Rok první

Rok první https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25131/rok-prvni-25131.jpg 3 7 2

Václav Klaus (nar. 19. 6. 1941), ekonom, politik, státník. Když byl před rokem zvolen prezidentem České republiky, ptala se celá země, jakou pečeť vtiskne nejvyššímu úřadu, jak uchopí svou novou odpovědnost v čele českého státu. Tato kniha se pokouší alespoň v hrubých rysech dát na tyto otázky ucelenou odpověď. V dokumentech, projevech, článcích, ale třeba i ve zcela nové, dosud nepublikované ekonomické studii představuje první pracovní rok prezidenta republiky. Věříme, že veřejnosti umožní představit si, jak náročný rok to pro Václava Klause byl. Současně je ojedinělou kronikou důležitých okamžiků naší země v posledním roce.... celý text

Přidat komentář

jakub2199
02.04.2021 4 z 5

Musím říci, že jsem toho od knihy nečekal mnoho. Hodnocení měla a vlastně stále má nevalné. Přesto musím připustit, že jsem byl v průběhu čtení mile překvapen.
Předně je nutné uvést, že Rok první není kniha, kterou jsem si představoval, že bude. Přesněji očekával jsem spíše autobiografickou polemiku prezidenta a jeho osobní postoje k událostem, které se udály během jeho prvního roku prezidentování. To ovšem v textu nikde nenajdeme.
Co kniha naproti tomu obsahuje je jistý prezidentův výběr těch nejdůležitějších a nejzajímavějších (alespoň jeho optikou) projevů, proslovů, článků a prací, které za první rok svého úřadování vydal či pronesl. To zda je to pro potenciálního čtenáře zklamání či vítězství je na každém z nás abychom posoudili. Já bych preferoval první, ale druhé bylo taktéž zajímavé. Musím se přiznat, že ekonomické statě (naštěstí obsažené na poměrně malé části knihy) pro mě byly zcela nezajímavé. Nemám dostatečnou znalost či kvalifikaci vyjádřit se k jejich hodnotě ať již akademické či profesionální.
Přesto šlo o zajímavý komentář dění naší republiky nahlížený z pohledu jednoho z nejvýznamnějších ústavních činitelů.
Za zmínku stojí fakt, že vzhledem k tomu, že šlo o rok kdy ČR přistupovala do EU, tak je poměrně významná část obsahu věnována i otázce českého přistoupení k EU - mohlo by jít o zajímavé čtení i čistě pro tuto problematiku.

WEIL
31.08.2011

Jak viděl život kolem sebe prezident ČR po roce svého působení?
Co vše za ten rok napsal? To by mělo být v téhle knize.