Rozvod šestkrát jinak

Rozvod šestkrát jinak https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534653/bmid_rozvod-sestkrat-jinak-65faa7b0d7d2b.jpg 4 39 11

Knížka je volným souborem literárně uměleckých, ale i odborných psychologických pohledů na problematiku rozvodu. Problematiku, která je v našich, jinak často luxusních životech tím nejtěžším, čím můžeme projít. To zvláště v případech, kdy jsou do rozpadu vztahu zaangažovány naše děti. Kolem rozvodů a úpravy péče o děti panuje řada mýtu a omylů, které se v systému péče o ohrožené děti předávají čistě ústní tradicí s potenciálem nenávratně rozrývat životy a vztahy dětí i dospělých. Tato knížka je koláží předních českých spisovatelů, umělců a psychologa, kteří se snaží na tuto problematiku poukázat. Není to faktografie, i když všechny příběhy mají základ v reálných kauzách, ale spíš vykřičník. Chce upozornit na to, co se v našich rodinách a především v hlavách našich dětí děje, aniž bychom si to, jestliže se ocitneme v rozvodovém poli, uvědomovali.... celý text

Přidat komentář

PetraBery
27.03.2024 3 z 5

Šest povídek o rozvodech, jak děti situaci v rodinách vnímají, doplněné poznámkami psychologa. Šablona jednotlivých příběhů je podobná, přesto je každá jiná. Je zde dobře vidět, jak je důležité při rozchodu rodičů brát ohledy na děti.

SuperSmidrs
08.02.2024 4 z 5

Nijak nenadchne, nijak neurazí, výrazně svou povídkou v dobrém slova smyslu ční Michal Sýkora.


pakoshka
20.03.2023 2 z 5

Z praktických důvodů jsem potřebovala knihu, které nebudu muset věnovat pozornost vkuse a nijak zvlášť u ní přemýšlet, proto opět sbírka povídek. Tato se soustředí na rozvody, každou povídku navíc okomentuje psycholog. Z jeho komentářů jsem si sem tam vyzobla nějakou myšlenku, která mě zaujala.

Nicméně k beletristické části - velmi monotematické. Ve všech povídkách se rozvádí zajištěný pár s malým dítětem, ve většině je ta švihlá žena. Dovedu si představit, že by mě bavila povídka o rozvadějících se bezdětných nebo naopak o páru v předdůchodovém věku, s odrostlýma dětma. O lidech, co místo 3+1 v paneláku mají menší statek a zvěř, nebo řeší finanční problémy. Takhle jsem antologii louskala s mírných vzdycháním.

charlizee
13.01.2023 4 z 5

Antologie obvykle nevyhledávám a k této “rozvodové” jsem se dostala jen díky kamarádství s Michalem Sýkorou, který do ní přispěl svou povídkou.
Teď bych chtěla být takovou kamarádkou já pro vás a říct vám, ať po knížce sáhnete a přečtete si ji. A to i v případě, že se vás rozvod netýká.
Je to totiž výborné čtení a to nejen po stránce beletristické, ale také informační - každá povídka je totiž následně odborně okomentována prof. Radkem Ptáčkem, špičkovým psychologem a bývalým soudním znalcem v oblasti psychologie. Ten knihu opatřil také úvodem.

Za obzvlášť vydařené považuju povídky Petry Dvořákové a Michala Sýkory (a s čistým svědomím se zříkám jakékoliv předpojatosti).
Matka v Petřině povídce je zpracována tak přesvědčivě, že zapomenete dýchat a budete zatínat zuby i svaly. Ty myšlenkové pochody jsou bohužel velmi, velmi přesné. Petra mě tady zase přesvědčila, že ačkoliv ji všichni chválí za věrné zobrazování mužského myšlení, tady ty “narušené” ženy, či ženy s pokřiveným vnímáním reality, jsou prostě její výsostnou disciplínou.
K Michalově povídce jsem (jako obvykle) přistupovala s co možná nejkritičtěji nastaveným vnímáním, leč… zbytečně. Precizní výstavba celého příběhu, dobře zpracovaná psychologie všech tří hlavních postav, u nichž jsou navíc ozřejmeny jejich motivace a vzájemné působení…, tak se podle mě píše povídka.
Na omezeném prostoru dokážete vyjádřit to, co v rozsáhlejším epickém žánru.

Romalu
18.07.2022 4 z 5

Díky za to, že konečně vychází knížky o problémech současnosti! To tomu přidává hvězdičky mého hodnocení. Ale jak tu už bylo zmíněno, nerozvádí se jen střední třída. rozvádí se i matky, které pak musí každý měsíc těžce bojovat o každou korunu alimentů od neplatícího otce, stejně tak se rozvádí velmi mladí bezdětní lidé a tak dále... Ale děkuji za tuto knížku. Něco podobného na pultech chybělo.

L.Helena
06.07.2022 4 z 5

Jak už tady pár komentářů přede mnou psala Nasko, i mně v knize chyběla větší rozmanitost. S výjimkou poslední povídky se jednalo o nejfrekventovanější problémy v případech, kdy se rozvedení rodiče nejsou schopni dohodnout ohledně péče o děti. Pro člověka, který se s podobnými tématy nemusí ve svém životě potýkat (nebo je zažívá v poklidnější formě), je kniha dostatečně nevšední, zajímavá, poučná..., ovšem ti, kteří se s uvedenou problematikou potýkají profesně, by mohli přidat daleko víc a o hodně drsnějších příběhů. Je až s podivem, kam jsou rodiče schopni zajít ve svém "boji o dítě".
Určitě je ale dobře, že tato kniha vznikla. Poukazuje právě na ty nejčastější situace, ke kterým dochází, a také je skvěle doplňuje a rozebírá komentář zkušeného psychologa. Snad si mnozí, kterých se to týká, uvědomí, že ne vždy to, co považují za nejlepší řešení pro sebe, je skutečně to pravé i pro jejich dítě. Rozsah knihy neumožňuje hlouběji proniknout do problematiky, ale i tak je zde hezky poukázáno na to, jak do případu vstupují zainteresovaní profesionálové a svým zásahem situaci ovlivňují. Jak např. spornou situaci řeší mediátor, který chce najít konsenzus vyhovující oběma rodičům, právník, který tvrdošíjně bude hájit "zájem" svého klienta a neohlíží se na to, zda je toto řešení opravdu to nejlepší pro dítě, a také jak do problematiky vstupuje sociální pracovnice, která prosazuje opravdový zájem dítěte, pokud to ovšem není vyhořelá paní Zubatá pracující jen ve svých vyjetých kolejích.
Škoda, že zde chybí nějaký opravdu vyhrocený příběh, se kterými se, bohužel, profesionálové pracující v této oblasti také setkávají.

dohnálci
03.07.2022 5 z 5

Více takových knih, které nám ukazují že ač zápasíme se svými démony, je třeba se zastavit a zamyslet jak to působí na naše nejmilovanější - naše ratolesti. Vždyť bychom pro ně obětovali vlastní život ale nevědomě v zaslepení ničíme ten jejich.

gargamelka
02.07.2022 5 z 5

Nelehké téma, které je kolem nás. Skvělé propojení s psychologickou stránkou věci.

Nasko
25.06.2022 3 z 5

Kniha je zajímavá, tematicky unikátní a líbilo se mi propojení povídek s komentářem psychologa. Mám ale pár výtek.

- Bohužel dost nízká diverzita postav. Rozvádí se vždy heterosexuální pár ve věku 30-40 let, jedno dítě (OK, v jedné povídce 2), ideálně holčička, finančně zajištěný. Občas to vypadalo, že to jsou furt ti samí lidé, akorát se jmenují jinak. Přitom to šlo tak ozvláštnit a přinést nové zápletky. Rozvést se mohou chudí lidé hádající se o jedinou nemovitost, gay pár, bezdětní lidé, starší lidé, lidé se čtyřmi dětmi. Ale ne, všechny povídky budou o střední třídě totožné generace a jejich jednom děcku, ať je to jednotvárné. Škoda.

- Kromě Soukupové asi nikdy nikdo neviděl živé dítě. Dlouho jsem neviděla takovou sbírku beztvarých duší bez charakteru. Mám trochu pocit, že kdyby dětské postavy z této knihy někdo posadil do kouta, za hodinu tam furt sedí a čučí do zdi. Až na výjimky žádné dítě nemá osobnost, názory, postoje... (Chápu u mimina, ale u dětí okolo 12 let to takhle fakt nevypadá. Průměrnému teenagerovi nebude jedno, jestli bude u matky nebo u otce a "vyřešte si to vy, nezájem"). Dítě je napříč celou knihou spíš bráno jako doplněk, o který se lidi mohou hádat, ale jinak je to vlastně zbytečná věc a úplně stejně se mohli dohadovat o kočku.

A teď zas něco pochválím:

+ poslední povídka s holčičkou na vozíku byla přesně ten svěží vítr, na který jsem čekala. Škoda, že jsem se k té perle musela prokousat tolika černobílými kousky.

+ Moc se mi líbila i Soukupová a její Střídavka, super sonda do mysli puberťáka a konečně něco mimo zajeté vzorce této sbírky povídek, bohužel se mi ale zdálo, že místy vykrádala svoje Věci, na které nastal čas. I tak to je ale jedna z těch silnějších.

Višnička
31.05.2022 5 z 5

Tleskám, tleskám, tleskám!! Zhltla jsem za jeden den, i přes to, že téma je velmi smutné, místy až mrazivé, jsem moc ráda, že jsem měla možnost si něco takového přečíst...chválím perfektně zpracované náměty, i dodatečné vysvětlení odborníků a myslím, že by bylo moc fajn, kdyby se tato kniha dostala mezi co nejvíce čtenářů a hlavně mezi rodiče. Pro ty rozvádějící je to skoro povinnost, ale myslím, že i ostatním rodičům neuškodí se zamyslet nad tím, jak nás děti vnímají, každé svým paradigmatem, které nám opravdu nemusí být pokaždé známé...za mě velká lekce, jak nebrat za samozřejmost, že si děti vysvětlí situace po svém a opravdu se ujišťovat a ujišťovat, že se někde nerodí velké trauma. Děkuji za tento vhled a osvětu, která je v této době bohužel stále aktuálnější.

Šifrafon
30.05.2022 4 z 5

Silné téma, velká jména. Je až s podivem, že o rozvodu až doteď nevyšlo nic tohoto typu (tedy populárně naučného). Některé povídky jsou vážně koncentrovaná deprese - ale to se u tohoto tématu dá čekat. Komentáře psychologa nečekaně zajímavé, trefné a místy až pokorné (!). Snad jen škoda méně výrazné obálky, přitom některé ilustrace uvnitř jsou skvělé (třeba ta s kombinovanou fotografií a kresbou).