Romeo a Jana

Romeo a Jana https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 5 3 2

Anouilhovo drama o lásce patří do jeho kategorie růžových her.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Dilia
Originální název:

Roméo et Jeannette , 1946


více info...

Přidat komentář

sgjoli
18.06.2023 5 z 5

O této divadelní hře jsem se dozvěděla náhodou od kolegy v práci, který mi doporučil k poslechu dramatizaci v režii Českého rozhlasu. A bylo to fantastické. Inspirace Shakespearem tu je patrné, jsou tu viditelné určité paralely, které snadno rozpoznáte, pokud znáte originál od Shakespeare. Není to však jen tak nějaká laciná kopie. Vůbec ne - naopak.
Jedná se o svébytné dílo, které přináší svůj vlastní příběh. Jedná se o intenzivní mezilidské drama, které stejně jako u Shakespeara, není veselé. Postavy jsou plné života, vášně a silně prožívají. Atmosféra napjatá tak, že by se dala krájet.
Dramatizace tomu ještě dodala o to silnější jiskru. Skoro jako bych to viděla před sebou na jevišti. Interpretace se zhostili Jan Dolanský, Andrea Elsnerová, Tereza Dočkalová, David Novotný, Taťjana Medvecká, Miroslav Hanuš a Josef Somr. Nutno říct, že všichni byli vynikající. Postavy jsou neuvěřitelně plastické, celistvé a celkově vyznívají jako reálné postavy, které byste klidně mohli potkat v reálné životě. Já jsem nadšená, dávám plný počet a moc ráda bych tohle někdy viděla na jevišti.

camelopardus
20.05.2023 4 z 5

Rozhlasové drama v režii Hany Kofrankove s úžasným obsazením bylo uchvacující.


Autorovy další knížky

Jean Anouilh
francouzská, 1910 - 1987
1979  87%Antigona
1970  80%Tomáš Becket aneb Čest boží
2012  80%Skřivánek
1966  100%Medea
1967  100%Eurydika

Kniha Romeo a Jana je v

Přečtených4x