Rychlost zvuku

Rychlost zvuku https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417447/bmid_rychlost-zvuku-Y2r-417447.jpg 4 31 9

Rychlost zvuku série

1. díl >

Autistický mladík Eddie Parks touží po jediné věci: uslyšet hlas své zesnulé matky. Proto pracuje na vývoji unikátního přístroje, který dokáže rekonstruovat zvuky z minulosti. Hotový vynález se ale brzy stane cílem mocných a nebezpečných organizací, neboť pro toho, kdo zařízením disponuje, přestanou existovat jakákoli tajemství… Eddie se tak ocitá ve velkém nebezpečí a jeho empatická doktorka Skylar Drummondová musí riskovat vše, aby ochránila svého pacienta i jeho nebezpečný vynález.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Kalibr
Originální název:

The Speed of Sound , 2018


více info...

Přidat komentář

rm
01.03.2024 5 z 5

No, me se to líbilo. Edie byl rozhodně zajímavá osobnost. Děj odsejpá a tak se těším na další díl.

woita
03.04.2023 2 z 5

Tématicky zajímavé, nejen po teoretické části věnované archeoakustice i pokud jde o autistické spektrum a jeho potencionál. Pokud se máme bavit o samotném zpracování, tam už bych byl o něco opatrnější. Jednotlivé kapitoly jsou krátké, během kterých se toho většinou moc neudá, a lehkým krokem postupují k akčněji laděným pasážím, o čemž řeknu trochu níže.

Na knize mě zaujal krom Eddieho zařízení, také samotný tvůrce a společnost proti které stál. Začnu tedy u Edwarda. Postavu Eddieho je těžké popsat. Díky svému talentu i prokletí zároveň je lehké jej považovat za podivína. Upřímné jsem ho nebyl schopen vidět jako dospělého, ale spíše jako otravné dítě. Jsou místa, zvláště zpočátku, kdy jsem si musel na jeho výstřelky zvyknout. Eddie je nicméně zajímavá postava i z jiného úhlu. Po celou knihu má zajímavé otázky, podněty či náhled na naše každodenními procesy, zvyky a projevy, které si ani neuvědomujeme. Proč kupříkladu lžeme, proč dáváme vyhýbavě otázky/odpovědi, co nás nutí se usmívat či projevovat emoce, nebo proč jsme nesví už z pouhé přítomnosti jiných lidí. Rychlost zvuku není zrovna doktoranska práce na téma autismu, přesto dává zajímavý vhled na tuto sociobehaviorální problematiku.

Společnost pro ochranu amerických hodnot (SPOAH) mi připomíná jiné dvě literárně podobně laděné soukromé agentury. Jednou je Konsorcium pro falšování reality ze série Falzifikátoři a BTC z knihy Gravitace. Jedna se snaží řídit určitým směrem společnost, druhá si uzurpuje technologický pokrok. SPOAH jistým způsobem kombinuje obě tyto tajné spolky a je tím, co vnáší do knihy vzrušení, jež z toho dělá ten správný konspirační thriller.
Ve souvislosti SPOAH s osobou doktora Fentona lze s trochou nadsázky hovořit o honění se za vlastním ocasem. Oba se snaží získat vynález do své moci, přesto přinejmenším jeden neví o faktu, že vděčí za svou existenci právě tomu druhému. Pokud by oba subjekty spolupracovali, celá zápletka by se zhroutila jako domeček z karet.

V knize je i pár akčnějších momentů. Nepatří mezi ně útěk Eddieho se Skylar, nýbrž kdy dochází na poměřování sil mezi Barnesem, šéfem ochranky Domu Harmonie, a kontraktory SPOAH. V jejich podání nejde o žádné přestřelky. Sokové jsou zarputilí profesionálové, kteří střílí jen v případě jisté rány, což z jejich duelu bylo velmi patrné. Takto dlouho jsem nezažil tak dokonale něco podbného popsané.

Kniha během četby je schopna zaujmout, nicméně po odložení vše vyšumí a zůstane jen jisté povědomí o příběhu a jeho okolnostech. Sáhnout proto po pokračování nijak netoužím ....


petr_
09.08.2021 3 z 5

Téma knihy je zajímavé, ale děj mi připadal trochu zmatený, takže jsem obtížně rozlišoval jednotlivé vlivové skupiny. Stejně tak bych řekl, že příběh je nedotažený do konce, sice nekončí žádným happyendem, tak je nedokončený. Ponechaly si jednotlivé úřady a organizace svoji moc, nebo se něco změnilo.
Řekl bych, že kniha mě zaujala především vztahem Eddieho a doktorky.

Ráďa505
29.07.2020 4 z 5

Velice příjemná, zajímavá a čtivá kniha. Musím přiznat, že myšlenkové pochody Eddieho mě fascinovaly :) Těším se, že si přečtu druhý díl.

soukroma
21.03.2020 5 z 5

Bezvadné: akustická archeologie a autistický akustický génius, k tomu pár tajných služeb, státních amerických a ještě tajnějších soukromých loutkoherců. Zajímavé, poučné, čtivé, dojemné, s otevřeným koncem.

Jamra
29.02.2020 4 z 5

Zajímavé myšlenkové pochody hlavního hrdiny. Takové, podle kterých lidé bez jeho diagnózy nemusí přemýšlet. Kniha je plná akce, ne jako v podobných knihách, kde se nic akčního neděje a akce přijde až na posledních stránkách.

bagel
04.02.2020 4 z 5

Pomalý začátek, ale pak mě to zaujalo. Nejvíce se mně líbily pasáže popisující chování a reakce hlavního hrdiny. Jsem zvědavá na druhý díl.

Sixtinka144
16.01.2020 5 z 5

Knihu jsem si koupila, i když jsem absolutně netušila o čem má být. Poslední dobou se ráda vrhám do knih, o kterých nevím nic. Musím říct, že jsem nic podobného nikdy nečetla, a to čtu rozmanité knihy i žánry poměrně hodně. Podle mě, si tuhle knihu musí každý přečist, aby si udělal vlastní názor, protože tohle? Já jsem z knihy úplně odvařená, a přemýšlím nad tím skvělým příběhem do ted. Jako jo, ze začátku je trochu těžké si zapamatovat všechna jména, a knížka fakt vyžaduje 100 procentní soustředění , ale vážně to stojí za to. Příběh vyprávý o mladém muži, který má autistickou poruchu ,která mu ale napomáhá ve vynalézání nových a užitečných přístrojů. Bohužel, jak to tak bývá, ho lidé jen využívají ve svůj prospěch, a každý si z jeho nejnovějšího vynálezu chce ukrást alespon malinký kousek pro sebe. Příběh je velice fascinující, hlavně kapitoly s Eddieho pohledu, protože jsme mohli pozorovat jeho myšlenkové pochody a stavy. Knihu jednoznačně doporučuji.

eliska3868
28.08.2019 5 z 5

Ta knížka se mi hrozně líbila. Tenhle příběh má smysl. I když je to dost americký styl. Každá situace pořád se něco děje a nešlo to tu knihu odložit.

Štítky knihy

špionáž

Autorovy další knížky

Eric Bernt
americká, 1950
2019  77%Rychlost zvuku
2020  78%Zvuk ozvěn

Kniha Rychlost zvuku je v

Přečtených41x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce77x
Chystám se číst47x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x