Ryby, které lezou na stromy

Ryby, které lezou na stromy https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450958/mid_ryby-ktere-lezou-na-stromy-bb1-450958.jpg 4 11 5

Sebastian Fitzek, věhlasný autor psychothrillerů, si v této knize pokládá existenciální otázky: Co je v životě důležité? Jak najdete štěstí? Které životní cíle jsou správné? Co se naučíte z porážek? A jak se vypořádat se svými bližními? Co je v životě důležité? Na poutavých osobních příbězích ukazuje, co je v životě důležité a jak může člověk žít šťastně. Ujistíte se o hodnotách, na kterých vám záleží Inspirací mu byla otázka, co by dal svým dětem do života, kdyby mu nezbývalo moc času. A tak je tato kniha velmi osobním dědictvím otce pro jeho malé děti, ale také poselstvím pro ty, kteří se chtějí zastavit a ujistit se o hodnotách, jež jsou pro ně důležité.... celý text

Literatura světová Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Anag
Originální název:

Fische, die auf Bäume klettern: Ein Kompass für das große Abenteuer namens Leben , 2019


více info...

Přidat komentář

jaroiva
03.12.2023 4 z 5

Mám papírovou knihu, což nečtu často, a i od autora je tohle celkem netradiční - motivační "příručka". Ale líbí se mi, i když je určena vlastně pro jeho děti... čili další generaci, než jsem já.

Cajda
08.03.2022 5 z 5

Boží! Úplně boží! Tu si nechám, nutně ji potřebuju mít v knihovně!!!!!!
A teprve teď pana Fitzeka doopravdy miluju!


Jajiinka
16.12.2021 3 z 5

Hodnocení 3⭐/5⭐

Kniha začíná tím, že se Fitzek vydává na cestu letadlem a jeho žena se ho zeptá, zda už uzavřel závět pro své tři malé děti. Když nad tím poté uvažoval, majetek se vždy nějak dostane do tech správných rukou ale co jeho pohled na život? Kdo dětem předá tento jeho odkaz? Proto vznikla tato kniha, která má děti provést radami otce, který pro ně chce to nejlepší.

Na tohoto autora jsem zvyklá úplně v jiném žánru, proto mě tato kniha docela překvapila a chtěla jsem zjistit jaké jsou osobní zkušenosti a moudrost tohoto autora. Mě osobně se nějaké jeho názory a rady líbili a nějaké ne. Je to subjektivní, ano je to zajímavé, ale nějak moc mi tato kniha nepředala a v některých částech jsem se trochu nudila. Jeho ostatním dílům se tato kniha určitě nevyrovná ale pro jeho fanoušky je to zajímavá četba. A také asi i pro rodiče všeobecně, aby nelpěli jen na materiálních hodnotách a co pro dítě vybudují, ale také jak ho vychovají a jaké životní rady mu dají.

eva3992
24.10.2021 3 z 5

Známý autor psychothrillerů tentokrát úplně jinak. Rozhodl se, že napíše knihu pro své děti, kde bude všechno, co by jim rád řekl. Co je v životě důležité a jak může být cesta životem šťastná.

Osobně mám ráda motivační knihy a knihy pro osobní rozvoj, tato mi však moc nesedla.

V knížce projdeme opravdu širokou škálu toho, co nás v životě potká – přátelé, láska, štěstí, odvaha, přání, závist, porovnávání se. Autor nám ke každému tématu přidává osobní zkušenost, svůj názor a radu pro své děti. V jeho výrazech je často znát, že je vystudovaným právníkem a také je tu hodně znát jeho „vypsaná ruka“, takže mu nedělá problém se o jednotlivých tématech rozepsat až románově. Ale to byl pro mě kámen úrazu….

U každého tématu bylo tolik příkladů a řečí kolem, že než se autor dostal k tomu, co nám chtěl říci, tak už mě to nezajímalo a ztratila jsem pozornost. U tohoto typu knížek mám raději kratší povídání, spíš až jen heslovité kapitoly. Ale to je můj osobní problém a věřím, že takhle obsáhlé texty mají své fanoušky.

Jedno velké moudro jsem si přece jen z knížky odnesla: „Nemůžete se zavděčit všem.“. Stará pravda, kterou je dobré si připomínat, obzvláště v dnešní době sociálních sítí.

I nadále zůstanu autorovou fanynkou, ale pouze v případě jeho skvělých psychothrillerů.

Marekh
03.09.2021 5 z 5

Kniha má 18 kapitol a jedná se o knihu motivační. Myslím si, že kniha je vhodná jak pro fanoušky spisovatele SEBASTIANA FITZEKA, tak také pro čtenáře, kteří od něj nečetli žádné knihy nebo jenom pár psychothrillerů, tak jako je to v mém případě. Nicméně mě autor přesvědčil, abych četl jeho další knihy. Knihu hodnotím na 100 %.

Nápad k napsání této knihy dostal při cestě letadlem a při této cestě si řekl: „Co bych dnes chtěl říct svým dětem, kdybych věděl, že k tomu zítra už nebudu mít příležitost?“ Svým 3 dětem a potažmo ostatním čtenářům dává rady do života. Vidíme jeho pohled na život a musím říci, že jeho názory jsou rozumné a dívá se na život s nadhledem. V žádném případě nám svoje názory nevnucuje. Celkově jsem se s jeho názory ztotožňoval, u některých jsem se pozastavil a popravdě řečeno jsem se v minulosti nad nimi nezamýšlel.

Autor nám popisuje příběhy, které osobně prožil. Některé příběhy jsou smutné, ale jsou to příběhy ze života. Autor je empatický, lidský, přiznává chyby, kterých se v minulosti dopustil a dokáže provést sebereflexi. V knize nalezneme odkazy na knihy, filmy a spisovatele a další osobní osobnosti, které má autor rád. V knize nalezneme také humor, který je přirozený a nenucený a je fajn, že si autor dokáže udělat legraci sám ze sebe.

Důležité myšlenky, které bychom si měli zapamatovat a ke kterým bychom se měli vracet, jsou zvýrazněny modrým písmem, což je fajn. V knize nalezneme hodně témat k zamyšlení.

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Miluji kraviny, pokud lidi rozesmějí a nikomu neublíží.

Prosím, mějte vždy na paměti, že žádný člověk si situaci, do níž se narodil, nezasloužil. V pozitivním i negativním smyslu.

Zamilovat se je jako letní bouřka, která z čistého nebe udeří na otevřeném poli a jíž nelze uniknout, i kdyby člověk chtěl.

Vaše myšlenky jsou svobodné. Slova, která je následují, by však měla být pečlivě volená. Nejen ve vztahu k přátelům, příbuzným a známým. Ale také vůči lidem, se kterými jste se osobně nikdy nesetkali.

Autorovy další knížky

Sebastian Fitzek
německá, 1971
2014  83%Sběratel očí
2018  78%Balíček
2010  79%Zaklínač duší
2015  87%Izolovaný
2019  84%Terapie