Rorschachova metoda

Rorschachova metoda https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460024/rorschachova-metodaZKOyob-ZAH-.jpg 5 7 3

Kniha se věnuje Rorschachově metodě, jednomu z nejzajímavějších a také nejznámějších nástrojů, které se v psychologii využívají k diagnostice procesů vnímání, myšlení, emočního prožívání a mezilidských vztahů. Důraz je kladen na integrativní přístup k interpretaci metody. Jeho zdrojem je řada vědeckých teorií, které se autor snaží funkčně propojit s ohledem na konkrétní otázky psychologické diagnostiky. Druhé vydání knihy je rozšířeno zejména o kvalitativní rovinu interpretace Rorschachovy metody a o praktické aspekty integrativního přístupu.... celý text

Přidat komentář

hu_87
10.08.2020 5 z 5

Naučit se alespoň základy z metody ROR chce notnou dávku pozornosti a touhu učit se. Je velmi dobře, že existují autoři jako pan Lečbych, kteří shrnují jednu z nejčastěji používaných metod v psychologické diagnostice.
Knížka se hodí asi všem z oblasti psychologie, kteří se s touto metodou budou setkávat pravidelně.
Co se týče čtení - kniha je opravdu odborná literatura, žádná pohádka na dobrou noc. Spousta zkratek (třeba MOR, FABCOM jsou ještě v pohodě) a je třeba tu knížku opravdu vnímat a vstřebávat, pokud si z ní chcete něco odnést.
Na druhou stranu, když získáte jistý základní přehled, spousta věcí vám přijde pak logických.

Musím však upozornit na jeden důležitý fakt - Rorschachova metoda je nejpoužívanější a nejpřeceňovanější metodou a je třeba jí vyhodnocovat vždy komplexně, v souvislostech. Neznamená automaticky, že na jedný tabuli vidíte třeba smrtku, že musíte být automaticky depresivní, vždy je třeba to brát v kontextu dalších odpovědí a podle toho přizpůsobovat konečné vyhodnocování.
I tak si říkám, zda např. je relevantní fakt, že takových namátkou 63% lidí s depresí odpovědělo tak a tak a zda je vhodný nápad to brát jako něco obecněji platného, ale to by bylo už na trochu jinou diskuzi. Ale, to mě ještě přivádí na jednu věc: v knize se pravidelně vyskytují úvahy typu "pravděpodobně, možná" apod., což stále více naznačuje, jak je ROR metoda na druhou stranu zrádná.

ckamusa
24.04.2020 5 z 5

Tato publikace velmi dobře vysvětluje ROR z hlediska jeho interpretace. Líbí se mi, že jsou v knize zahrnuty i jiné systémy mimo Exnera, které nabízí další možnosti formulace hypotéz na základě získaných informací z administrace ROR. Myslím si, že je vhodným doplněním pro všechny, kdo s danou metodou pracují.


Vkřesle
15.10.2015

Kniha určená čistě pro odborníky, nemá smysl, aby jí četli laici.