Rusko - země plná překvapení

Rusko - země plná překvapení https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59721/mid_rusko-zeme-plna-prekvapeni-KLy-59721.png 4 21 6

Podtitul: Země plná překvapení. Obrovité Rusko s přilehlými jižními republikami je říše protikladů.Má subtropická i arktická moře, neprostupné lesy i bezlesé tundry, horké pouště i hory pokryté věčným sněhem a ledem. Najdeme zde uzemí zničená průmyslem a drancováním přírodních zdrojů, naproti tomu také přírodu téměř nedotčenou činností člověka. Potkáváme tu jak světlovlasé Evropany, tak i tmavé Asiaty, můžeme narazit na nevlídné, nespokojené lidi, a naopak objevil obyvatele velice pohostinné a šťastné. Leoš Šimánek uskutečnil to, co se podařilo jen málokomu. Procestoval bývalý Sovětský svaz od západu na východ podél jeho jižní hranice. Chtěl se na vlastní oči přesvědčit, jak pokročila devastace přírody a co se tam dá ještě zachránit pro příští generace. Během cesty napříč Ruskem objevil některé oblasti, které unikly ničivému působení člověka a které se jako národní parky nebo chráněná území dají ještě uchovat ve své neporušené podobě. Daleko od měst se setkal s lidmi, kteří udržují tradiční způsob života i dávné zvyky. Se svou manželkou a kamarádem, který dobře znal celou zemi před i za Uralem, proputoval Leoš Šimánek velký kus bývalého Sovětského svazu a poznal život v něm na vlastní kůži. Šťastnou náhodou získali povolení vkročit do pohraničních pásem, kam předtím nikdo nesměl. Tato kniha Leoše Šimánka nemá jen informativní hodnotu. Je objektivní a zároveň kritická, je nabitá akcí i zcela nečekanými dobrodružstvími.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Action-Press
Originální název:

Sowjetunion , 1991


více info...

Přidat komentář

LunaL.
13.04.2022 4 z 5

Poslední dobou slyšíme o Rusku jen ve spojitosti s válkou. Proto jsem sáhla po téhle knize, abych si připomněla, že Rusko není země, která rozpoutala válku.
Knihy od Šimánka mám ráda, i tahle se mi líbila. I když tím, jak projel tolik částí Ruska, tak byla místa a zážitky popsané ve zkratce, což je škoda, ráda bych se dozvěděla víc. Popisoval cestu, kterou zažil krátce po otevření hranic - zajímalo by mě, jestli se do Ruska ještě někdy vydal a jak moc se za ta léta změnilo.

Lienilda
06.08.2019 4 z 5

Přečetla jsem si tuto knihu znovu asi po 15letech. Na spouste Simankovych diashow v Chocni jsem byla a pár knih doma máme. Nejvic se mi asi líbila ta z Kanady se stavbou srubu. Co bych vyčetla primo konkrétně teto knize je velka stručnost. Myslím, že se autor mohl mnohem vice rozepsat o svych zazitcich na ukor davne historii navstivenych mist. Co se mi nelibilo byl useknuty konec, plavba po Bajkalu a pak nic. Jak se dostali domu, co rikali v Tatře na Tatru atd? :) Fotky jsou tedy na 90.leta krásné.


milan3144
20.03.2019 5 z 5

Tak tohle byla rychlovka. Textu v této knize opravdu není mnoho a slouží jako rozšiřující a doplňující informace z výpravy k fotografiím přírody a lidu této obrovské země. Právě její rozlehlost, a v určitých oblastech stále ještě poměrně malá zalidněnost, dává předpoklady, i přes ten až surový přístup k přírodě, že se zde stále ještě nacházejí oblasti lidskou činností nezasažené a tím tak s přírodou panenskou. Právě taková místa, se svojí drsností a zároveň krásou, jsou pro mne nesrovnatelně přitažlivější, než například Eiffelova věž, či zkomercionalizované Niagarské vodopády, nebo nedej bože nějaká zaplněná pláž, byť s tím nejluxusnějším zázemím.

kika 13
04.05.2013 5 z 5

Jako vždycky prostě má u mě pět hvězdiček.

marmoni07
20.01.2012 5 z 5

Já osobně považuji Rusko nejen za nádhernou publikaci, ale i za nejlepší Šimánkovu diashow.

nightlybird
15.05.2011 5 z 5

Rusko, to slovo ve valné části z nás vyvolává tak trochu negativní pocity.Kvůli rozhodnutí několika idiotů se tahle negace přenáší na celou zemi, na obyčejné lidi, na literaturu... a při tom ta země, ti lidé a vlastně i ta literatura trpěli rozhodováním stejných magorů snad i víc než my. Tohle si člověk letmo promítne v hlavě při listování v téhle knize s minimem doprovodného textu, zato s krásnými fotografiemi, ukazujícími jakýsi průřez přírodními krásami ruské krajiny v její mnohotvárnosti, ale i tváře lidí a snímky jejich každodenního života. Opravdu náš fotograf (byť žijící v cizině), který má boty z toulavého telete, předvedl své specifické vnímání světa kolem nás.