Roxelanin meč

Roxelanin meč https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70379/roxelanin-mec-70379.jpg 3 6 3

Dobrodružný historický román odehrávající se v 16. století je věnovaný osobnosti rytíře Přemka Prusínovského z Víckova, jednoho z našich dávných cestovatelů. Rytíř Přemek z Víckova se jako mladík stává pážetem krále Ferdinanda I., později vojákem v jeho vojsku a posléze se stane i členem králova poselstva do Turecka. Na zpáteční cestě je celá skupina zajata piráty a Přemek Prusínovský je prodán do otroctví, odkud se mu podaří riskantně uprchnout a po řadě útrap a nebezpečných dobrodružství se vrátit do Čech. Kulisou jeho dobrodružného osudu je střední Evropa v polovině 16. století, bohatá na náboženské třenice, politické intriky a neustálé války s Turky. Román je napínavý, čtivý, má prudký dějový spád a působivě střídá nejrůznější soudobá prostředí. ... celý text

Přidat komentář

1871
29.12.2022

Hostýnské vrchy jsou kousek, tak jsem po ní sáhl. Trochu mi to připomnělo Neffa, trochu Waltariho. Ale při tom množství osudů v těch dobách, kdo říká, že si nemohly být pdobné.

vincek1
03.09.2017 4 z 5

Po přečtení knihy Moravská válka jsem váhal, ale nakonec jsem se odhodlal a sáhl po další knize pana Hejcmana. Nakonec jsem byl rád, že jsem tak učinil, styl psaní je sice stejný (konečně, který autor by svůj styl měnil), ale příběh je vyprávěný mnohem poutavěji a má slušný spád. Také peripetie hlavního hrdiny se i přes značné "kotrmelce" nezdají beznadějnými. Doporučuji k přečtení, ale přece jen to chce trochu trpělivosti.


soukroma
09.04.2017 3 z 5

Tak nevím, knihu jsem - konečně - dočetla a mám z ní smíšené pocity. Těšila jsem se na čtivý, dobrodružný, historicky podložený příběh z dávných turbulentních dob a zajímavých krajů, ale tak nějak se nic z toho nekonalo. Jsem si vědomá, že kniha byla napsaná před 60 lety, takže je očekávaně jinak napsaná než současné historické romány, ale prostě postrádala jak napětí, spád a čtivost, tak zajímavost (nejzajímavější části putování hlavního hrdiny byly upozaděny nebo opomenuty, navíc celé dlouhatánské putování z Čech do Benátek, Cařihradu, Anatolie, Damašku, Jeruzaléma a zpět tvořilo jen zlomek celé knihy) i poučení (ve změti uvedených jmen a složitých politických peripetií zemí Evropy a tlaku Turecka jsem se do samotného konce nezorientovala nijak dobře).
Občasné snahy autora o vzletný lyrický jazyk bych ocenila jinde, sem totiž nezapadl a byl až v nepříjemně skřípajícím rozporu s jinak popisným stylem.