Svět mnoha barev

Svět mnoha barev https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60628/bmid_svet-mnoha-barev-dUt-60628.jpg 4 18 6

Sága o Exilu v pliocénu série

1. díl >

Spořádaná a mírumilovná společnost Galaktického Milieu jednadvacátého století nemá místo pro dobrodružství, tajemství či podivnosti narušené lidské psychiky. A tak, když je objeven jednosměrný časoprostorový tunel na Zemi před šesti miliony lety, všichni milovníci dobrodružství, neznámé romantiky a svobodného života bez přísných milieovských pravidel dychtivě spěchají, aby něco nezmeškali. Každý svého štěstí strůjce. Ale nikdo si nedovede představit, co ho čeká...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Many-Colored Land , 1981


více info...

Přidat komentář

Luigi1
22.04.2023 4 z 5

Ze začátku to byla dřina,ale pak se to pomalu rozjíždělo

ludek.n
06.05.2019 5 z 5

Julian Mayová vybudovala ve své tetralogii o Exilu v pliocénu hned dva světy: mohutné, spořádané, shovívavé a mírumilovné Galaktické Milieu, zahrnující stovky planet a šest ras kolonizátorů, kteří společně sdílejí vyspělou technologii a ovládají mentální funkce, a pak prehistorický svět pliocénu, vzdálený šest miliónů let v minulosti, kam vede jednosměrný časoprostorový tunel profesora Guderiana. Zatímco se seznamujeme s poměry v prvním z nich, v druhém se dějí pořádně divné věci. Na zoubek se jim podíváme společně se Zelenou skupinou, jejímž přičiněním se na nás události v pliocénu začnou valit takovým způsobem, že protržení přehradní hráze gigantické vodní nádrže se jeví jako nudná selanka. Autorka to má všechno dobře promyšlené a je skutečně radost ponořit se do obou jejích světů. Děj se záhy po průniku do minulosti rozdělí tak, jak se to stane i Zelené skupině, do dvou paralelních větví, přičemž Svět mnoha barev sleduje jednu z nich až k hektickému finále. Druhou linii si Mayová evidentně schovává pro pokračování a já za sebe se na něj opravdu těším.


jerisno
27.02.2018 5 z 5

Se zahanbením na sebe vyzradím, že ke koupi této velmi zajímavé knihy mě nevedla znalost autorky (slyšel jsem o ní poprvé), ani povědomí, že jde o úvodní díl jakési pliocénní ságy, ale jen a pouze barevná a velmi přitažlivá obálka se dvěma lepými děvami. Když se, po několika dnech, mé oko dostatečně potěšilo, dostavil se spásný a nečekaný nápad si knihu také přečíst. Byl jsem lapen, překvapen a nadmíru potěšen. Hodně originální námět, spojený s cestami časem, poutavě a velmi čtivě napsaný. Později se mi do rukou dostal druhý díl "Zlatý náhrdelník", kterým jsem byl už mírně zklamán, rozhodně nedosahuje kvalit dílu prvního. Teprve po čase jsem zjistil, že se chystá i díl třetí "Nezrozený král", ale na ten v mé knihovně už nezbylo místo. Nic to však neubírá na vysokých kvalitách této úvodní části. Mám v plánu se k celé sérii ještě jednou vrátit (důchod ?) a tentokrát ji "zkousnout" kompletně.

tartan
14.01.2018 3 z 5

Nemožno povedať, že by to bolo nezaujímavé. Je to dosť exotická sci-fi, nepoznám inú, ktorá by sa odohrávala v pliocéne. Pamätám si však, že sa mi to nečítalo ľahko a miestami mi to prišlo nezrozumiteľné. Druhý diel ma bavil ešte menej a tretí som si už ani nekúpil (odhliadnuc od toho, že knihy vychádzali s dosť značným časovým odstupom). Aby som sa však priznal, prvý diel som si vlastne kúpil najmä kvôli obálke. ;-)

Pasadenka
29.08.2016 3 z 5

Tato knížka je hodně… šílená? Sci-fi a fantasy psané ženou pro NEženy. Rozhodně se nedá říct, že je to průměrná knížka. Není psaná úplně čtivě, v některých pasážích se člověk úplně ztrácí, ale. Ale je to rozhodně zajímavé počteníčko. Další díl u mě i tak leží ledem. Jak píši. Zajímavé počteníčko. :)

Sadako
01.10.2014 3 z 5

[následující +/- platí pro celou sérii]

Svět mnoha barev u mne zabodoval zejména použitím (nejen) legend Tuatha Dé Danann v podivném scifi/fantasy universu, kde se cestuje branou do pliocenní minulosti a kde štvanci jedenadvacátého století nalézají kromě pravěkých zvířat též zvláštní dvourasu mimozemšťanů, svázanou krutými tradicemi a naopak svazující přišedší lidi coby své otroky. Kromě již zmiňovaného užití mýtů doceňuji schopnost autorky pomocí letmých, na první pohled okrajových narážek o jistých událostech tyto později rozvést jako poměrně zásadní pro další děj a naopak neoceňuji množství různé vaty, která je zde žel také k nalezení a už vzhledem k rozsáhlosti jí není úplně málo.

/mile mne překvapil slušný překlad, u něčeho, co na první pohled vypadá jako krmná fantasy a mnou bylo zakoupeno vlastně náhodou, bych to nečekala/

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

Julian May
americká, 1931 - 2017
1995  78%Svět mnoha barev
2000  80%Zlatý náhrdelník
2007  86%Nezrozený král
2005  80%Perseův bodec

Kniha Svět mnoha barev je v

Přečtených30x
Doporučených3x
Knihotéce54x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x