Rosiina metoda

Rosiina metoda https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341857/rosiina-metoda-RpK-341857.jpg 3 41 14

Komický román o ženě, která až do svých osmatřiceti let říkala ne, a teď chce najednou všechno dohonit. Excentrická anglická učitelka Rosie se rozhodne přijmout místo v bohaté newyorské rodině Wilder-Binghamových, kde bude dělat paní k dětem, osmiletým dvojčatům Thomasi Wilder-Binghamovi Třetímu a Kembleovi Wilder-Binghamovi Juniorovi. Ukáže se však, že v luxusním, citově chladném a morálně vypulírovaném prostředí, kde mají všichni a všechno své určené místo, se nejen nedá pracovat s dětmi, ale nedá se tam skoro dýchat. Aby tam vydržela, nechá se Rosie poprvé v životě řídit svým instinktem, a brzy obrátí spořádaný svět sešněrované rodiny v třeštivý chaos.... celý text

Literatura světová Humor
Vydáno: , Argo
Originální název:

According To Yes , 2015


více info...

Přidat komentář

MartaPear
08.01.2024 5 z 5

Jedna ze dvou knih, které mám už hodně dlouho na nočním stolku a když potřebuji něco milého před usnutím, sáhnu buď po této nebo po druhé (Vstupte bez klepání od Zuzany Hubeňákové). Jinak je to ženský román o irské au pair se vším všudy v New Yorku , ale s velmi překvapivou zápletkou - možné otcovství třech členů jedné rodiny, tj. dědečka, otce a syna a samozřejmě happy endem.

lumul
24.11.2021 2 z 5

Co prosím? To bylo divny :D ani jsem nedocetla


Klarinet
05.02.2020 3 z 5

Stereotypy v nás by řekly, že Angličanka z Cornwallu nemůže způsobit rozruch Američanům v New Yorku. Ale může a jak. Po první milostné aféře řeknete dobrý, po druhý hmmm a po třetí uf :) Skvělý přístup Rosie k dětem, bavila mě její živelnost a humor. Milé počtení.

jarmila6295
12.01.2019 5 z 5

Ze začátku jsem byla lehce v rozpacích, co se z knížky vyvrbí, ale na konci jsem musela zamáčknout slzu :-), takže doporučuji.

gretl74
13.11.2018 2 z 5

Požádala jsem knihkupce o něco vtipného, ale v tomto případě se absolutně nezadařilo, mně to přišlo spíš hloupé než vtipné. A představa, že si něco podobného nasadim dobrovolně do baráku a ona mi tam o.... vše, co se hýbe - můj styl humoru to věru není. Po pravdě mě hlavní hrdinka tak pila krev, že jestli se nad tím ještě jednou zamyslím, sundam to na jednu hvězdu...

čika
26.06.2018 1 z 5

nechapem, ako som sa dostala po skoro 200 -stu stranu. plytke, zle prelozene, vulgarne, proste brak.

sona9984
27.05.2018 1 z 5

Vůbec se do toho nemohu začíst a to jsem knize dala šanci asi 5x, nebaví mě to bohužel, takové tězkopádné. třeba se to ještě rozjede, ale to já už nezjistím, odkládám do propadliště dějin!

J.books
02.05.2018 3 z 5

Příjemná oddychovka na léto, pobaví ,ale nic co byste četli víc než jednou.

Jolina
28.02.2018 3 z 5

V podstatě oddechovka. I když musím říct, že některé motivy by možná zasloužily více prohloubení, stály za úvahu - odproštění od stereotypů, snaha vymanit se očekávání druhých, touha po tom být sám sebou - a jak je to někdy těžké. Těžkopádná, ale svěží Rosie vnesla do rodiny plné podřízení a pocitu nudy nový život. A inspiraci. Ale nebylo to snadné.

prostěkáťa
11.02.2018 1 z 5

Jedna hvězdička za autorčin čas a snahu. Děj byl ale příliš jednoduchý a bylo velmi těžké ztotožnit se s alespoň jednou z postav.

SBH
26.01.2018 4 z 5

Jedno z nejlepších sci-fi, které jsem v poslední době četla. Začnu netypicky pochvalou způsobu vyprávění v přítomném čase, které působilo svěže a naléhavě. Snad i díky jemu se knihu prakticky nedalo odložit, ačkoliv děj byl poněkud prostý. Dále pochválím překlad. V dnešní době je čtenář již tak vycvičen mizernými "google-překladač" způsoby, že je vděčný za smysluplný text, v němž asi jen věta či dvě odpovídají anglickému originálu a v češtině nedávají smysl.
Další bod do plusu dávám za neuvěřitelnou vtipnost hlášek a dialogů. Bez nich by příběh působil téměř pochmurně. A také se mi líbilo, jak nebohá hlavní hrdinka vršila jeden průšvih na druhý, (až se všechny velice neelegantně provalily), čistě ze snahy vykonat pro všechny kolem to nejlepší. Že přitom tak nějak zapomněla sama na sebe, je dost logické. A postava Glenn, jedovaté babizny terorizující své okolí do posledního dechu, byla dokonale opsaná od skutečných osob.
Za uzavření příběhu dávám taky palec nahoru, ačkoliv bylo naprosto nereálné. Rosie, byť obklopena milující rodinou, vlastně zůstane sama a partnerský život je jí odepřen. Budiž. Ale povahová proměna ústřední záporačky (a mimo jiné i důvod, proč byla všemi tak milována) je již naprosto mimo fyzikální možnosti tohoto světa.
I tak vřele doporučuji. Vždyť nad knihami bychom se měli bavit a snít.

michaela2338
27.08.2017 1 z 5

Měla jsem zřejmě smůlu, že jsem před touto knihou četla Tady byla Britt-Marie od Backmana. Příběh ženy, která vstoupí do života několika lidem a zásadně tyto životy změní. Rosie je britskou vychovatelkou, která "spasí" jednu zazobanou americkou rodinu, a to tak, že se vyspí se všemi mužskými členy rodiny, kteří už nejsou pod zákonem. Bylo to všechno tak nějak hloupé, proto mě překvapilo, že to vydalo Argo.

V28
26.08.2017 5 z 5

Svižný a opravdu vtipně napsaný příběh přesně ve stylu a slovníku Dawn Frenchové, který se mi tolik líbil už v knize Tak trochu úžasní. Možná každá druhá rodinka by si zasloužila takovou Rosie, která by jejich život převrátila vzhůru nohama a ukázala jak se má žít, co je důležité a co skutečné štěstí. A že si kousek toho štěstí vybere Rosie pro sebe, jedině správně.

MacBara
09.07.2017

Dawn French zase jinak. Každá její kniha ma úplně jinou energii. Ale všechny jsou o tom, jak si bytostně potřebujeme být s někým blízcí.

Autorovy další knížky

Dawn French
britská, 1957
2012  53%Tak trochu úžasní
2013  57%Drahá Silvie
2017  61%Rosiina metoda

Kniha Rosiina metoda je v

Přečtených53x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce31x
Chystám se číst26x
Chci si koupit2x