Rozhovory s dědečkem

Rozhovory s dědečkem https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113123/bmid_rozhovory-s-dedeckem-5EO-113123.JPG 4 17 5

„Napsat knížku rozhovorů se svým vlastním dědečkem - báječná příležitost k práci, která bude hezká i snadná zároveň. Myslela jsem si, že se zkrátka párkrát sejdeme, využiji všeho, co o něm vím - a knížka bude na světě. Nakonec se tato knížka rodila takřka celý rok, a vůbec ne snadno. Četla jsem z rukopisu kolegům i přátelům, a stále znovu jsem zjišťovala, jak je ve skutečnosti těžké představit laskavého a veselého pána, kterého nejčastěji vídám v dávném pleteném svetru, těm, kdo ho znají jako intelektuálního herce ve smokingu. Chtěla jsem se pokusit zprostředkovat setkání se skutečným člověkem. Doufala jsem, že to, co prozařuje na povrch ve chvílích, kdy Mistr krásného slova recituje spisovnou češtinou, zazáří úplně nově v tomtéž člověku skloněném nad posekanou trávou, nad přípravou nové role, nebo nad bramboračkou, kterou zrovna vaří z pytlíku,“ přibližuje Klára Lukavská okolnosti vzniku své knihy a dodává: „Poválečná Lukavského léta jsou jednoznačnou cestou za jeho životním posláním – být herec-sluha Boží, nikoliv herec-kašpar.“ I tato kniha je důkazem, jak se tento záměr povedl.... celý text

Přidat komentář

Koka
03.10.2020 4 z 5

Žijeme v době, kdy vysněnou rolí snad každého člena kteréhokoliv českého činoherního souboru je dostat roli v některé televizní reklamě, a je jedno, zda jde o propagaci dodavatele elektrického proudu, bankovních služeb nebo prostředku na potenci - mnozí proklamují, že jen s pomocí těchto zdrojů se pak dá "vydržet i ten Šejkspír" (pokud se vůbec o nějakém Shakespearovi kdy dozvěděli ..).
Bylo proto pro mne zážitkem přečíst si vzpomínky pana HERCE, člověka široce vzdělaného, kultivovaného, citlivého. Mnohé jeho názory mě udivovaly, některé pobavily, s mnohými se nemohu nijak ztotožnit, ale za čtení to rozhodně stálo. Brala jsem to zejména jako dokument o době, která byla tak proměnlivá, mnohotvárná, pokrytecká a současně "jasná", že pořád nutila - a zejména tak exponované osobnosti, jako byli herci - lavírovat, hledat nejen výraz svých divadelních, ale i občanských rolí. Ne každému se to povedlo se ctí.
Doporučuji k přečtení.

hanča34
22.10.2016 4 z 5

Pěkné povídání s dědečkem Lukavským.


Bobšule
17.07.2016 5 z 5

Nádherná knížka přibližující osobnost pana profesora Lukavského. Každá kapitola, každé probírané téma je nejenom zajímavé, ale stejně tak nesmírně hodnotné autenticitou jeho vyprávění a schopností zasadit je vždy do konkrétního dějinného rámce. Ať již hovoří o svém raném dětství nebo studiích na gymnáziu anebo později o době druhé světové války či dalších etapách svého života a vývoje této země, pokaždé umí vystihnout to podstatné, to, co čtenáři přibližuje, charakterizuje tu dobu. Umí popsat hrůzy, jichž byl očitým svědkem tak, že člověka mrazí a naopak zase pohladit slovem a ocenit druhé. To je první důvod, proč stojí za to si tuto knihu přečíst. Zadruhé, jestli někdo umí prostým a přitom naprosto jasným a srozumitelným způsobem vysvětlit a popsat laikovi podstatu herecké práce, je to právě pan profesor Lukavský. A třetím důvodem, proč si knihu určitě přečíst, je hluboce lidský rozměr jeho vyprávění zrcadlící jeho životní postoje. O všech věcech, o nichž se svou nadanou vnučkou rozmlouvá, hovoří s vyrovnaností, skromností a velikým pochopením, nebo naopak nesmlouvavým nesouhlasem slušného, charakterního, vzdělaného člověka a křesťana. Svým způsobem, velice očistná kniha.

Petrstik
24.05.2015 4 z 5

Milé vzpomínky na muže, který si přál být knězem a poté učitelem českého jazyka, aby se nakonec stal vynikajícím hercem, a který v sobě obě předchozí profese jaksi nesl celým životem.

kika 13
31.03.2014 4 z 5

Knížka je rouhovot dědečka s vnučkou.Zajímavé dialogy a témata k popřemýšlení.

Štítky knihy

rozhovory herci

Autorovy knížky

Klára Lukavská
česká, 1976
2013  86%Rozhovory s dědečkem

Kniha Rozhovory s dědečkem je v

Právě čtených1x
Přečtených22x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x