nicméně řízen a usměrňován zkušenou autorovou rukou do pevných kontur, jež přece jen dávají smysl. Pokud však očekáváte zodpovězení alespoň některých otázek z široké palety, které se v příběhu objevily, budete zklamáni. Kniha končí ostrým střihem a nezbývá než sáhnout po dalším dílu.

Metla
10.04.2019 4 z 5

Tuhle knížku jsem četla v době jejího vydání před devatenácti lety, ale nějak jsem nedošla až ke třetímu dílu, proto jsem se rozhodla "Ságu o Konfluenci" oprášit. Z příběhu mi v hlavě uvízly pouhé střípky, takže to pro mě bylo prakticky jako první čtení.
Konfluence je planeta osídlená tisícovkou rozmanitých inteligentních ras, jen mladý Yama, nalezenec, není schopen najít nikoho ze své pokrevní linie. Mladík má neobvyklé schopnosti a sní o tom, že je předurčen k čemusi výjimečnému. Rozhodně nechce následovat usedlou kariéru písaře, kterou mu naplánoval otčím, nejvyšší úředník městečka Eolie.
Děj je od prvních stránek hodně dobrodružný, silně kořeněný zajímavým prostředím, fantasy prvky se hojně mísí se sci-fi kulisami. P.J. McAuley nesklouzává k nadměrné popisnosti, přesto mi nedělalo problémy si svět živě představovat. Například Město mrtvých, rozsáhlá nekropole, pro mě bylo hotovým turistickým zážitkem.
Důležitou roli v životech obyvatel Konfluence hraje mytologie, otáčející se kolem Ochránců a Kacířů. Tyto pasáže z teologie a historie planety jsou dávkovány relativně řídce, snad aby se čtenáři nenudili. Osobně bych ráda lépe pochopila, jaké události Konfluenci zformovaly, ale jsou přede mnou ještě dva díly, předpokládám tedy, že mě autor průběžně zasvětí.
Výtku si dovolím k psychologii postav ala korpus na pizzu: nizoučké placky v očekávaném tvaru. Zapomeňte na duševní loupání cibule, odhalování vrstev povahy, emotivní dýchání s charaktery. Každý holt nemůže být Stephen King.
Celkově jsem si z tohoto návratu odnesla příjemné, převážně pozitivní dojmy a pokud mě paměť neklame, pokračování "Předkové dnů" bylo ještě zajímavější a čtivější.


WugWugs
14.10.2016 3 z 5

Syn rieky svojím priamočiarym rozprávaním o odkrývaní veľkého poslania prv nevýznamného hlavného hrdinu pripomína skôr fantasy žáner. V kontraste k tomuto oddychovému príbehu (ujde) McAuley neustále odhaľuje históriu, mytológiu a teológiu ašpirujúc na vesmírnu úroveň space opery – a že je tam tej mytológie a tajomstiev nasúkaných hodne. Výsledok je celkom príjemný na zabitie poldňa, ale nič zvláštne z pohľadu príspevku do science fiction. McAuley ma síce opakovane nepresvedčil, obe pokračovania sú však podobného rozsahu a určite nájdem ďalšie oddychové popoludnie na nadviazanie.

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

Paul James McAuley
americká, 1955
2001  51%Fairyland
2010  60%Tichá válka
2000  78%Syn řeky
2011  60%Zahrady slunce
2000  80%Předkové dnů