Rút

Rút https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526403/bmid_rut-6554f55620c2b.jpg 4 6 2

Rút. Kniha, která zdánlivě vypráví příběh jedné rodiny. Čtenář v ní však může objevit pozvání, aby se vystavil tématům jako jsou umírání a smrt, předsudky, vztah k cizincům nebo nakládání s vlastním dostatkem. A taky leccos o laskavosti, věrnosti a podnikavosti. Kniha s těžkým začátkem a nadějným průběhem i koncem. Příběhem statečné a odhodlané konvertitky provází evangelická farářka Saša Jacobea.... celý text

Duchovní literatura Náboženství Literatura naučná
Vydáno: , Biblion
Originální název:

Rút , 2023


více info...

Přidat komentář

milary
22.01.2024 5 z 5

Mám stejně starou dceru jako je autorka. A tak se mi text neustále prolínal s realitou současnou i dávnější, zpřítomňoval mi biblické postavy Rút i Noemi, probouzel mou představivost a nořil mne do nápomocných řádků pravé části dvoustran. A tam jsem nacházela stejnou měrou jak klíč k neznámému, tak studený obklad občas malinko poťouchlé střízlivosti, když jsem se v duchu (nikoliv Duchu) nechala unést plytkým a netolerantním žehráním na cosi, co mi pro svou jinakost "zalezlo za nehty". Vlastně to bylo docela často, a to i ve chvílích, kdy se dění jevilo jako hrdinské a pozitivní. :)

Rút zve k objevování souvislostí, akcentuje témata která nezastarala a nezastarají, pobízí k osobní inventuře, ukazuje cestu k víře s odvahou k milosrdenství, k víře srdcem a bez výběrových řízení. Bůh klepe na dveře. Slyšíme..?

Chesterton
27.12.2023 5 z 5

Kterak vždy a stále "chodit s Bohem" ?

Autorka zmiňuje Talmud i Harryho Pottera. Všímá si nepatrných detailů. Píše v krátkých větách i jednoslovně.
Pro mě radostný průvodce realitou současnosti skrze vnímání jednoho příběhu Bible srdcem a v souvislostech. Dostala jsem ji jako milý dárek od rodičů autorky a svou průvodcovskou službu Adventem splnila na výbornou.

Útlá knížka do batůžku i kabelky na toulky přírodou i šalinou.
Fajnové ilustrace!
______________________________
Pro ty, co knihu četli ještě detail.
Nahlédla jsem samozřejmě do jeruzalémské bible, přečetla si celý originál a našla laskavý dovětek k noci, kterou Rút trávila s Boázem:
9,,Kdo jsi?" řekl. „Jsem tvoje služebnice Rut," řekla mu. „Rozprostři nad svou služebnicí cíp svého pláště, ty máš totiž výkupní právo." 10,,Bud', dcero, požehnána od Jahva," řekl, „tento druhý skutek lásky, jejž konáš, předčí ten první, neboť jsi nehledala mladíky, ať chudé či bohaté. 11 A nyní buď, dcero, bez obav, učiním pro tebe vše, co mi řekneš, neboť všechen lid u brány mého města ví, že jsi dokonalá žena!

A taky bych asi měla dodat, že vždy, když se v liturgii čte úryvek o Noemi a snachách, kterak se rozhodují tak, jak se rozhodly - jednak smekám před Rút a jejím vztahem k Noemi a druhak přeji a prosím o stejnou odvahu k víře či stálosti a pravdivosti i svým snachám :o)
5/5


Štítky knihy

náboženství biblistika, výklad Bible

Autorovy knížky

Saša Jacobea
česká, 1985
2023  83%Rút

Kniha Rút je v

Přečtených4x
Knihotéce9x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x