Začátek nové éry

Začátek nové éry https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466887/mid_zacatek-nove-ery-tlB-466887.jpg 4 47 15

Sága jednoho století série

< 3. díl

Závěrečným dílem, navazujícím na předchozí Dcery nové doby a Konec starých časů, vrcholí trilogie Sága jednoho století. S hlavními hrdinkami se setkáváme v poslední třetině 20. století, kdy do jejich životů vstupují teroristické útoky Frakce Rudé armády, epidemie nemoci AIDS, sjednocení Německa, díky němuž se opět shledávají rozdělené rodiny, i další politické události končícího století. Čtyři přítelkyně stále stojí při sobě, v dobrém i ve zlém. Henny Ungerová slaví 70. narozeniny a mezi gratulanty jí přicházejí popřát její nejvěrnější kamarádky Käthe, Lina a Ida. Tradici nezlomného přátelství a vzájemné opory ctí i nová generace jejich dětí a vnoučat. Hennyina vnučka Katja sní o tom, že bude jako fotoreportérka cestovat po světě, a při tom se musí vypořádat s láskou k východoněmeckému herci Jonovi a překonat železnou oponou. Idina dcera Forentina se vrací do Hamburku s překvapením a také Ruth, Käthina adoptivní dcera, je pevnou součástí klanu rodiny a přátel. Bestsellerová autorka Carmen Kornová se v poslední části trilogie soustředí na mladou generaci potomků hrdinek a románovou ságu o čtyřech rodinách z hamburského Uhlenhorstu, které sleduje po celé jedno století pohnutých německých dějin, uzavírá. Opět využívá své žurnalistické průpravy a působivě a autenticky servíruje publiku dobové detaily z oblasti hudby, literatury, módy a kuchyně, ale i společenských konvencí. A sama dodává: „Měla jsem štěstí, že jsem mohla psát o tak báječných postavách. Občas mívám dojem, že je potkávám u nás v Uhlenhorstu, jako by všichni byli mými sousedy a ještě něčím mnohem víc, chápu je teď jako svou rodinu. Jsem za ně vděčná.“... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Zeitenwende , 2018


více info...

Přidat komentář

bábuška
14.02.2023

Přestávám ani ne v polovině, nečtivá kniha.

Andyska007
03.12.2022 4 z 5

Četla jsem všechny díly ságy. Tento poslední mě zaujal asi nejméně, ale přesto byl zajímavý. Na pozadí příběhů postav jsem se dozvěděla zajímavosti z německé historie.


Noisette73
22.09.2022 2 z 5

Toto už se mi nelíbilo, první a druhý díl ano, ale toto už být nemuselo , myslím,že se motivy moc opakovaly a bylo to už mlácení prázdné slámy.

Helenan77
14.09.2022 2 z 5

U prvního dílu jsem se nudila. U druhého trápila. Do třetího jsem se nechtěla vůbec pouštět. Ale zvítětila zvědavost, co když autorka překvapí. Bohužel, to se nestalo, dokonce třetí díl považuji za nejslabší. Na všech třech dílech oceňuji reálie Hamburku a historické události na jejichž pozadí se trilogie odehrává. Ovšem styl psaní by otrávil i jedovatého hada. Mnohdy zbytečné a prázdné blábolení, dialogy plné banalit, některé postavy těžko uvěřitelné, zidealizované, bez vady na kráse či charekteru. Vzhledem k tomu, že jde o současné dílo, které vznikalo v novém miléniu, způsob psaní autorky je "nemoderní", zavání starými časy.

TeraBla
05.04.2022 4 z 5

Očekávaný závěr trilogie. Co do děje žádné větší zvraty, postupné loučení s hlavními postavami, vítání nové doby. Oceňuji zakomponování moderních dějin. Jako předchozí díly se i tento četl sám a svižně.

douchova11
06.03.2022 5 z 5

Celá sága je velice čtivá, i když tam vystupuje poměrně hodně postav. Jako veliké plus vidím na začátku každého dílu shrnutí o jednotlivých postavách - člověk se pak lépe zorientuje.

cérka
13.02.2022 4 z 5

Závěrečný díl mi hned na úvod přichystal pořádný kvíz. Vlastně celou knihu mi na mysl přicházely otázky: A to je proboha kdo? Ke komu patří?
I přes velkou spletitost "rodinných" vztahů tento příběh tří kamarádek, k mému velkému údivu, smysl dával. Ano, tato válečná generace měla a má pevný kořínek, chuť žít, smysl pro humor a asi už je jen tak něco nepřekvapí.

Co musím knize vytknout je brožované vydání, velmi špatně se drží a neustále hrozí, že se vám rozpadne v rukou. Malinkata písmena s řádky tak pevně k sobě řazenými, že by ani smítko nepropadlo. A do třetice. Příliš velké množství cizojazyčného textu, který si mi méně jazykové vybavení mnohdy těžce překládáme.

Knihu hodnotím 4* a věřte je to opravdu po zralé úvaze. Každá z postav je v tomto románu pevně ukotvena, má svůj charakter, tvář a směr. Novodobé dějiny Německa jsou zde promítnuty v osudech lidí a to je asi pro mě ta nejlepší možnost pochopení lidských vztahů.
Tuto rodinou ságu řadím k těm povedeným. Musíte se kvůli velkému množství postav více soustředit, ale taky se máte pořád na co těšit.

brabofka
09.01.2022 5 z 5

Jak zde již zaznělo. Sice je to srovnáváné s Geniální přítelkyní, ale tohle se mi četlo a líbilo více. Uzavření příběhu a života 4 přítelkyň v Hamburku. Sice jsme svědky nejen jejich příběhů ale i dějin, které je provázely. Zajímavé postřehy, které se nikde moc v hodinách dějepisu neučí, ale všechno mi to přišlo zrychlené. Příběh klouzající jen tak po povrchu. Nic moc v hloubce, a přitom si myslím že by mu to slušelo. Za mě sice 5*, ale je to jen proto jak moc dobře se to četlo, a jak hezky se čtenář dokáže do děje, i po pauze v této sérii, vrátit.

Amanita
31.12.2021 5 z 5

Pěkný závěr trilogie. Řekla bych oslava rodiny, přátelství a mezilidských vztahů. Kdo by si nepřál takovou rodinu, v níž se všichni milují, podporují se a pomáhají si.
Skoro je mi líto, že už je konec...

Vojslava
08.12.2021 4 z 5

Dočteno, a ano, ačkoliv je styl stále stejný, zběžný a informativní, skoro bych řekla, že víc poznámky ke kronice než kronika jako taková, přece mne četba bavila. Odchody hrdinů a hrdinek na věčnost se daly čekat, ale autorka se mile vypořádala s tématem "věčné rodiny", takže pořád bylo možné se těšit z nových postav a generací. Sice nevím, jestli trilogii budu číst někdy ještě jednou, ale nelituju.

Madelisi
13.09.2021 5 z 5

(SPOILER) Celá trilogie mě nesmírně bavila. Nemohla jsem se odtrhnout od čtení.
Fascinovalo mě, jak Alex radil Klausovi před cestou do New Yorku, aby si měl ruce, ať nedostane AIDS. Připadá mi, že kvůli této zápletce musel být syn jedné z hrdinek teplý.

Krásně akční byl útěk Jona a jeho bratra z Východního Německa přes Prahu.

Jelikož trilogie zaobírá celé století, bylo zřejmé, že se budeme v tomto díle hodně setkávat se smrtí hlavních postav. Jelikož téměř všichni byli devadesátníky, tak čtenář nebyl moc smutný.
Jediný šok jsem zažila u těhotné přítelkyně Konstantina, stejně zbytečně mi připadala smrt jeho dědečka Uda v prvním díle. Je neuvěřitelné, že se bavíme o události před nějakými 70 lety.

Souhlasím s názorem níže, chtělo by to volné pokračování. Příběh čtyř přítelkyň a jejich manželů se uzavřel, ale jejich děti, vnuci a pravnuci žijí dál.

Lucienka220
10.09.2021 4 z 5

Milý závěr trilogie, ve které projdeme jedním stoletím v historii Německa (a potažmo Hamburku). Nakonec mě příběh čtyř přítelkyň nezarmoutil. Velmi jsem oceňovala, že při sobě stály v dobách dobrých i těžkých a zlých.
A taky nakonec musím ocenit idylické vztahy a smířlivá řešení i velmi ožehavých a smutných situací v rodinách a mezi přáteli. Po četbě mnoha psychologicky rozervaných próz to byl hotový pohádkový balzám na duši, protože tak nějak by měly vztahy mezi blízkými lidmi vypadat.
Celkově trilogii hodnotím jako pěkné, inteligentní čtivo pro ženy.

MaximumRide
30.08.2021 5 z 5

Pro mě osobně krásné uzavření příběhu. (Bývá srovnáván s Geniální přítelkyní, pro mě byla tato sága o stupeň dokonce lepší). Postavy jsou velmi sympatické, člověk s nimi prožívá celý jejich život.
Nemůžu se ztotožnit s názory, že nejlépe se četl první díl. Mě se četli dobře všechny tři, u třetího jsem naopak nechtěla knihu dočíst, čím víc se blížil konec.
Asi by mi ani nevadilo nějaké volné pokračování, celkem ráda bych se dozvěděla, jak pokračovali životy ostatních :)

Arbenin
19.07.2021 2 z 5

Asi nejslabsi dil trilogie. Nase hrdiny sledujeme od konce 60.let do prelomu tisicileti, poznavame jejich partnery a partnerky, deti, nemoci, ocekavani i zklamani. Z dobre rozbehnuteho pribehu z Dcer nove doby se v Zacatku nove ery stava spis lehci cteni, ktere problesknou zajimave momenty a popisy (predevsim kolem pribehu Ruth a castecne Jona)

maryzka
17.07.2021 3 z 5

Poslední díl této trilogie uzavírá osudy hlavních hrdinů, kdy hlavní hrdinky z předchozích dílu zestárnou a do popředí se dostává mladá generace, jejich problémy i společenské změny 20.století.