Rozervanec

Rozervanec https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 30 5

Poprvé byla novela otištěna r. 1840 v časopise Vlastimil. Místo předmluvy je zde scéna z knihkupectví, ve které je definován pojem ,,rozervanec". Tyl označuje rozervanectví za ,,módní nemoc". Novela se dále skládá z dopisů mezi Karlem, Hynkem s Stanislavem. Karel nepopírá, že jeho přítel Hynek má talent, ale lituje, že své básnicé vlohy nevyužil ve prospěch vlasteneckých snah. Dílo je otevřenou kritikou Karla Hynka Máchy.... celý text

Přidat komentář

Michalka98
01.08.2023

Zajímavý vhled do doby, kdy Mácha byl nedoceněným básníkem. Rozervanec je v podstatě parodií na romantismus a Máchův život. Napsat něco takového po autorově smrti, kdy se již nemohl bránit, opravdu nebylo etické, ale Tyl si byl v této době patrně dost jistý svou pozicí v českém kulturním prostředí. Každopádně mu tuto "troufalost" následně Havlíček ve své kritice Posledního Čecha vrátil.

nelcisko
03.12.2015 4 z 5

Na tu dobu dílo, které je hodně dobře napsané, co se týče stylistiky. Naopak obsah je tragický. Proč by někdo chtěl někoho takto zesměšňovat? Ano, Mácha nebyl zrovna svatý a co o něm víme, tak že se k Lori nechoval úplně hezky, ale toto mi přijde jako hrubá přeháňka a stále se zamýšlím, čeho tím chtěl Tyl dosáhnout? Samozřejmě nejspíš chtěl Máchu sesadit z trůnu české poezie, ale to by se mu nepodařilo, i kdyby o něm napsal ještě větší hrůzy než doteď. Jinak za mně, kdybychom brali v potaz vážně jen stylistiku a věnovali se příběhu jako úplně smýšlenému, tak super. Opravdu na tu dobu je to dílo napsáno dost dobře.


Angie91
19.10.2015 3 z 5

Ne, ne, ne Pepíku. Tvoje dramata mám vcelku ráda, ale napsat o Kájovi takovouhle věc? Vždyť ten chudák, který byl jen pár dní po smrti, se nemohl bránit. To se nedělá! Ty, ty, ty! :) - a teď vážně. Válka mezi zpátečnickým Tylem a rozervaným Máchou, vyústila až v tuto knihu. Možná pravdivá, možná ne, ale rozhodně to byla rána pod pás!

Natique
22.03.2014 5 z 5

Na dílo by se dalo dívat určitě jako na výsměch Máchovi, jako na kritiku jeho povahy, chování, jednání atd. V novele je KHM osočován z povrchnosti a přetvářky. Ať byl jaký byl, nic to nemění na tom, že byl, je a bude nejlepším básníkem všech dob - alespoň pro mě.

V čem mě dílo zaujalo? - Určitě vypovídá o tom, jak Máchu viděli jeho "přátelé". Ale vzhledem k tomu, že dílo vyšlo až 4 roky po rozervancově smrti, se přikláním k názoru, že od Tyla nebylo "hezké", že zveřejnil tak ostrou novelu v době, kdy se již Mácha nemohl bránit, ani na ni nemohl nijak reagovat. Na druhou stranu nám, kteří Máchu osobně neznali, dává alespoň nástin básníkovi osobnosti.

Graine
15.08.2012

Dílo jsme museli číst jako povinnou četbu do školy. při četbě mě zaujal Tylův zvláštní přístup k básnkovi Karlu Hynku Máchovi